Σε θετικό έδαφος έκλεισαν, την Πέμπτη, οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που έδειξαν ότι η αμερικάνικη οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, ο βρετανικός δείκτης σημείωσε πτώση λόγω των ανησυχιών γύρω από τις επιπτώσεις της περαιτέρω μείωσης των μέτρων τόνωσης της Fed.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst300 έκλεισε 0,23% υψηλότερα μετά από απώλειες στις τέσσερις από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Ο FTSE 100 υποχώρησε 0,09%, ο DAX ενισχύθηκε 0,39 %, ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,55%, ο IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 0,69% και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με άνοδο 0,38%.
Οι μετοχές στην Ευρώπη έλαβαν ώθηση το απόγευμα μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, ότι η αμερικανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 3,2% στο τέταρτο τρίμηνο. Το πρωί της Πέμπτης το κλίμα ήταν αδύναμο, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην απόφαση της Federal Reserve και στη συνέχιση της διόρθωσης στις αναδυόμενες αγορές.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει να μειώνει το τεράστιο πρόγραμμα νομισματικών μέτρων τόνωσης, φέρνοντας το ποσό των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Ισχάκ Σιντίκι, στρατηγικός αναλυτής της ETX Capital, σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Fed θα μπορούσε να ενισχύσει τις αγορές μακροπρόθεσμα.
«Η κίνηση της Fed είναι ευπρόσδεκτη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η κεντρική τράπεζα έχει θέσει τώρα ένα προηγούμενο για το πόση θα είναι η μείωση κάθε μήνα, προσφέροντας στην αγορά ένα επίπεδο σαφήνειας και δείχνει τη δέσμευσή της ότι, ακόμη και στο πρόσωπο κάποιων μικτών οικονομικών στοιχείων τον Ιανουάριο , η Fed έχει πάρει την απόφασή της και δεν άλλαζει πορεία», όπως προσθέτει.
Σε ότι αφορά το μέτωπο των οικονομικών στοιχέιων, το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε 0,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, σηματοδοτώντας βελτίωση σε σχέση με το 0,1% στο τρίτο τρίμηνο.
Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στο 6,8%, έναντι εκτιμήσεων για 6,9%.
Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές BskyB ενισχύθηκαν 3,97% καθώς τα αποτελέσματα δ' τριμήνου της εταιρείας κατάφεραν να νικήσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, για τα τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη.
Οι μετοχές της Diageo υποχώρησαν 4,71%, λόγω της ανακοίνωσης της εταιρείας για πτώση των πωλήσεων και την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές.
Οι μετοχές της Roche ενισχύθηκαν 4,31% καθώς η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε 3% αύξηση των πωλήσεων το 2013.
Οι μετοχές της Pirelli υποχώρησαν 2,58 % καθώς η εταιρεία διέψευσε ότι έλαβε προσφορές για μια πιθανή εξαγορά.
Wall
Ανοδικά κινείται την Πέμπτη η Wall Street, μετά την ανκοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ δ' τριμήνου της αμερικάνικης οικονομίας, με του επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα και στον χορό των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τα κέρδη της Facebook να ξεχωρίζουν.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,94%, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει άνοδο 1,29% και ο δείκτης Nasdaq σημειώνει κέρδη 1,99%.
Η μετοχή του Facebook σημειώνει κέρδη 14,72%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας τα οποία ήταν κατά πολύ ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σημείωσε κέρδη ύψους 523 εκατ. δολαρίων από 64 εκατ. δολάρια στο δ΄ τρίμηνο του 2012. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 2,59 δισ. δολάρια από 1,59 δισ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Η μετοχή της Visa ενισχύεται 1% μετά την αύξηση 9% στα κέρδη α΄ τριμήνου, και στα 1,41 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 11% στα 3,16 δισ. δολάρια.
Η μετοχή της Google καταγράφει άνοδο 2,3% μετά την ανακοίνωση της πώλησης της μονάδας κατασκευής συσκευών κινητών τηλεφώνων Motorola, στην κινεζική Lenovo, έναντι 2,91 δισ. δολ.
To αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ δ' τριμήνου των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 3,2% ετησίως, χάρη στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και την ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Επίσης, κατά 19.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, και ανήλθαν στις 348.000 για την εβδομάδα που έληξε τις 25 Ιανουαρίου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου.
«Το γεγονός ότι η αμερικάνικη οικονομία μπόρεσε να σημειώσει ανάπτυξη άνω του 3% σε ένα τρίμηνο όπου οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν πάρα πολύ, είναι αναμφισβήτητα θετικό», όπως σημειώνει Νταν Γκρίνχαους, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην BTIG. «Οι ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές είναι το κυρίαρχο θέμα. Στο βαθμό που αυτό παραμένουν περιορισμένες, η διόρθωση δεν αναμένεται να συνεχιστεί», όπως πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr