Σε θετικό έδαφος ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, κατά 195.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς για αύξηση 165.000 θέσεων, ενώ προς τα επάνω αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία για τους μήνες Απρίλιος-Μάιος.
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση αποτελούν μία ακόμη ένδειξη της δυναμικής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και φέρνουν πιο κοντά την απόφαση της Fed για απόσυρση των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης.
Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη έκλεισαν οι μετοχές των American Express και JP Morgan ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Mc Donald's και Procter&Gamble.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 15.135,84 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο 1,02% στις 1.631,89 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,04% στις 3.479,38 μονάδες.
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια
Με απώλειες έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις κυριότερες αγορές της Ευρώπης καθώς, μετά τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, εκτιμάται πως η Fed θα περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση αποτελούν μία ακόμη ένδειξη της δυναμικής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και φέρνουν πιο κοντά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για απόσυρση των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά -1,42%.
Ανά την Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,71% στις 6.389,26 μονάδες, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κατέγραψε απώλειες -1,45% στις 3.771,93 μονάδες και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 7.806 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,36%.
Πτωτικά έκλεισαν και οι δείκτες σε Ισπανία και Ιταλία με τον Ibex 35 στη Μαδρίτη να χάνει -1,67% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB να πέφτει κατά -1,73%.
Χ.Α.
Σε ένα άνυδρο περιβάλλον ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει με κέρδη 2,32%, στις 840,92 μονάδες και με τις χαμηλότερες συναλλαγές της χρονιάς, μόλις 30,9 εκατ. ευρώ.
Η διαφαινόμενη λύση στο θέμα της δόσης του Ιουλίου περιόρισε το βαθμό πίεσης στην εγχώρια αγορά η οποία επηρεάστηκε ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση με την είσοδο προς διαπραγμάτευση των μετοχών και Warrants που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίου ολοκληρώθηκε στις 800 μονάδες, όχι τόσο άσχημα τηρουμένων των συνθηκών της άντλησης των 3,3 δις ευρώ που προηγήθηκαν σε διάστημα ενάμιση μήνα. Αν η πίεση που ασκήθηκε στην αγορά σε αυτό το διάστημα αποδίδεται κατά τα 2/3 στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το υπόλοιπο στις πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο τέλος Ιουνίου τότε μάλλον η αγορά έχει ξεπεράσει ένα σημαντικό σκόπελο για το υπόλοιπο της χρονιάς χωρίς να έχει χάσει την επαφή της με άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις ή την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Από την άλλη πλευρά το ενδιαφέρον έπεσε απότομα αφού οι ημερήσιοι τζίροι της αγοράς επέστρεψαν κάτω από τα επίπεδα των 50 εκ. ευρώ αποτυπώνοντας ενδεχομένως την έλλειψη ισχυρότερων εναυσμάτων που θα δημιουργούσαν μια δυναμική είτε προς την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ενδεχομένως η ολοκλήρωση της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η οποία είναι προγραμματισμένη έως τις 12 Ιουλίου να δώσει κάποια καύσιμα ανόδου επηρεάζοντας περισσότερο τον τραπεζικό κλάδο αφού η απόκτηση του από την Alpha bank ή την Εθνική Τράπεζα θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις τον κλάδο.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, “τεχνικά ο Γενικός Δείκτης πλήρωσε τιμές νέων χαμηλών υπό την πίεση της προσφοράς του τραπεζικού κλάδου την περασμένη Τετάρτη χωρίς ωστόσο να μείνει προσκολλημένος σε αυτά. Η ανοδική διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει πολύ καλές προϋποθέσεις να αλλάξει ιδιότητες και να αποκτήσει χαρακτηριστικά κύριας τάσης αφού ξεκινάει από υποτιμημένες ζώνες τιμών αναφορικά με τους ταλαντωτές αλλά και από ένα επίπεδο αναλογίας διόρθωσης από τα χαμηλά του περυσινού Ιουνίου που μόνο τυχαίο δεν είναι: Οι 796 μονάδες αποτελούν διόρθωση της τάξης του 50% από την άνοδο που μεσολάβησε από τις 476 μονάδες του περυσινού Ιουνίου έως τις 1.159 μονάδες του φετινού Μαΐου βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για να αποτελέσουν τα φετινά χαμηλά του Γενικού Δείκτη. Η πορεία της αγοράς περισσότερο παραπέμπει σε φάση συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα παρά σε επέκταση της πτωτικής κίνησης, το σύνολο των δεικτοβαρών μετοχών έχει υποστεί διόρθωση που έχει αποφορτίσει την ανοδική τεχνική υπερβολή του Μαΐου ενώ σταδιακά οι ηγετικές δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) αρχίζουν να δίνουν τα πρώτα σήματα αγορών από τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους.
Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει η συμμετοχή στην αγορά καθώς οι τζίροι είναι υποτονικοί και υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανασταλτικός παράγοντας για το ανοδικό περιθώριο της αντίδρασης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Διατηρούμε την θετική μας οπτική για την αγορά παρά την αναιμική συναλλακτική δραστηριότητα αναμένοντας περισσότερη συμμετοχή όταν η αγορά επιβεβαιώσει κάποια κομβικά σημεία τιμών (870 – 890 μονάδες) στα οποία ο Γενικός Δείκτης θα αρχίσει και τεχνικά να δίνει σήματα εισόδου ευρύτερης κλίμακας από δημοφιλείς κινητούς μέσους”.
Σημειωτέον, ότι δεν παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας. Στις 8 Ιουλίου ξεκινούν επισήμως οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου στις ΗΠΑ με πρώτη την Alcoa το βράδυ της ίδιας ημέρας. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η απόφαση της Ε.Ε. για τα VLT’s ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή της σύμβασης των λαχείων μεταξύ ΟΠΑΠ και ΤΑΙΠΕΔ. Επισημαίνεται τέλος ότι την Τρίτη θα διεξαχθεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων αρχικής αξίας 1,25 δις ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr