Ράλι ανόδου για τις μετοχές στη Wall Street, με τον Dow να εκτοξεύεται πάνω από τις 16.000 μονάδες, μετά τα τελευταία στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ.
Ο εργοστασιακός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,69% και έκλεισε στις 16.010 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,82% και έκλεισε στις 1.796 μονάδες. Κέρδη και για τον Nasdaq 1,22% υψηλότερα, στις 3,969 μονάδες.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Κόστιν, ο στόχος για τον δείκτη S&P 500 μέχρι τα τέλη του 2014 είναι οι 1.900 μονάδες, ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης ανόδου που έχει σημειώσει ο φέτος - περίπου 26%, υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσει 6% τους επόμενους τρεις μήνες και 11% μέσα στους επόμενους 12 μήνες, στις 1.700 και 1.600 μονάδες αντίστοιχα. Επίσης, «δίνει» 67% πιθανότητα για μια πτώση του δείκτη κατά 10% κάποια στιγμή μέσα στο 2014.
Η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed, την Τετάρτη, οδήγησε την αγορά σε απώλειες, καθώς αναζωπύρωσε τις ανησυχίες γύρω από το tapering. Συγκεκριμένα αποκάλυψαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εξετάζουν τον περιορισμό του ρυθμού αγοράς ομολόγων, στις προσεχείς συνεδριάσεις, ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει μέχρι τότε, ξεκάθαρη περαιτέρω βελτίωση των προοπτικών της αγοράς εργασίας.
Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε πολύ περισσότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, κατά 21.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 323.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα, πτώση σημείωσαν οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με τον δείκτη τιμών παραγωγού να υποχωρεί κατά 0,2% σε σχέση με το Σεπτέμβριο, ενώ ο δομικός δείκτης, όπου εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 0,2%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,3%.
Ευρώπη
Μικτή ήταν η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο κλείσιμο, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα χειρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοiχεία για την Ευρωζώνης, ενώ τα καλά αποτελέσματα κερδοφορίας των εταιρειών, περιόρισαν τις επενδυτικές ανησυχίες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,07% καθώς τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σημείωσαν απροσδόκητη πτώση το Νοέμβριο, ενισχύοντας τις ανησυχίες πως η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής χάνει έδαφος.
Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε αμετάβλητος, ο DAX στη Φραγκφούρτη έκλεισε 0,07% χαμηλότερα, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,34%, ο ΙΒΕΧ έκλεισε στο +0,42% ενω 0,61% ήταν τα κέρδη για τον FTSE MIB.
O σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 51,5 τον Νοέμβριο, από 51,9 τον Οκτώβριο, αιφνιδιάζοντας την αγορά, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στο 52. Η ένδειξη αυτή είναι η χαμηλότερη των τελευταίων τριών μηνών και δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.
Ο γαλλικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ ήταν επίσης χαμηλότερος των εκτιμήσεων, και διαμορφώθηκε στις 48,5 μονάδες το Νοέμβριο, κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων δείχνοντας πως η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη χώρα βρίσκεται και πάλι σε αρνητικό έδαφος.
Ο σύνθετος PMI της Γερμανίας, αντίθετα, σημείωσε αύξηση τον Νοέμβριο στις 54,3 μονάδες, από 53,2 τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας ότι η γερμανική οικονομία έχει μπει σε ρυθμό σταθερής ανάκαμψης στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.
Ωστόσο, υπήρχαν σήμερα και κάποιες θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της κερδοφορίας των εταιρειών, με την Johnson Matthey, την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής καταλυτών αυτοκινήτων, να ανακοινώνει αύξηση 13% στα κέρδη πρώτου εξαμήνου, λόγω της σημαντικής αύξησης της παραγωγής των αυτοκινήτων και φορτηγών. Η μετοχή της έκλεισε με άνοδο 3%.
Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο της αγοράς, μετά από δημοσίευμα την Τετάρτη στα ξένα ΜΜΕ ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με το Bloomberg να μεταδίδει πως η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων κάτω από το μηδέν.
Η απάντηση ήρθε την Πέμπτη από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΚΤ συζήτησε την πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων στη συνεδρίασή της πριν από δύο εβδομάδες αλλά τόνισε πως «δεν υπάρχουν νεώτερα από τότε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr