Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, στη 2η συνεδρίαση μετά από πέντε εβδομάδες αναστολής διαπραγμάτευσης, έκλεισε 659,94 μονάδες με πτώση 1,22% έχοντας χαμηλό ημέρας στις 635,06 μονάδες (-4,94%) και υψηλό στις 669,89 μονάδες (-0,27%) στο άνοιγμα.
Η αξία συναλλαγών έκλεισε στα 64 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος στα 146,1 εκατ. τεμάχια, με τα 129 εκατ. τεμάχια να έχουν διακινηθεί στις τράπεζες και τα 12,7 εκατ. στα warrants.
Σε επίπεδο δεικτών, ο τραπεζικός έκλεισε στις 326,56 μονάδες με πτώση 29,26% ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 194,45 μονάδες με πτώση 3,61%. Πλην των τραπεζών, στο χώρο του FTSE 25 πτωτικά έκλεισε μόνο η Coca Cola HBC -0,63% στα 18,82 ευρώ.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να τελούν υπό συνθήκες Σοκ με απώλειες έως -30%, τα warrants μετά την χθεσινή καταστροφή ενέκαμψαν έως +60% ενώ σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα του FTSE 25 στις μη τραπεζικές μετοχές, όπου οι περισσότερες μετοχές βρέθηκαν σε θετικό πρόσημο.
Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά μετά το 2ο σερί limit down. Με πτώση 28,45% έκλεισε η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στα 0,6010 ευρώ που είναι νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ διακίνησε όγκο 36,3 εκατ. τεμάχια. Στα 0,1590 ευρώ με πτώση 29,65% έκλεισε η ALPHA BANK με όγκο 31,4 εκατ. τεμάχια, στο -30% η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στα ιστορικά χαμηλά των 0,1960 ευρώ. Κλειδωμένη στο -29,70% έκλεισε η EUROBANK στα ιστορικά χαμηλά των 0,0710 ευρώ με όγκο 31,4 εκατ. τεμάχια
Με σημαντικό ανεκτέλεστο πωλήσεων και συνολικά 203 εκατ. τεμάχια έκλεισαν ξανά και οι τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές. Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έκλεισε με ανεκτέλεστο 10,8 εκατ. τεμαχίων, η ALPHA BANK με 50 εκατ. τεμάχια, η EUROBANK με 80,4 εκατ. και η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ με 62,2 εκατ.
Σε ότι αφορά στα warrants, η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα. Έτσι με άνοδο 11,76% έκλεισε το warrant της ΕΘΝΙΚΗΣ στα 0,0570 ευρώ, ενώ έφτασε να κερδίζει έως 43,14% και να χάνει έως 35,29%. Με άνοδο 70% έκλεισε το warrant της Πειραιώς, μετά το χθεσινό ξεπούλημα σε ποσοστό 92,25%!
Σε ότι αφορά στους υπόλοιπους τίτλους του FTSE 25, καλή αντίδραση από LAMDA +12,39%, ΜΕΤΚΑ +11,94%, FOLLI FOLLIE +11,20%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +9,52%, ΕΧΑΕ +9,30%, AEGEAN +8,78%, και ΕΥΔΑΠ +8,45%. Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχώρισαν τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (+16,81%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+13,82%) και FRIGOGLASS (+10.78%) ενώ οι ATTICA BANK και MIG πιέστηκαν και σήμερα στα 0,036 και 0,077 ευρώ αντίστοιχα.
Τι λένε οι χρηματιστές
Έμπειροι χρηματιστές τονίζουν στο Reporter ότι μεσοπρόθεσμα, καθώς πολλά αναμένεται να κριθούν από την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία χρονικά τοποθετείται μέχρι το τέλος του 2015, η μεταβλητότητα θα είναι παρούσα και αναπόφευκτα θα επηρεάζει το σύνολο των ελληνικών μετοχών, έχοντας όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους σταθερές. Όπως και στη χτεσινή συνεδρίαση έτσι και σήμερα το κλείσιμο των τραπεζικών μετοχών, προμηνύει συνέχεια των πιέσεων και στην αυριανή συνεδρίαση καταλήγουν οι ίδιοι.
Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει από την ΕΚΤ η νέα διαγνωστική άσκηση για τις συστιμικές τράπεζες. Η αρχή θα γίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα Αυγούστου με την έναρξη της μελέτης αξιολόγησης της Ποιότητας Χαρτοφυλακίου (Asset Quality Review - AQR) των τεσσάρων ομίλων, για να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests).
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η τύχη των ελληνικών τραπεζών και η περιουσία των μετόχων / πιστωτών τους θα εξαρτηθεί από το ύψος της νέας ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις παραδοχές που θα γίνουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση των «κόκκινων» δανείων.
Πέραν των τραπεζών όμως αναδεικνύονται μια σειρά επιλεγμένων blue chips κυρίως από τον FT 25 και λιγότερο από τον FT Mid Cap, που ξεχωρίζουν για τα οικονομικά τους αποτελέσματα, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και για τα περιθώρια ανόδου στα πλαίσια της τεχνικής αντίδρασης.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές των AEGEAN, VIOHALCO, CC/HBC, ΕΛΠΕ, LAMDA, , MOTOR OIL,ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ, που ακόμη και τώρα κρατούν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από την αρχή του έτους.
Τι θα κάνει ο MSCI
Στο ήδη άσχημο κλίμα έρχεται να προστεθεί και η απειλή να βρεθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών από όλους τους κορυφαίους παρόχους των παγκόσμιων δεικτών, MSCI-FTSE – STOXX, σε αγορά "standalone". Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να καταστεί αγορά εκτός κατηγοριοποίησης, λόγω των capital controls και των επιπτώσεων που αυτά έχουν.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του Οίκου MSCI που τόνισε ότι παρακολουθεί την κατάσταση αναφορικά με τους ελέγχους κεφαλαίων και τις πρακτικές επιπτώσεις τους στους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την προσβασιμότητα των ξένων θεσμικών επενδυτών στην ελληνική αγορά μετοχών, τότε ο οίκος μπορεί δυνητικά να ξεκινήσει τις διαδικασίες σχετικά με την πιθανή ανακατάταξη του δείκτη MSCI Greece σε καθεστώς "Standalone", από το καθεστώς "Εmerging" που βρίσκεται τώρα.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αλλά και οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης αρκεί να σημειωθεί ότι σε καθεστώς "Standalone” βρίσκονται οι αγορές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μποτσουάνα, Γκάνας, Τζαμάικα, Τρινιντάντ, Ζιμπάμπουε και Παλαιστίνης.
Η επόμενη τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI θα λάβει χώρα την 13η Αυγούστου, με τις όποιες αλλαγές να τίθενται σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.
Έντονη κινητικότητα υπήρξε τέλος στα παράγωγα με τα προθεσμιακά συμβόλαια των τραπεζών να έχουν τον πρώτο λόγο και με μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές τους έναντι των υποκείμενων αξιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr