Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική, για τον Γενικό Δείκτη, από τον οποίο αφαίρεσε 1,48%, ενώ οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών έφθασαν στο 3,97%, παρά το χθεσινό εντυπωσιακό +17,51%. Σε εβδομαδιαία βάση, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 1,86 δισ ευρώ. Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 27% και διαμορφώθηκε στα 72,5 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 6,26% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 37,52%.
Τα τελεσίγραφα των δανειστών, η διάψευση των προσδοκιών για επίσκεψη του Brussels Group στο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, η πιθανή αλλαγή στάσης τη ΕΚΤ στο θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και κυρίως η επίσημη, για πρώτη φορά, συζήτηση του ενδεχόμενου χρεωκοπίας για την Ελλάδα προκάλεσαν, σύμφωνα με τους αναλυτές, σφοδρό κύμα πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στον απόηχο της χθεσινοβραδινής εξέλιξης, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ αποσύρεται από τις ελληνικές διαπραγματεύσεις όπου με το «καλημέρα» ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
Στη συνέχεια όμως το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ και ακολούθησε κλιμάκωση των απωλειών, όταν και δημοσίευμα του Bloomberg ανάφερε ότι οι πιστωτές έδωσαν τελεσίγραφο προς την Ελλάδα να σταματήσει να αντιδρά στις απαιτήσεις των πιστωτών και να υπογράψει μια συμφωνία που θα αποτρέψει μια χρεοκοπία και μάλιστα ότι στη συνάντηση του EuroWorkingGroup δόθηκε προθεσμία 24 ωρών στην Ελλάδα για να καταλήξει στις προτάσεις και να δώσει τέλος στο αξιέδοξο.
Ακολούθησαν δημοσίευμα στο Reuters σύμφωνα με το οποίο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν επισήμως συζητήσει για πρώτη φορά, μια πιθανή αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της έχουν σταματήσει.
Την ίδια στιγμή έτερο τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε πως η ΕΚΤ μετρά αντίστροφα για να κλείσει την στρόφιγγα του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες την ερχόμενη εβδομάδα και μετέφερε την δήλωση αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία «εάν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση, θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να εγκρίνει τη χρηματοδότηση με εγγύηση έναν οφειλέτη που έχει χρεοκοπήσει».
Σε ότι αφορά την εικόνα της συνεδρίασης, πρωταγωνιστικής, αρνητικός αυτή την φορά, ήταν ο τραπεζικός κλάδος και μετά την χθεσινή ισχυρή άνοδο 17,5%, την Παρασκευή έκλεισε με απώλειες της τάξης του 11,8%. Από τις επιμέρους μετοχές τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-13,47%) και ακολούθησαν οι ALPHA BANK (-12,99%), ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-11.02%) και EUROBANK (-10.27%).
Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους και οι υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ΟΠΑΠ (-9,61%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-8,38%), ΕΧΑΕ (-8,07%), ΟΤΕ (-7,48%), ΔΕΗ (-5,95%), Ελλάκτωρ (-5,95%), ΕΛΠΕ (-5,78%), ΟΛΠ (-5,61%), Lamda Development (-3,68%) και ΕΥΔΑΠ (-3,26%).
Με απώλειες της τάξης του 3,4% τερμάτισε ο δείκτης FTSEM έναντι -6,52% του FTSE . Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαΝ οι MIΓ (-9,15%), ΙΚΤΙΝΟΣ (-6,53%), ΦΟΥΡΛΗΣ(-6,14%) και ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (-5,61%).
Ο τζίρος σε μέτρια επίπεδα διαμορφώθηκε στα 86,1 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος στα 167,7 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 150 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες και 10,1 εκατ. στα warrants.
Έμπειροι χρηματιστές σχολιάζουν με νόημα ότι «πλέον απομένουν δώδεκα συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα και οι δανειστές της θα πρέπει να συμφωνήσουν καθώς τέλος του μήνα λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα και η Ελλάδα είναι πλέον στον «αέρα» ενώ θα πρέπει να πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ καθώς και τις εσωτερικές της υποχρεώσεις σε μισθούς και συντάξεις».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο πέρασε σε 24 ώρες από "τον Παράδεισο στην Κόλαση" και κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να προβλέψει την επόμενη κίνηση, με το volatility να δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο. Και καταλήγουν ότι την επόμενη Παρασκευή είναι το triple witching Ιουνίου (ξεκίνησαν από χθες οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων), το οποίο θα συνδυαστεί και με την έξοδο της μετοχής της Alpha Bank από τον δείκτη Eurostoxx 600 και η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την έναρξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις 22 Ιουνίου.
Να σημειωθεί, πως παρά το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας που επικρατεί και πάλι σε καμία από τις αγορές βαρόμετρο δεν παρατηρούνται κινήσεις πανικού. Στο ΧΠΑ οι μέχρι τώρα κινήσεις των παικτών περιορίζονται στην σταδιακή κάλυψη θέσεων αντασφάλισης (με μικρό discount), ενώ στα ομόλογα το 10ετές παραμένει μεν σε υψηλά επίπεδα αλλά η απόδοση του δεν έχει διαφοροποιηθεί αισθητά από εχθές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr