Η στήριξη της αγοράς δεν είναι χαμηλότερα από τις 1.260 μονάδες, υποστηρίζουν οι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ως δικαιολογημένη, φυσιολογική και αναμενόμενη τη διόρθωση, από τη στιγμή που η ανοδική αντίδραση βασίστηκε στην προσδοκία, χωρίς να υπάρχει κάποια είδηση αλλαγής της τάσης.
Επιπρόσθετα, το κλίμα επιβαρύνεται από την μετακύλιση του χρόνου πραγματοποίησης της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης που σημειώνεται στο νέο νομοσχέδιο για τα warrants και την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Επιπρόσθετα, όπως όλα δείχνουν πιο πίσω πηγαίνουν και τα stress tests των τραπεζών με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο να μην αποκλείει το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια μετά την αύξηση κεφαλαίου. Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν πάλι θνησιγενείς περιπτώσεις επιχειρήσεων, καλώντας τις τελευταίες να αναζητήσουν κεφάλαια σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Ο κ. Προβόπουλος μάλιστα, υπέδειξε στις εισηγμένες και μη, να περικόψουν τα μερίσματα, δημιουργώντας βαρύ κλίμα στην αγορά, η οποία ήδη δοκιμάζεται από την υψηλή φορολογία (φόρος υπεραξίας και φόρος συναλλαγών).
Ταυτόχρονα, οι διακυμάνσεις στην αγορά παραπέμπουν σε διακυμάνσεις αναδυόμενης αγοράς, ενώ προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς, η αποχώρηση του fund Silchester από τον ΟΠΑΠ, με την εικόνα να φτιάχνει και να… ισιώνει από την είσοδο μεγάλων παικτών από τον διεθνή τηλεπικοινωνιακό κλάδο στην Forthnet (Vodafone, λεφάλαια από τα Εμιράτα, Wind, Γερμανός).
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, υποστηρίζει ότι "τα γρήγορα και πολλά κέρδη της πρώτης εβδομάδας του χρόνου ήταν λογικό να επιβραδύνουν την δυναμική της ελληνικής Αγοράς και να αυξήσουν την προσφορά σε πλήθος μετοχών που έχουν υπεραποδώσει από την αρχή του έτους. Η αφορμή για την διόρθωση δόθηκε από τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τις ανάγκες κεφαλαίων των τραπεζών που είχαν τον πρώτο λόγο οδηγού στην ανοδική τάση. Σε δεύτερο χρόνο η Αγορά άρχισε να διαχέει ενδιαφέρον και ρευστότητα και σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ενώ δεν λείπουν και οι έντονες εξάρσεις σε τίτλους που δεν φημίζονται για τα ισχυρά θεμελιώδη τους.
Αυτή είναι και η βασική διαφοροποίηση της εικόνας του ταμπλό που μετά από καιρό δείχνει πιο ζωηρό μετά την ανοδική μονοτονία των χαρτιών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Μετά από αρκετό καιρό η Ελληνική αγορά ζει ένα «ολοκληρωμένο» January effect καθώς στον ανοδικό κύκλο του ξεκινήματος της χρονιάς οι υπεραποδόσεις των χαρτιών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι σημαντικές και φαίνεται να ξεπερνούν το σύμπλεγμα του πρόσημου του Γενικού Δείκτη. Η άνοδος αυτή μπορεί να θεωρηθεί καλοδεχούμενη αφού αφενός αποκαθιστά μερικώς τις «αδικίες» σε επίπεδο αποτιμήσεων αφετέρου είναι μια καλή ευκαιρία περιορισμού επισφαλών θέσεων σε μετοχές αμφίβολης επιχειρηματικής βιωσιμότητας'.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, "τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε να απαιτεί περισσότερες συναλλαγές για να κατοχυρώσει τις 1.300 μονάδες, επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται η επόμενη ανοδική αντίσταση. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι ενώ οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από τις βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες. Το χαμηλό της διόρθωσης σημειώθηκε στις 1.255 μονάδες ενώ οι συναλλαγές έδειξαν να υποχωρούν από τα μέσα επίπεδα των 150 εκ. ευρώ που σημειώθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο της χρονιάς. Οι αγοραστές φαίνεται να κρατάνε το πάνω χέρι παρά τις κατοχυρώσεις κερδών και να διατηρούν την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά. Θα αναμέναμε ωστόσο και την ερχόμενη εβδομάδα να διατηρηθεί η συσσώρευση «χωνέματος» των επιπέδων καθώς διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να εξομαλύνει την κλίση της ανόδου επαναφέροντας την σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς παράλληλα να αλλοιώνει την κατεύθυνση της τάσης".
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε την Παρασκευή, στις 1.268,53 μονάδες και με πτώση 0,22%. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 101 εκατ. ευρώ, με την MIG, λόγω του deal της Vivartia στην Ιταλία, να απογειώνεται κατά 10,79%, κατά 3,7% η Iντραλότ στα 2,20 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά, Μυτιληναίος και Motor Oil, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε η Alpha. Απώλειες περίπου 1% για την Εθνική, 2,36% για την ΕΥΔΑΠ, άνω του 4% για τον ΟΠΑΠ, στα 10,10 ευρώ, ενώ στο «κόκκινο» διαπραγματεύονται ακόμα ΟΤΕ, Jumbo, METKA και Τιτάνας. Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες διαμορφώθηκαν περίπου 2%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr