Πτωτικά έκλεισαν οι δείκτες στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές περιμένουν κάποιο σήμα που να υποδεικνύει κάποια συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για διέξοδο από το «δημοσιονομικό» μπλόκο της χώρας και επαναλειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους.
Ωστόσο, το κλίμα αβεβαιότητας ενισχύθηκε από την αρνητική έκθεση για την αγορά εργασίας, καθώς οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρουσίασαν μικρή άνοδο σε εβδομαδιαία βάση.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,91%, ο S&P 500 έχασε -0,88% και τέλος, ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε απώλειες -1,08%.
Ευρώπη
Νευρικότητα επικράτησε την Πέμπτη στις ευρωαγορές, με τους δείκτες να αντιδρούν στη διεθνής επιφυλακτικότητα για την αμερικανική οικονομία.
Μοναδική εξαίρεση ο FTSE 100 στο Λονδίνο που κέρδισε +0,18%, με την άνοδο που σημείωσε μετοχή της BP, μετά την απόφαση του αμερικάνικου δικαστηρίου η οποία γλύτωσε την πετρελαϊκή εταιρεία από δισεκατομμύρια δολάρια έξτρα κόστους, σε ότι αφορά το σκάνδαλο με την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού το 2010.
Ωστόσο, οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε -0,73% και στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 έχασε -0,36%.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 έπεσε -0,58% και ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση -0.44%.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες -0,25%.
Στα μάκρο της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011 ενισχύθηκε ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ που αποτυπώνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στον ιδιωτικό κλάδο της Ευρωζώνης, αγγίζοντας το 52,2 το Σεπτέμβριο από 50,7 τον Αύγουστο.
Μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης, η ταχύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Γερμανία, όπου ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 53,2 από 53,5 τον προηγούμενο μήνα και ενώ η αρχική ένδειξη ήταν στο 53,8.
Η Ιταλία σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών και η Γαλλία, την ταχύτερη των τελευταίων 12 μηνών. Αντίθετα, στην Ισπανία, ο συνολικός δείκτης PMI μειώθηκε ξανά σε επίπεδα που υποδηλώνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας , στο 49 από 50,4 τον προηγούμενο μήνα.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, πρόστιμο ύψους 8 εκατ. ευρώ επέβαλε γαλλικό δικαστήριο στον μεγαλύτερο αερομεταφορέα χαμηλού κόστους της Ευρώπης Ryanair, σχετικά με ζήτημα εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για το πλήρωμα πτήσεων από και προς Μασσαλία.
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού σχετίζεται με κατηγορίες μη καταβολής εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων και με υποχρεώσεις κρατικής συνταξιοδότησης στη Γαλλία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιρλανδική εταιρεία.
Η Ryanair υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να δεχθεί πρόστιμο αφού τα πληρώματα πτήσεων από και προς τη Μασσαλία από το 2007 μέχρι το 2010 απασχολούνταν βάσει ιρλανδικών συμβολαίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr