Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το ενδιαφέρον των επενδυτών στραμμένο στη συνεδρίαση της Fed και στη μετοχή της Microsoft, που κέρδισε +0,39%.
Η απόφαση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει, αναμένεται να ληφθεί αύριο.
Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές των Alcoa και American Express ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των United Health και International Business Machines.
Εν τω μεταξύ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε +0,23%, ο S&P 500 πρόσθεσε+0,44%, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τις 5 Αυγούστου, ενώ ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq συνήλθε από το πτωτικό κλείσιμο της Δευτέρας σημειώνοντας άνοδο +0,76%.
Ευρώπη
Δεν κατάφεραν τελικά να κρατηθούν στο στα υψηλά τους επίπεδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και έκλεισαν με πτώση, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την συνάντηση της Fed που ξεκινά την Τετάρτη, με την προσοχή να εστιάζεται σε πιθανή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.
Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 απώλεσε -0,47%, ενώ τη Δευτέρα είχε κλείσει στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2008.
Απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Lloyds Banking Group με -3,05%, μετά την πώληση του 6% της τράπεζας που κατείχε το βρετανικό κράτος σε τιμή 75 πέννες ανά μετοχή.
Παράλληλα, πτώση -2,25% κατέγραψε η μετοχή της Glencore Xstrata μετά της υποβάθμιση από την UBS.
Εν τω μεταξύ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε -0,19%, ο οποίος δέχθηκε ισχυρή πίεση από την πτώση των μετοχών των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων η πώληση των καινούργιων αυτοκινήτων σημείωσε πτώση 55.
Έτσι, η μετοχή της Volkswagen έχασε -1,42%, η μετοχή της Daimler υποχώρησε -0,49% και η μετοχή της BMW κατέγραψε πτώση -0,40%.
Ίδια εικόνα επικράτησε και στο Παρίσι με την Peugeot στο -2,53% και τη Renault στο -2,35%. Ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση -0,16%, συγκρατήθηκε ωστόσο από τα κέρδη που σημείωσε η μετοχή της φαρμακευτικής Sanofi.
Εξάλλου, απώλειες -0,80% σημείωσε ο FTSE 100 στο Λονδίνο και -0,08% ο Ibex 35 στη Μαδρίτη.
Εξαίρεση στο σημερινό σκηνικό αποτέλεσε το Μιλάνο, όπου ο FTSE MIB έκλεισε με άνοδο +0,11%.
Στο υψηλότερο σημείο από το Δεκέμβριο του 2009 ανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW στη Γερμανία για το Σεπτέμβριο, δείχνοντας σημάδια ισχυροποίησης για τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο δείκτης ανήλθε στις 49,6 μονάδες έναντι 42 μονάδων που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, στην πώληση ποσοστού της Lloyds Banking Group, αξίας 3,3 δισ. στερλινών (5,3 δισ. δολ.), σχεδιάζει να προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης βρετανικής τράπεζας.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η UK Financial Investments, η οποία εποπτεύει τη συμμετοχή του δημοσίου στην τράπεζα, πωλεί 4,28 δισεκατομμύρια μετοχές, ή ποσοστό περίπου 6%, σε διαχειριστές κεφαλαίων.
Η εικόνα στην Αθήνα
Στον απόηχο της απόφασης της Βιοχάλκο να εγκαταλείψει ως έδρα την Ελλάδα για το Βέλγιο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της και την λειτουργία της πραγματοποιείται η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τις Ευρωπαϊκές αγορές. Η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να θέσει επιτακτικά το ζήτημα να μη ληφθούν άλλα μέτρα.
Από εκεί και πέρα, οι αναλυτές θεωρούν ότι η επί μία εβδομάδα συσσώρευση της αγοράς μεταξύ των 980 – 1.000 μονάδων δίνει την εντύπωση ότι οι επενδυτές κάτι περιμένουν και είναι επιφυλακτικοί. Και γι’ αυτό ο γενικός δείκτης δεν οδηγείται στην επόμενη αντίσταση των 1.050 μονάδων. Είτε είναι η έλευση της τρόικα, είτε το πόρισμα της Blackrock για τις τράπεζες, είτε το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών, οι επενδυτές στο Χ.Α. κρατούν μικρό καλάθι, μετά από ένα ράλι τουλάχιστον 10% στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ k. N. Καυκάς θεωρεί ότι, «δεν υπάρχουν καταλυτικά νέα στην οικονομία και πλέον όλοι γνωρίζουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει δημιουργηθεί διότι δεν πληρώνει το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του».
Από εκεί και πέρα, οι χρηματιστηριακές εταιρείες δέχονται εντολές αγορών με το σταγονόμετρο, ενώ υπάρχει μεγάλο πουσάρισμα σε μετοχές, όπως αυτή της ΕΥΔΑΠ" href="https://www.reporter.gr/search?searchword=%CE%95%CE%A5%CE%94%CE%91%CE%A0">ΕΥΔΑΠ με την Eurobank Equities να δίνει τιμή στόχο πάνω από τα 10 ευρώ, στην προοπτική το Δημόσιο να αποπληρώσει τις οφειλές του. Άλλωστε, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ σημειώνει τα περισσότερα κέρδη την Τρίτη από τις μετοχές του 25άρη, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 3%, κινούμενη στα υψηλά των 7,72 ευρώ. Κέρδη, επίσης, για την MIG, κατά 1,7%, με τον όμιλο να είναι ιδιαίτερα συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στους ομολογιούχους.
Θετικό πρόσημο για την Εθνική και την Alpha, που πραγματοποιεί κίνηση στα 0,57 ευρώ. Από εκεί και πέρα, πιέσεις βγαίνουν στον ΟΠΑΠ Α.Ε." href="https://www.reporter.gr/search?searchword=%CE%9F%CE%A0%CE%91%CE%A0">ΟΠΑΠ, στα 7,64 ευρώ, με τους χρηματιστές να κάνουν λόγο για τεχνικής φύσεως πτώση προκειμένου να μαζέψουν φθηνότερα οι ξένοι. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η UBS βρίσκεται ήδη στη χώρα μας και θα συναντήσει 12 εισηγμένες, ενώ πρόκειται να έχει συναντήσεις με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Οι απώλειες στην Βιοχάλκο, είναι μάλλον υπό έλεγχο, λίγο πάνω από 2%. Πιέσεις, επίσης, βγαίνουν στην Jumbo, την ΕΧΑΕ, τα Folli Follie, την Ελλάκτωρ, τηνΜΕΤΚΑ" href="https://www.reporter.gr/search?searchword=%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%9A%CE%91">ΜΕΤΚΑ, τον Μυτιληναίο, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr