Μάλιστα, οι ανησυχίες δείχνουν να αποτυπώνονται και στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς, η οποία χτες κινήθηκε πάνω από το 8,8% ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ήταν κάτω από το 7%. Αν και προ ημερών είχαμε αποκλιμάκωση των spreads, εσχάτως αυτά αναρριχήθηκαν στα «ψηλά» αφενός, όπως σημειώνουν αναλυτές, εξ αιτίας των κυβερνητικών "απωλειών” στην Βουλή, αφετέρου λόγω της εντατικοποίησης της κρίσης του προσφυγικού προβλήματος.
Όμως η αμφιβολία και η αβεβαιότητα που αποτυπώνονται στο διάγραμμα των τιμών εντείνονται και γιατί οι ξένοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, ιδιαίτερα καθώς στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να συνδέουν την αξιολόγηση με το ασφαλιστικό που απαιτεί «ευρείες συναινέσεις».
Αν και η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, διαβεβαιώνει ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλό δρόμο, η ανησυχία ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά εντείνεται, μετά και την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που καταγράφηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, η είδηση περί επικείμενης άρσης των capital controls δεν επηρέασε ιδιαίτερα την αγορά που εκτός της «μεγάλης εικόνας» (διαπραγματεύσεις, ανοιχτά μέτωπα, υποδόση 1 δις ευρώ, επερχόμενο κλείσιμο triple witching στα Παράγωγα κ.λπ.) έχει να διαχειριστεί και την αλλαγή των δεδομένων με αφορμή την ολοκλήρωση της εισόδου των νέων τραπεζικών μετοχών, όπου εκκρεμούν τα χαρτιά της ΕΘΝΙΚΗΣ, και της νέας στάθμισής των ΕΤΕ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA BANK, EUROBANK στους βασικούς δείκτες.
Την ώρα που οι επενδυτές αναρωτιούνταν αν στο Χ.Α. θα αντέξουν οι μη τραπεζικές δυνάμεις που, κυρίως λόγω της σχετικά μικρής (ανά περίσταση) μείωσης της στάθμισής τους στη βαρύτητα διαμόρφωσης των δεικτών, η απάντηση ήρθε χτες με εμφατικό μάλιστα τρόπο καθώς το σύνολο σχεδόν των blue chips και των σηματωρών βρέθηκαν στο στόχαστρο… ρευστοποιήσεων κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια αλλά και εγχώριες ΑΕΔΑΚ.
Διαχειριστές κεφαλαίων αναφέρονταν χτες σε αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων όσο και «πονταρίσματα» από θεσμικούς επενδυτές και index tracking funds ενόψει της μείωσης βαρύτητας που θα έχουν πλέον οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης μετά την αντίστοιχη αύξηση στο ειδικό βάρος των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση καθαρότερη εικόνα θα έχουμε στη συνέχεια, με την επίτευξη συμφωνίας ή όχι για το 2ο σετ προαπαιτούμενων να μένει ένα ερωτηματικό, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισόδου και των μετοχών της ΕΤΕ και της επισημοποίησης των νέων δεδομένων με τις σταθμίσεις σε Γ.Δ. και FTSE 25. Άλλωστε, από εκεί που οι 4 συστημικές είχαν βαρύτητα 3% με 4% συνολικά προ των ΑΜΚ, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο τραπεζικός κλάδος θα επηρεάζει έως 35% τη διαμόρφωση των δεικτών μετά και την είσοδο των νέων τίτλων της ΕΤΕ και την πάροδο του εύλογου χρόνου (των Τ+7 συνεδριάσεων).
Σημειώνεται ότι η μέχρι πρότινος στάθμιση των blue chips ανέρχονταν στην Coca Cola σε 30,23%, του ΟΤΕ σε 14,98%, του ΟΠΑΠ σε 9,5%, της Jumbo σε 6,62%, του Τιτάνα σε 5,74% κ.λπ.
Σημειώνεται ότι τα χαμηλά έτους είχαν σημειωθεί στις 24 Αυγούστου, ήτοι στις 562,87 μονάδες (με τις 569 μονάδες στις 23/08 έχουμε διπλό πυθμένα).
Από τότε, μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, το ΧΑ έκανε ένα ράλι ανόδου 23,4%, φτάνοντας στις 731 μονάδες. Η συνέχεια όμως ήταν καταστροφική, με μόλις οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις από τις αρχές του Νοεμβρίου, με την ένταση της πτώσης να διευρύνεται, από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ωστόσο, εσχάτως είχαν ήδη δοθεί τα πρώτα μηνύματα με τις αρρυθμίες στη συμπεριφορά των blue chips και όπως σημειώνουν στελέχη του χώρου εδώ και κάμποσες συνεδριάσεις, ιδίως μετά την ολοκλήρωση των τραπεζικών ΑΜΚ, διαχειριστές χαρτοφυλακίων είχαν ξεκινήσει να μειώνουν θέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη εν όψει της επικείμενης αύξησης της βαρύτητας των «νέων τραπεζικών τίτλων».
Κατά συνέπεια, κι ενώ κάποια χαρτιά όπως οι ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, είχαν επιχειρήσει να δώσουν κάποια θετικά διαπιστευτήρια και πάλι, η αγορά εύλογα περιμένει την από εδώ και πέρα πορεία τους, όπως βέβαια και τη συμπεριφορά των Coca Cola (με μικρή μείωση της στάθμισης), ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ή και των χαρτιών και σηματωρών ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και FOLLI-FOLLIE, JUMBΟ (άντεξε η τελευταία) που τσεκάρονται από τους brokers.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr