Το καλό νέο της ημέρας είναι αυτό που κυκλοφόρησε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με το οποίο ΔΕΠΑ και Gazprom τα βρήκαν ως προς τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, εξέλιξη για την οποία προϊδέασε χθες ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, τον ίδιο δρόμο, δηλαδή αυτόν της μείωσης των ενεργειακών τιμών της αναμένεται να ακολουθήσει και η ίδια η ΔΕΗ. Γενικότερα οι πρωτοβουλίες που φέρεται να αναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνησης ως προς την ελάφρυνση των φορολογούμενων, όπως η μείωση των προστίμων της Εφορίας και η μείωση του ενεργειακού κόστους, φαίνεται ότι διατηρούν όλο και πιο πολύ την κυβέρνηση στη θέση της. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αναμένεται να έρθει στην Αθήνα μετά τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ εκκρεμούν ακόμα τα stress tests των τραπεζών και το νομοσχέδιο για την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.
Citi
Βραχυπρόθεσμη αδυναμία στην ελληνική αγορά προβλέπει η Citi, έπειτα από ένα 20μηνο συνεχές ράλι που "εκτίναξε" το Γενικό Δείκτη κατά 170% (σε όρους δολαρίου), και καθώς η αγορά θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει δυνάμεις. Σύμφωνα με την επενδυτική το -11% της ελληνικής αγοράς απ' τις αρχές Ιανουαρίου σε σχέση με τις παγκόσμιες χρηματαγορές μπορεί να επιμείνει τους επόμενους μήνες. Ωστόσο μακροπρόθεσμα η Citi θεωρεί ότι οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία που θα υποστηριχθεί κυρίως από εισροές επενδυτών αναδυόμενων αγορών με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ενέχει συναλλαγματικό κίνδυνο και οι ομαλοποιημένες αποτιμήσεις είναι φθηνές.
Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα βελτιωθεί για να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τα funds των αναδυόμενων αγορών, με δεδομένο το βάθος της αγοράς, το αποκαλούμενο "πάρτι των μαχητών...", όπου οι εταιρείες που επιβιώνουν απ' την κρίση γίνονται ισχυρότερες, και το στόρι της οικονομικής ανάκαμψης.
Το μομέντουμ για την εταιρική κερδοφορία και τις μετοχές είναι θετικό, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι οι αποτιμήσεις δείχνουν ακριβές, σχολιάζει η επενδυτική. "Οι περισσότερες μετοχές εμφανίζονται πλήρως αποτιμημένες σε ιστορική βάση αλλά και με βάση τις προβλέψεις έπειτα απ' το ράλι. Οι μετοχές εκτός των τραπεζών διαπραγματεύονται 20 φορές τα κέρδη 9μήνου 2013 σε ετησιοποιημένη βάση.
Ωστόσο, σημειώνει η Citi, λαμβάνοντας κανείς υπόψη της μέση επιστροφή των μετοχών (ROAE) έναντι των ιστορικών μ.ο. - και παράλληλα εξαιρώντας τις τράπεζες - τότε κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, σύμφωνα με τη Citi. Όπως τονίζει με αυτή την οπτική οι ελληνικές μετοχές εκτός του τραπεζικού τομέα εμφανίζονται να διαπραγματεύονται με discount 30% ενώ με τις τράπεζες με premium 60%.
Σύμφωνα με την επενδυτική η ομαλοποίηση των εταιρικών κερδών θα συντελεστεί μέχρι το 2020. Με βάση την ιστορική αύξηση της κερδοφορίας κατά 10,3% η Citi υπολογίζει ότι οι μετοχές εκτός των τραπεζών διαπραγματεύονται 8,1 φορές του ομαλοποιημένου PE ή με 36% discount του μακροπρόθεσμου μ.ο. Εάν η ομαλοποίηση επεκταθεί ως το 2025 τότε το discount στο PE είναι μόλις 4% κάτι που σημειώνει ότι οι μετοχές είναι δίκαια αποτιμημένες.
Exotix
Το βασικό ρίσκο για την χώρα παραμένει πολιτικό, τονίζει, καθώς οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν είναι σε καμία περίπτωση υποστηρικτικές. Πάντως, η Exotix τονίζει ξανά την προτίμησή της στα warrants του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι παραμένουν στο top 5 των επιλογών της. Με απλά λόγια, διευκρινίζει, τα warrants είναι απίθανο να υποστούν αναδιάρθρωση ακόμη και στην υποθετικό σενάριο ενός δεύτερου PSI. Η τιμή στόχος βρίσκεται στο 1,5 σε σχέση με τη τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία που είναι στο 1,26.
Παράλληλα, εκφράζει το ενδιαφέρον της για τα τραπεζικά warrants, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε sell off στους παραστατικούς τίτλους της Εθνικής, εξαιτίας της έκθεσης που έχει στην Τουρκία μέσω της Finansbank. Μετά την JP Morgan και η Exotix βλέπει τα ελληνικά τραπεζικά warrants σαν μία ελκυστική και φθηνή επιλογή για να συμμετάσχει κανείς στην ελληνική ανάκαμψη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr