Καθοδικά έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες τη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς οι ανησυχίες για τη Fed επανήλθαν ξανά στην επιφάνεια, ενώ η «στάση αναμονής» για τη Συρία συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών.
Ο Dow έχασε 0,17% στις 15.301 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 0,24% στις 3.716 μονάδες.
Ο S&P 500 έπεσε 0,36% στις 1.683 μονάδες.
Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν θα υπάρξει αλλαγή στη νομισματική πολιτική που ακολουθείται. Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ανέρχεται στα 85 δισ. δολάρια το μήνα.
Στα μάκρο της ημέρας, κάτω από τις 300.000 υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 2006, ωστόσο η μείωση αποδίδεται σε καθυστερήσεις της μηχανογράφησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 31.000 σε 292.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, αξιωματούχος του υπουργείου διευκρίνισε ότι δύο πολιτείες προχώρησαν σε αναβάθμιση των συστημάτων μηχανογράφησης, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει η επεξεργασίας κάποιων αιτήσεων.
«Δεν θεωρώ απαραίτητα ότι πρόκειται για μεταβολή των συνθηκών στις συνθήκες της αγοράς εργασίας», είπε.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Η θετική εικόνα που επικράτησε τις προηγούμενες μέρες έδωσε τη θέση της σε απώλειες για τους ευρωπαϊκούς δείκτες στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών.
Ακόμα, τα στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης συνέβαλαν στο κλίμα προβληματισμού.
Ο FTSE έχασε 0,07& στις 6.583 μονάδες.
Ο CAC υποχώρησε 0,37% στις 4.104 μονάδες, με τον τίτλο της Sanofi να κινείται πτωτικά στο Παρίσι. Στον αντίποδα, κέρδη σημείωσε η μετοχή της Vivendi.
Ο DAX έπεσε 0,07% στις 6.584 μονάδες.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 κέρδισε 0,57% στις 8.925 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία έχασε 0,26% στις 17.517 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά 0,04% στις 311 μονάδες, μένοντας πάνω από το υψηλό 5 ετών.
Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης έπεσε 1,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ,πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012 η παραγωγή υποχώρησε 2,1%. Η τελευταία φορά που το επίπεδο της παραγωγής υποχώρησε περισσότερο ήταν τον Απρίλιο του 2010. Από την πλευρά τους οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,1% σε μηνιαία βάση και πτώση 0,2% σε ετήσια. Η μεγάλη πτώση που σημειώθηκε στη παραγωγή της Γερμανίας, της Ιταλίας και σε μικρότερο βαθμό στη Γαλλία ήταν ο λόγος για την υποχώρηση του Ιουλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr