Σχεδόν το 4% άγγιξε η ενδοσυνεδριακή διόρθωση της αγοράς στη συνεδρίαση της Τρίτης και περίπου 60 μονάδες έχει διορθώσει η αγορά σε σχέση με τα υψηλά των 1.202 μονάδων που είδε η αγορά στις 22 Οκτωβρίου. Που σημαίνει ότι Έλληνες και ξένοι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα το Χ.Α. εμφανίζει στοιχεία υπερθέρμανσης, δεδομένου ότι σήμερα ήταν η μόλις… τέταρτη πτωτική συνεδρίαση κατά τον Οκτώβριο κάτι που έχει να συμβεί από το… 1999, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Το ανοδικό σενάριο παραμένει και τίθεται σε ισχύ, ίσως γιατί λόγω της επιστροφής της Ελλάδας στην ανάκαμψη έστω και οριακά κατά την επόμενη χρονιά, οι εισηγμένες με τις αναδιαρθρώσεις που έχουν κάνει θα εμφανίσουν καλύτερα αποτελέσματα. Ήδη, με βάση τις αποτιμήσεις πολλών μετοχών του 25άρη, έχουν αποτιμηθεί τα κέρδη της επόμενης… πενταετίας!
Ο γενικός δείκτης έκλεισε την Τρίτη με απώλειες 2,06%, στις 1.165,98 μονάδες και με τις συναλλαγές ιδιαίτερα υποτονικές, αλλά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 106,4 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει, σύμφωνα με την αγορά, ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν στις θέσεις τους.
Τον φετινό Οκτώβριο, τουλάχιστον έως σήμερα, η αγορά έχει πραγματοποιήσει ένα δυναμικό ράλι , μετρώντας τελικά μόνο 4 πτωτικές συνεδριάσεις (μαζί με τη σημερινή)από τις αρχές του μήνα, με κέρδη 17,40%, ενώ τα κέρδη του από τις αρχές Σεπτεμβρίου αγγίζουν το 32% και από το χαμηλό έτους στις 17 Ιουλίου, το 47%.
Συνεπώς, η όποια διόρθωση, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, ύστερα από τις ταχύτητες που έχει ανεβάσει το Χ.Α το τελευταίο διάστημα. Εάν δεν διαταραχθούν οι 1.100 μονάδες, οι ρευστοποιήσεις κερδών, τεχνικά, θεωρούνται «λογικές».
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 2,80%, ο FTSE Large Cap σημειώνει απώλειες 2,10% και ο FTSE Mid Cap 2,43%. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις τράπεζες, με την Εθνική στο -5,95%, την Alpha Bank -0,90%, αμετάβλητη η Πειραιώς στο 1,64 ευρώ , ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Eurobank στο -9,02%.
Η εικόνα του FTSE Large Cap ήταν απόλυτα πτωτική, με μοναδικές εξαιρέσεις τις Βιοχάλκο +2,71% και ΟΛΠ που έκλεισε με άνοδο 1,95%.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις στα blue chips δέχθηκαν οι ΟΠΑΠ -5,42%, Μέτκα -5,06%, MIG -3,77%, Intralot -5,03% -2,12%, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ -2,20%.
Τεχνική ανάλυση
Λίγο κάτω από την πολύ βραχυχρόνια διαγραμματική «οροφή» των 1200 μονάδων λαμβάνει τιμές ο Γενικός Δείκτης προσμετρώντας μέχρι στιγμής τις δυνάμεις του για την πραγματοποίηση ή μη μιας περαιτέρω ανοδικής κίνησης προς την περιοχή, που οριοθετούν οι δύο γραμμές αντίστασης του Απριλίου και του Ιουλίου, στις 1238 με 1225 μονάδες. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, "η συνεχιζόμενη όμως χρονική κωλυσιεργία του δείκτη χαμηλότερα των 1200 με 1210 μονάδων δημιουργεί δεξαμενή δυνάμεων πρόκλησης μιας νέας έντονης καθοδικής κίνησης, όπου θα θέσει ως τεχνικό στόχο το πρώτο μαξιλάρι στήριξης των 1120 με 1100 μονάδων. Το φαινόμενο μάλιστα, που παρουσιάζουν αρκετές δεικτοβαρείς εταιρείες με τις κεφαλαιοποιήσεις τους να έχουν ήδη «τρέξει» αρκετά προεξοφλώντας απλόχερα μικροοικονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα, που δεν είναι διόλου ευδιάκριτα στο βάθος ενός επερχόμενου ομιχλώδους δωδεκαμήνου μας προβληματίζει ιδιαίτερα, όχι μόνο για την ποιότητα της υπάρχουσας ανόδου αλλά και για τις περαιτέρω δυνάμεις, που μπορεί να διαθέτει ο Γενικός Δείκτης μετά την πιθανή διείσδυσή του μέσα στη ζώνη των 1250 με 1280 μονάδων δίχως την ύπαρξη ισχυρών καταλυτών πέραν της εισόδου συγκεκριμένων εταιρειών στους δείκτες MSCI στο τέλος Νοεμβρίου.
Πέριξ του ορίου των 400 μονάδων κινείται ο δείκτης FTSE 25 διατηρώντας ακόμα την ανοδική υστέρηση, πού έχει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, καθώς δεν έχει ακόμα διασπάσει το υψηλό του περασμένου Μαΐου, των 410 μονάδων, μη μπορώντας έτσι να ακολουθήσει στη καταγραφή νέων υψηλών για το 2013. Διαγραμματικό ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η επιβεβαιωμένη «αρπαγή» των 400 μονάδων και σε επίπεδο κλεισιμάτων, γεγονός, που θα τον ωθήσει προς τη «σκληρή» ζώνη αντίστασης των 410 με 416 μονάδων. Αντιθέτως η περαιτέρω αδυναμία του δείκτη να «πατήσει» τις 400 μονάδες θα μας προϊδεάσει για την πραγματοποίηση μιας γρήγορης πτωτικής αναδίπλωσης προς το πρώτο επίπεδο στήριξης των 375 με 365 μονάδων προκαλώντας ανασφάλεια και μερικό βραχυχρόνιο εγκλωβισμό σε όσους επενδυτές θελήσουν να ανοίξουν νέες θέσεις στα υπάρχοντα επίπεδα τιμών. Πιθανός συνήγορος στην εκδήλωση ενός νέου καθοδικού κύματος είναι από απόψεως στατιστικής η ισχυρή ποσοστιαία αρνητική εποχικότητα του δείκτη στο επόμενο εικοσαήμερο".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr