Άφησαν τις τράπεζες και έπιασαν τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις οι ξένοι, ενώ ταυτόχρονα στράφηκαν σε άλλα δεικτοβαρή χαρτιά που κάνουν τη διαφορά σε επίπεδο τελικού κλεισίματος.
Με την αγορά να έχει δώσει ήδη υπεραγορασμένα σήματα, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, κάτι που αποδεικνύεται από τις συναλλαγές, που διαμορφώθηκαν την Πέμπτη στα 124,4 εκατ. ευρώ. Και όχι μόνο αυτό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν διακυμάνσεις με χαμηλό στις 1.147 μονάδες. Ο γενικός δείκτης μετά τη μεγάλη βουτιά 3,8% της Τετάρτης επανήλθε σε θετική τροχιά την Πέμπτη, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι οι επενδυτές δεν είναι υποψιασμένοι, υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία αναμένεται να ασκήσει παρέμβαση για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων, αλλά και πρωτοβουλιών εκ μέρους των δανειστών για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Σε έκθεσή της η Citigroup προβλέπει διατήρηση της ύφεσης και του χρόνου, δίδοντας την εντύπωση ότι και ο εν λόγω οίκος με τον… «τρόπο» του πιέζει στη κατεύθυνση του να ληφθούν μέτρα από την Ε.Ε. για την οριστική διευθέτηση του Ελληνικού ζητήματος, προκειμένου η χώρα μας να πάρει δημοσιονομική ανάσα.Ο ίδιος οίκος πάντως, θεωρεί ευκαιρία τα Ελληνικά ομόλογα.
Κατά τα άλλα, το πάρτι συνεχίστηκε για την Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισε στα 3,62 ευρώ και με όγκο 85 χιλιάδων τεμαχίων. Πολλές συναλλαγές, πάνω από 624 χιλιάδες τεμάχια στον Μυτιληναίο, με τη μετοχή να καταγράφει άνοδο 6,70%, παραπέμποντας σε εντολές αγορών εκ μέρους της Fairfax. Κέρδη 6,45% για τη Βιοχάλκο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος θα συγχωνεύσει τις θυγατρικές του, επιστροφή στα θετικά πρόσημα για την MIG, στα 0,48 ευρώ. Κέρδη πάνω από 5% για τα ΕΛΠΕ και σχεδόν 1,5% για την Motor Oil, δύο μετοχές που ξεχωρίζουν, σύμφωνα με τελευταίες εκθέσεις των ξένων. Κλείσιμο κοντά στα υψηλά έτους για τη ΔΕΗ, στα 10,21 ευρώ και άνοδος, σχεδόν 4,5% για τον ΟΠΑΠ, στα 9,40 ευρώ, εντολές οι οποίες προέρχονται κατά τις πληροφορίες από συνδεδεμένα με την Citigroup χαρτοφυλάκια. Κέρδη 3,45% για την ΜΕΤΚΑ, στα 13,80 ευρώ και 2,65% για την Ιντραλότ, με κλείσιμο στο 1,94 ευρώ, με τη μετοχή να βρίσκεται λίγο πριν από τη διάσπαση κρίσιμων τεχνικών αντιστάσεων.
Κατά τα άλλα, ο τραπεζικός κλάδος λύγισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την Εθνική να υποχωρεί κατά 4,60%, στα 4,15 ευρώ και λιγότερο Alpha και Πειραιώς.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική, καθώς μέχρι τέλος Νοεμβρίου τα active funds που θα τοποθετηθούν στο Χ.Α., στο πλαίσιο της μετάταξης της αγοράς μας από τις ώριμες στις αναδυόμενες αγορές θα θελήσουν να το κάνουν, όπως εκτιμούν χρηματιστές, σε καλύτερες αποτιμήσεις. Κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει τάσεις διόρθωσης.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Παρά τα αρνητικά οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν νωρίτερα μέσα στην Πέμπτη για τις χώρες του ευρώ, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν κέρδη στις συνεδριάσεις του, με τους επενδυτές να αποτιμούν ιδιαίτερα θετικά τα μάκρο που ανακοινώθηκαν από την Κίνα.
Στο θετικό πρόσημο των ταμπλό συνέβαλαν τα εταιρικά αποτελέσματα, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να ξεχωρίζει ανοδικά.
Ο FTSE κέρδισε 0,58% στις 6.173 μονάδες, με τη μετοχή της Anglo American να ανεβάζει το Λονδίνο.
Ο CAC ενισχύθηκε 0,27% στις 4.272 μονάδες.
Ο DAX ανέβηκε 0,57% στις 8.971 μονάδες, κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό, ωθούμενος από το +3% της Daimler που ανακοίνωσε κέρδη μεγαλύτερα του αναμενομένου για το γ' τρίμηνο.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 κέρδισε 0,63% στις 9.890 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ανέβηκε 1,05% στις 19.110 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,32% στις 320 μονάδες, σε νέο ιστορικό υψηλό 5 ετών.
Στα μάκρο της ημέρας, επιβράδυνση παρουσίασε τον Οκτώβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.
Συγκεκριμένα, σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,5 μονάδες τον Οκτώβριο, από 52,2 μονάδες το Σεπτέμβριο, που ήταν και τα υψηλά 27 μηνών, την στιγμή που οι εκτιμήσεις των αναλυτών τον τοποθετούσαν στις 52,4 μονάδες.
Ο δείκτης PMI του κλάδου των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών και τις 50,9 μονάδες , από 52,2 μονάδες το Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση κάτω των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr