Σημειώνεται ότι η είσοδος των νέων 8,67 δισ. μετοχών θα βρει τον τίτλο με σημαντικό premium καθώς η αύξηση κεφαλαίου έγινε στην τιμή των 0,30 ευρώ (αναπροσαρμοσμένη με reverse split από την τιμή του βιβλίου προσφορών των 0,003 ευρώ). Μετά την ανακεφαλαιοποίησή της η τράπεζα θα έχει συνολικά 8,733 δις μετοχές. Η χρηματιστηριακή αξία της ΑΜΚ υπολογίζεται σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ όταν η ενσώματη καθαρή θέση υπολογίζεται σε 6,7 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το discount της μετοχής στα 0,3 ευρώ σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια της ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα φτάνει το 70%, αν υποθέσουμε ότι η μετοχή θα κινηθεί στην τιμή της ιδιωτικής τοποθέτησης. Για την ώρα οι μετοχές των τραπεζών εξαθλιώθηκαν, εξαϋλώθηκαν και μηδένισαν και δεν είναι τυχαίο ότι η Πειραιώς έφθασε σε κεφαλαιοποίηση τα 35 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι κι εδώ θα παίξει ρόλο η συμπεριφορά των πρώην ομολογιούχων που μπήκαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής LME κατέχοντας σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ (αν θα υπάρξουν δηλαδή προσυμφωνημένα πακέτα-«ματσαρίσματα, πως και ποιοι θα πουλήσουν κ.λπ.), ενώ οι ιδιώτες που μετείχαν στο placement έχουν πάνω από 4,4 δισ. χαρτιά. Γενικότερα οι ξένοι ελέγχουν 34% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου και το ΤΧΣ 26,4%. Σημειώνεται ότι στις πρώτες 4 συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια με μορφή πακέτων το 50%-55% των LME σε ALPHA BANK και EUROBANK.
Εξ αρχής, ουδείς απέκλειε βραχυχρόνια οι μετοχές των τραπεζών να κινηθούν και ελαφρώς χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου, όπως ήδη έχει συμβεί, αλλά στο θετικό σενάριο κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο από τις πωλήσεις των ομολογιούχων. Όταν δηλαδή πουλήσουν οι ομολογιούχοι, οι τράπεζες θα αναπνεύσουν και τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ισχυρή ανοδική κίνηση.
Γενικότερα πάντως, τα ορόσημα-προκλήσεις για τους εγχώριους τίτλους παραμένουν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και οι δυσκολίες που τη συνοδεύουν, τα προαπαιτούμενα, οι εσωτερικές πολιτικές και διεθνείς γεωπολιτικές αρρυθμίες ενώ κρίσιμοι παράγοντες για την πορεία των τιμών των ελληνικών assets από το επόμενο έτος είναι η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και περιορισμών.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, όπως έγινε γνωστό χτες, αίρονται τα capital controls στο Χ.Α. Η άρση των capital controls για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο, σε αμοιβαία κλπ. θα έχει άμεση ισχύ, αμέσως μόλις πραγματοποιηθεί η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει πως πθα παύσει το ιδιότυπο καθεστώς που ίσχυε μέχρι πρότινος, βάσει του οποίου οι εγχώριοι επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών, Α/Κ, παραγώγων κλπ. χρησιμοποιώντας το «παλαιό χρήμα», αλλά μόνον καταθέτοντας «νέο».
Τους προηγούμενους μήνες η ελληνική κεφαλαιαγορά υπέστη πανωλεθρία όχι μόνο σε όρους χρηματιστηριακών απωλειών που ως επί το πλείστον αφορούν στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και στον τζίρο των συναλλαγών ή τον όγκο των μετοχών που αλλάζουν χέρια.
Υπενθυμίζεται πως λόγω των γεγονότων του περασμένου καλοκαιριού και της επιβολής των capital controls, το ελληνικό Χρηματιστήριο υποβαθμίστηκε από το οίκο FTSE σε advanced emerging, από την κατηγορία των ανεπτυγμένων (advanced).
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr