Η αυξημένη κατά 23% αξία των συναλλαγών αυτή την εβδομάδα υποδεικνύει πως αρκετοί θεσμικοί επενδυτές κατάφεραν να επωφεληθούν από τις πτωτικές συνεδριάσεις για να τοποθετηθούν σε χαμηλότερες τιμές.
Οι θεσμικοί αυτοί μάλλον πρέπει να προέρχονται από χώρες εκτός Ελλάδος αφού για μία ακόμη εβδομάδα, τα εγχώρια μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια γνώρισαν σημαντικές εκροές της τάξης των 38 εκατ. Ευρώ.
Το κλείσιμο του 11μήνου, χθες υποχρέωσε αρκετούς σε ρευστοποιήσεις βαριών κυρίως τραπεζικών- μετοχών ενώ αντιθέτως άλλες βαριές μετοχές π.χ. ο ΟΤΕ που είχαν γνωρίσει πιέσεις τις προηγούμενες μέρες ανέκαμψαν σημαντικά κρατώντας την ισορροπία και φρενάροντας την ..διόρθωση του γενικού δείκτη .
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα του Δεκεμβρίου πέρυσι, ο γενικός δείκτης παρουσιάζει απόδοση +21,2% ενώ σε σύγκριση με 3 χρόνια νωρίτερα η απόδοση του γενικού δείκτη πλησιάζει το + 94%.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο γενικός δείκτης γύρω στις 11.30 το πρωί έπεσε στιγμιαία κάτω από τις 4.200 μονάδες αλλά όσοι πίστεψαν πως στα επίπεδα αυτά υπήρχε επενδυτική ευκαιρία δεν είχαν περισσότερο από μία ώρα καιρό για να το εκμεταλλευτούν.
Κατόπιν ξεκίνησε η σταδιακά ανοδική κίνηση του δείκτη που στο τέλος έκλεισε με θετικό πρόσημο και άνοδο +0,5% στις 4.241,24 μονάδες και αξία συναλλαγών που ξεπέρασε τα 351 εκατ. Ευρώ Οι μετοχές του ΟΤΕ (22,7 Ευρώ +3,56%)της ΔΕΗ (+4,5% στα 19,5 Ευρώ) και της Ιντραλοτ (+4.5% στα 22,5 Ευρώ) προσέφεραν ικανή στήριξη στον γενικό δείκτη μέχρι να ξαναβρεί την ισορροπία του και να περάσει σε θετικό έδαφος.
Το πρόσημο της συνεδρίασης της Παρασκευής, «παίχθηκε» μέσα σ ένα 10λεπτο γύρω στις 15:55 και φυσικά πρωταγωνιστής ήταν η μετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ η οποία πέρασε σε θετικό έδαφος στα 34,7 Ευρώ (+0,23%) με συνολικό όγκο συναλλαγών που ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια μετοχές Αντιθέτως η μετοχή της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης υποχώρησε ακόμη περισσότερο στα 3,84 Ευρώ παρά την αξιοσημείωτη σταθερότητα που επέδειξε όταν η τάση της αγοράς ήταν πιεστικά πτωτική
Η επόμενη εβδομάδα θα κινηθεί με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των εισηγμένων και την απαραίτητη αναδιάρθρωση με βάση τις προβλέψεις αλλά κυρίως τις συγκριτικές αποτιμήσεις (και όχι κεφαλαιοποιήσεις)
Χρήστος Ν. Κώνστας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr