Κι όλ’ αυτά σε μία συγκυρία, που το διεθνές περιβάλλον επιτρέπει την αισιοδοξία για ράλι στις αγορές λίγο πριν από το τέλος του χρόνου, εξαιτίας της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, την υποχώρηση του ευρώ και την άνοδο του δολαρίου, αλλά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αγοράσει ομόλογα «προβληματικών» χωρών της ευρωζώνης. Ο Dax «χτύπησε» τις 10 χιλιάδες μονάδες, με την εγχώρια κεφαλαιαγορά να κινείται σε διαδρομή… ρουτίνας μεταξύ των 940 – 980 μονάδων και με τις συναλλαγές αισθητά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ (χθες στα 80,1 εκατ. ευρώ). Μόνο στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας ο τζίρος «έφυγε» πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς πέρασαν τα «πακέτα» της HOL στην Vodafone. Σημειώνεται πάντως, ότι χθες ήταν τέλος του μήνα (χρηματιστηριακά) και πολλά από τα ξένα χαρτοφυλάκια επιχείρησαν να ωραιοποιήσουν τις αποτιμήσεις στα χαρτοφυλάκιά τους ενόψει τέλους της χρονιάς. Μένει να φανεί αν κάτι τέτοιο θα έχει συνέχεια…
Όπως και νά ΄χει όμως, το πολιτικό ρίσκο στη χώρα είναι οξύ και απασχολεί σφόδρα τους ξένους επενδυτές. Το αποτέλεσμα είναι ότι έρχονται σε δεύτερη μοίρα τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Εταιρείες, ακόμα κι αυτές που βρίσκονται στα πρόθυρα της διάσωσης από τις τράπεζες έχουν να επιδείξουν στο 9μηνο θεαματική αύξηση στα EBITDA τους, ενώ άλλες από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, περνούν από ζημιές σε κέρδη με το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο, να επιβαρύνεται από τις μεγάλες επισφάλειες που σχημάτισαν οι τράπεζες και ειδικά η Πειραιώς. Πρόκειται για κινήσεις καθοριστικές για την εξυγίανση των ισολογισμών τους, αφού ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα για την χορήγηση μερίσματος στην επόμενη χρήση.
Πάντως, η Wood υποστηρίζει το… παράδοξο ότι δηλαδή ο πολιτικός θόρυβος δημιουργεί αγοραστικές ευκαιρίες για τον κλάδο των τραπεζών. Κι αυτό λόγω της ορατής ανάκαμψης σε μακροοικονομικό επίπεδο, της ταχύτερης από ό,τι αναμενόταν μείωσης του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων, της σημαντικής μείωσης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, των καλών επιδόσεων στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ αλλά και των υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Άλλη άποψη πάντως, έχει η Nomura (σ.σ. εις εκ των διοργανωτών του roadshow ττου ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο) που θεωρεί ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ, ύψους 21 δισ. ευρώ εντός του α' τριμήνου του 2015. Όπως εκτιμά, το αυξανόμενο ρίσκο που σχετίζεται με τις πολιτικές ανησυχίες, θα μπορούσε να προκαλέσει την αύξηση αυτού του κόστους. Στο πλαίσιο αυτό μειώνει την τιμή στόχο για την Alpha στα 0,70 ευρώ, από 0,75, επαναδιατυπώνοντας πάντως, τη σύσταση buy. H νέα τιμή για την ΕΤΕ είναι τα 2,25 ευρώ, από 2,90, με σύσταση σε «ουδέτερη» από buy, στα 0,33 από 0,40 ο στόχος για την Eurobank με σύσταση «ουδέτερη» και στο 1,30 από 1,50 ευρώ για την Πειραιώς με σύσταση «ουδέτερη» από «μείωση».
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ η διακράτηση των 940 μονάδων διατηρεί τις ελπίδες προσέγγισης των 980 και μετέπειτα του ψυχολογικού ορίου των 1.000 μονάδων. Μάλιστα θεωρεί πως η γρήγορη επάνοδος του Γενικού Δείκτη άνω των 980 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στη πλειοψηφία των τίτλων θα φέρει καλά νέα στο στρατόπεδο των αγοραστών με στόχο τις 1015. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο δείκτης δηλώσει αδυναμία διάτρησης των 980 με 990 μονάδων θα καλλιεργήσει τις κατάλληλες συνθήκες δημιουργίας μιας γρήγορης επιστροφής προς το 940, όπου θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη διάσπασή του αλλά και τη βίαιη κατάβασή του προς τις 880 μονάδες.
Τεχνικά, ο Νοέμβριος έσπασε ένα σερί επτά συνεχόμενων πτωτικών μηνιαίων κλεισιμάτων όπου ο Γενικός Δείκτης έχασε αθροιστικά 30%. O υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης γράφει πως, "η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής απέτρεψε τις περιπέτειες στις οποίες θα (ξανα)έμπαινε ο Γενικός Δείκτης σε ενδεχόμενη διάσπαση των 930 μονάδων διατηρώντας το ανοδικό σενάριο των 1.040 μονάδων. Οι αγοραστές βρήκαν ισχυρή προσφορά στην προσπάθεια υπέρβασης των 1000 μονάδων, ενδεχομένως και λόγω της ταχύτητας της ανόδου που είχε προηγηθεί ωστόσο δεν έχασαν την επαφή με το εν λόγω επίπεδο. Ο MACD όπως και ο κινητός μέσος των 30 ημερών διατήρησαν τα σήματα αγορών ενώ οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν παραμένοντας στην ουδέτερη ζώνη. Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να κινείται τις τελευταίας ημέρες στο μέσον του διαστήματος που ορίζουν ο κινητός μέσος των 30 και 50 ημερών δείχνοντας διστακτικότητας να διαφύγει των δύο άκρων που ορίζουν οι δύο χρονοσειρές (938 και 983 μονάδες). Η διαφυγή προς μία από τις δύο κατευθύνσεις θα δώσει επιτάχυνση στην κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη. Θεωρούμε ότι οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ της ανοδικής διαφυγής καθώς διαγραμματικά η κίνηση διόρθωσης από τις 1000 μονάδες κινήθηκε εντός κάποιων φυσιολογικών αναλογιών (περίπου 60 μονάδες) για το μέγεθος της ανόδου που είχε προηγηθεί (+12%)".
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr