Έμπειροι χρηματιστές χαρακτηρίζουν καθοριστική την εβδομάδα που ξεκινάει από σήμερα καθώς θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ανακαφαλαιοποίηση και θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο αναφορικά με τους όρους και της λεπτομέρειες της κεφαλαιακής ενίσχυσης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλα έδωσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θέλουν να κινηθούν σε γενικές γραμμές οι τραπεζίτες και υπενθύμισε το για άλλη μια φορά ότι οι τράπεζες δεν έχουν να κερδίσουν από τους πλειστηριασμούς.
Οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων με την ελληνική πλευρά για το νομοσχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης που συνεχίζονταν όλο το Σαββατοκύριακο, βαίνουν σήμερα προς ολοκλήρωση, με τα όλα τα βασικά θέματα να έχουν κλείσει και να απομένουν κάποια ανοιχτά θέματα όπως λ.χ με τον χειρισμό των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου, τα οποία αναμένεται να κλείσουν τις επόμενες ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος να κατατεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας το τραπεζικό νομοσχέδιο στη Βουλή είναι εφικτός ώστε να ξεκινήσει και τυπικά η αντίστροφη μέτρηση για την προετοιμασία των αυξήσεων κεφαλαίου.
Από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων όπου ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, μένουν αρκετά θέματα ανοιχτά, όπως τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Συνεπώς, την ερχόμενη Πέμπτη στο EuroWorking Group θα αναλυθεί η πρόοδος της Ελλάδας αναφορικά με τα προαπαιτούμενα και κατά πόσο αυτή δικαιολογεί την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.
Στα χρηματιστηριακά γραφεία χαρακτηρίζουν λίγο έως πολύ αναμενόμενη την σημερινή συνεδρίαση ενώ ούτως ή άλλως η εβδομάδα είχε αρχίσει νωρίτερα με ήπια διόρθωση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ελληνικό να ακολουθεί σε ανάλογο ρυθμό.
Εντονότερη προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών εμφανίζεται όπως είναι φυσικό στις τράπεζες που μετά το +16,8% της προηγούμενης εβδομάδας αυτή την ώρα ο κλαδικός δείκτης καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 6%.
Συγκεκριμένα η μετοχή της ΕΤΕ καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 7,63% χαμηλότερα στα 0,7020 ευρώ, η EUROBANK υποχωρεί κατά 6,45% στα 0,029 ευρώ, η ALPHA BANK ακολουθεί με απώλειες 5,11% στα 0,1300 ευρώ, και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ κινείται 5,38% χαμηλότερα στα 0,8880 ευρώ.
Στις λοιπές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΔΕΗ χάνουν από 3%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχωρεί 2,15%, η ΕΧΑΕ κινείται 1,72% χαμηλότερα, ενώ μικρότερες απώλειες καταγράφουν οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,79%), MOTOR OIL (-0,46%) και ΟΤΕ (-0,44%).
Στον αντίποδα, υψηλότερα διεξάγονται οι συναλλαγές για τις FOLLI-FOLLIE (+1,39%), ΕΥΔΑΠ (+0,7%) και ΟΠΑΠ (+0,6%).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η ATTICA BANK υποχωρεί 6,25%, ενώ η INTRALOT ενισχύεται 2,61%.
Στα θετικά στοιχεία της αγοράς να σημειωθεί η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετους ελληνικού ομολόγου στα 7,65 % με πτώση 1,06%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr