Κοινή συνισταμένη για Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, Alpha Finance ΑΕΠΕΥ και EUROBANK Equities ΑΕΠΕΥ, είναι η συνέχιση των πιέσεων στις τράπεζες, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση και η αυξημένη μεταβλητότητα, πριν η αγορά βρει σημείο ισορροπίας.
Άπαντες επίσης συμφωνούν ότι σε ένα τέτοιο χρηματιστηριακό περιβάλλον, το επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, με ιστορικά επιτυχημένο management και εξαγωγικό προσανατολισμό ή μετοχές εταιριών που βρίσκονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαθέτουν προοπτικές ελκυστικών ταμιακών ροών.
Γιώργος Δούκας Senior Equity Analyst Πειραιώς ΑΕΠΕΥ
«Το Ελληνικό χρηματιστήριο παρουσίασε όπως αναμενόταν αυξημένη μεταβλητότητα τις δύο πρώτες ημέρες μετά την επαναλειτουργία του. Η αύξηση του ρίσκου εκφράστηκε κυρίως μέσω των τραπεζών, ενώ οι μη τραπεζικές μετοχές μετά την ισχυρή πίεση της πρώτης ημέρας, παρουσίασαν σημαντικά κέρδη την Τρίτη, μετριάζοντας με αυτό το τρόπο τις ζημιές της πρώτης ημέρας.
Στην ουσία η αγορά παρουσιάζει μια εικόνα δυο-σε-ένα, με τις τράπεζες να κινούνται σε τελείως ξεχωριστούς ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.
Θα αναμέναμε την αγορά να προσπαθήσει να βρει ένα σημείο ισορροπίας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα με τον τζίρο και την μεταβλητότητα να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις δύο πρώτες ημέρες. Το ενδιαφέρον και εν πολλοίς τον τόνο στην αγορά θα δώσει η πορεία των διαπραγματεύσεων και κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία στα μέσα Αυγούστου, ενώ σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης των ισολογισμών των τραπεζών από την ECB/SSM οι οποίες ξεκινάνε στις 10 Αυγούστου, θα επηρεάσουν την αγορά.
Νίκος Κάτσενος ALPHA FINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Με μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις της ιστορίας της έκλεισε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τη Δευτέρα, ενώ χαρακτηριστικό και των δύο τελευταίων συνεδριάσεων ήταν το κλείδωμα των τραπεζικών μετοχών στο -30% με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές επέδειξαν καλύτερη συμπεριφορά με κύριους εκφραστές τον ΟΤΕ, την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και την ΑΕΟΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Πάρα τις αρνητικές προοπτικές της οικονομίας για το 2015 (καθώς ορισμένες εκτιμήσεις για την μεταβολή του ΑΕΠ κυμαίνονται μεταξύ -2% και -4%) και την πολιτική αβεβαιότητα, η ενδεχόμενη υπογραφή συμφωνίας με τους πιστωτές μέσα στον Αύγουστο είναι πιθανό να δημιουργήσει τις βάσεις για το σταδιακό απογαλακτισμό από τους ελέγχους κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και την ανακεφαλαιοποίησή του.
Σε αυτό το περιβάλλον, με την υπόθεση ότι οι οίκοι θα διατηρήσουν την εγχώρια αγορά στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών (καθώς υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για τον αν υποβαθμιστεί σε καθεστώς «standalone market” από τον MSCI), προτιμούμε μετοχές εταιριών με βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, ιστορικά επιτυχημένο management και εξαγωγικό προσανατολισμό ή μετοχές εταιριών που βρίσκονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαθέτουν προοπτικές ελκυστικών ταμιακών ροών. Μεταξύ των εταιριών αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ), ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ και GRIVALIA PROPERTIES.
Νίκος Κοσκολέτος: Επικεφαλής Ανάλυσης Eurobank Equities
Τόσο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας όσο και χθες καταγράφεται σημαντική αποσταθεροποίηση της αγοράς η οποία ενισχύεται και από την ασύμμετρη συμμετοχή των επενδυτών.
Αυτό που ξεκάθαρα προκύπτει σε μια πρώτη αξιολόγηση είναι η ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών σε μη τραπεζικές μετοχές κυρίως εταιρειών όπου σημαντικό ποσοστό πωλήσεων και κερδοφορίας προέρχεται από το εξωτερικό και παράλληλα διαθέτουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ήδη το ταμπλό δείχνει την προσπάθεια των συγκεκριμένων εταιρειών να αναζητήσουν σημεία ισορροπίας σε σχέση με τους τραπεζικούς τίτλους και πλέον μένει να φανεί εάν η παραπάνω επιχειρηματική στρατηγική επιβεβαιωθεί και από την πορεία των οικονομικών τους αποτελεσμάτων στο άμεσο μέλλον.
Στον αντίποδα οι τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να βαρύνονται από την νέα – τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοπίησή του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, ενώ το κλίμα αυτό – εκτός απροόπτου - θα συνεχίζει να τις χαρακτηρίζει και τις επόμενες συνεδριάσεις. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγνωστική μελέτη για την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ενώ θα ακολουθούσουν και τα stress test βάσει των οποίων θα υπολογιστούν οι όποιες τελικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr