Έμφαση στα τεχνικά χαρακτηριστικά και λιγότερο στην ουσία έδωσαν στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα χαρτοφυλάκια που «ασχολήθηκαν» με το Χ.Α. Ως τεχνικά χαρακτηριστικά, νοούνται οι εντολές… market κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει ελαφρώς πάνω από τις 1.280 μονάδες και με κέρδη 0,68% (διευρύνοντας την εβδομαδιαία άνοδο σε 2,05% και 10,13% από την αρχή του χρόνου). Αυτό, όταν ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης παρουσίασε διακυμάνσεις ασανσέρ. Ως «ουσία» νοείται η ανακοπή της ύφεσης σε -2,6% στο τέταρτο 3μηνο του 2013, με τη συνολική εικόνα του έτους να διαμορφώνεται αισθητά κάτω από τις σε 3,68%. Πλην όμως, η υποδοχή δεν ήταν… ενθουσιώδης, ίσως γιατί στους τραπεζικούς κύκλους και τη χρηματιστηριακή αγορά είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία για χαμηλότερη ύφεση στο τέταρτο 3μηνο, κάτω και από 2%.
Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένουν υποτονικές, με τους ξένους να απέχουν, αναμένοντας ακριβέστερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, τα οποία θα επανακαθορίσουν τη στάση τους. Οι Έλληνες επενδυτές και θεσμικοί είναι αυτοί που ουσιαστικά δραστηριοποιούνται τις τελευταίες μέρες στην αγορά γι’ αυτό και οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, διαμορφούμενες την Παρασκευή στα 60,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο περιορισμός της ύφεσης ανοίγει το δρόμο για αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας μέσα στο επόμενο διάστημα από κάποιον μεγάλο οίκο αξιολόγησης, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ως προς το τελευταίο, κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, με τελευταίο αυτό της έκδοσης πενταετούς ομολόγου ύψους 2 ή 3 δισ, ευρώ και με επιτόκιο μεταξύ 4 - 5%. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του "R", η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το θέμα της παύσης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία ρευστότητας από τις τράπεζες.
Μάκρο
Τα καλά μακροοικονομικά νέα συντήρησαν το ανοδικό κλίμα στην αγορά την εβδομάδα που πέρασε παρά την προοδευτική μείωση των συναλλακτικών τζίρων. Αναμενόμενα ίσως οι αγοραστές περιόρισαν την δραστηριότητα τους στο μέσον της εβδομάδας όταν οι συσσωρευμένες αποδόσεις στους βασικούς δεικτοβαρείς τίτλους έγιναν διψήφιες και η κατοχύρωση κερδών ήρθε σαν φυσική εξέλιξη μετά από το πολυήμερο ανοδικό σερί. Γεγονός είναι ότι η αγορά αρχίζει και διαφοροποιείται σε επίπεδο επιμέρους τίτλων, αποδίδεται δηλαδή δικαιοσύνη ανάλογα με τις προοπτικές και τα θεμελιώδη που εμφανίζουν οι εταιρίες με αποτέλεσμα η στόχευση να γίνεται με βάση και το ειδικό ρίσκο που έχουν τα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης ανοίγοντας την ψαλίδα των αποδόσεων μεταξύ +27 και -9% περιορίζοντας σε κάποιο βαθμό την ορμή της αγοράς. Από την άλλη πλευρά το ενδιαφέρον παραμένει σταθερά στραμμένο σε Τροίκα, Βlackrock και χρηματοδοτικό κενό. Έχοντας μια καλή αρχική ένδειξη από το ΑΕΠ του 2013 (-3,7% έναντι αρχικής εκτίμησης 4,2%) μια θετικότερη αναθεώρηση των προβλέψεων είναι σχεδόν βέβαιη και στα τρία μέτωπα ενώ σε δεύτερο χρόνο θα αναμέναμε περισσότερη θετική οπτική σε επίπεδο αναλύσεων από διεθνείς οίκους που παρακολουθούν την πορεία των οικονομικών της χώρας και άρα καλύτερους όρους αποτίμησης για μετοχές, ομόλογα ή άλλες αξίες που έχουν την βάση της στην Ελλάδα.
Ανάλυση
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης σχολιάζει πως, «ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε με μεγάλη όρεξη για νεότερα υψηλά τελικά έκανε συντήρηση δυνάμεων προς το τέλος της εβδομάδας. Το τοπικό υψηλό στις 1.285 μονάδες δεν υποδηλώνει κάποια αδυναμία ούτε αλλάζει το μεσοπρόθεσμο σενάριο νέων υψηλών. Απεναντίας ο Γενικός Δείκτης διατηρεί με άνεση τα σήματα αγορών από τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους αφού το κομβικό σημείο αναφοράς για την τάση βρίσκεται στις 1.210 μονάδες ενώ οι ταλαντωτές έχουν ακόμα αρκετό περιθώριο πριν εισέλθουν στην βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένη ζώνη. Η διόρθωση της ταχύτητας ανόδου του Γενικού Δείκτη είναι θετική εξέλιξη και από την άποψη του «δεσίματος» των επιπέδων μιας και ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν σε αυτή την περιοχή διαπραγμάτευσης ένα μήνα νωρίτερα. Η αγορά δείχνει να γεμίζει τις τιμές με ειδήσεις ενώ η αλλαγή χεριών στις μετοχές γίνεται με σχετικά ήπιο τρόπο όπως και η δραστηριοποίηση νέων δυνάμεων (ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς) που καλύπτουν την υστέρηση άλλων δεικτοβαρών μετοχών (Coca Cola, Ελ. Πετρέλαια). Η μεγάλη εικόνα παραμένει θετική και η προσέγγιση και διάσπαση των υψηλών της 10ης Ιανουαρίου σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είναι μάλλον θέμα χρόνου».
Την προσεχή Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup με ελληνικό ενδιαφέρον. Την ίδια ημέρα οι Αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές ενώ την ερχόμενη Παρασκευή τέλος λήγουν τα παράγωγα επί μετοχών για τον μήνα Φεβρουάριο.
Ταμπλό
Τα αποτελέσματα της Coca Cola δεν ικανοποίησαν την αγορά, με την μετοχή να υποχωρεί σχεδόν 2%, στα 18,99 ευρώ. Απώλειες 1,24% για τα ΕΛΠΕ, στα 7,15 ευρώ, με απώωλειες, αν και επανήλθε πάνω από τα 8 ευρώ η ΕΧΑΕ, αν και έκανε πράξεις κάτω από τα 11 ευρώ, η ΔΕΗ πέρασε σε θετικό πρόσημο στα 11,19, ενώ αμετάβλητη στο 1,93 ευρώ, έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς.
Στον αντίποδα, η Jumbo ενισχύθηκε στα 13,85 ευρώ μετά τη διάσπαση των υψηλών που ήταν τα 13,76. Κάτω από τα 0,70 ευρώ, αλλά με κέρδη έκλεισε η Alpha, στα 23,35 ευρώ ενισχύθηκε ο Τιτάνας και στα 3,70 ευρώ η Εθνική. Τα υποτονικά αρχικά κέρδη του ΟΤΕ, μετατράπηκαν σε νέα αντίδραση της τάξης του 2,55%, στα 12,49 ευρώ. Ο μεγαλύτερος τζίρος έγινε στον ΟΠΑΠ με 10 εκατ. ευρώ, στον ΟΤΕ με 7,3 εκατ. και στην Jumbo με 5,7 εκατ. ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr