Οι μεγάλες πιέσεις που δέχεται η οικονομία της Πορτογαλίας και οι σημαντικές απώλειες που έχει ο κλάδος των τραπεζών, ρίχνουν κατά πολύ τους ευρωπαϊκούς δείκτες στο άνοιγμα των συνεδριάσεων τους.
Ο FTSE χάνει 1,05% στις 6.237 μονάδες.
Ο CAC πέφτει 1,30% στις 3.696 μονάδες.
Στη Γερμανία, ο DAX «βουτάει» 2,19% στις 7.806 μονάδες, με τις τράπεζες να είναι αρνητικός πρωταγωνιστής στη Φρανκφούρτη. Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της Commerzbank γράφει απώλειες άνω του 4,5%. Ακόμα, το χαρτί της Adidas υποχωρεί κοντά στο -4%.
Στην Ισπανία, ο IBEX 35 χάνει 2.24%, με τον τίτλο της Banco Espirito Santo να πέφτει κατά 10%.
Στην Ιταλία ο FTSE MIB 1,38%.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 πέφτει 1,09%.
Στο πολύ αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους επενδυτές έχει συμβάλει η κατάσταση στην Πορτογαλία, όπου μετά από την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Βίτορ Γκασπάρ, η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο δέχεται ισχυρότατους τριγμούς, με τα διεθνή media να κάνουν για άλλη μια φορά λόγο για κρίση στην Ευρωζώνη . Η αγορά της Λισαβόνας άνοιξε με απώλειες άνω του 6%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της χώρας ξεπέρασε το 7%, για πρώτη φορά μέσα στο 2013.
Στις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας, ξεχωρίζει ο Standard & Poors, με τον οίκο αξιολόγησης να ρίχνει το αξιόχρεο των Deutsche Bank, Barclays και Credit Suisse από «+Α» σε «Α».
Στην ανάλυση του, ο S&P αναφέρει ότι «ο κίνδυνος για τις τράπεζες με μεγάλες δραστηριότητες στις κεφαλαιακές αγορές ενισχύθηκε και δεν είναι πιθανό να μειωθεί μεσοπρόθεσμα» ενώ σημειώνει ακόμα πως υπάρχει ο κίνδυνος αστάθειας στις αγορές λόγω «των αβέβαιων επιπτώσεων από το κλείσιμο των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης».
Στα μάκρο της ημέρας, ο PMI υπηρεσιών στην Ισπανία ανέβηκε στις 47,8 μονάδες για τον Ιούνιο έναντι 47,3 μονάδων το Μάιο. Είναι ο δεύτερος διαδοχικός μήνας που ο δείκτης κινείται ανοδικά.
Στην Ιταλία, ο αντίστοιχος δείκτης έπεσε στις 45,8 μονάδες, από 46,5 μονάδες το Μάιο. Οι αναλύτες προέβλεπαν ότι ο PMI θα ανέλθει στις 47 μονάδες.
Η Κίνα «πλήγωσε» τους ασιατικούς δείκτες
Καθοδικά οι αγορές λόγω των αρνητικών μάκρο από την Κίνα.
Με τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας να μονοπωλούν την προσοχή των επενδυτών, οι ασιατικοί δείκτες υποχωρούν στις συνεδριάσεις της Τετάρτης.
Ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,3% ενώ ο ευρύτερος Topix έπεσε 0,2%.
Ο Kospi υποχώρησε 1,66% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 1,93%.
Ο συνθετικός δείκτης της Σανγκάης γράφει πτώση 1,12% και ο Hang Seng κινείται καθοδικά 1,72%
Στα μάκρο της ημέρας, ο PMI υπηρεσιών στην Κίνα υποχώρησε στις 53,9 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 54,3 μονάδων το Μάϊο. Σημειώνεται ότι ο δείκτης βρέθηκε στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών.
Σε μια ξεχωριστή μέτρηση της HSBC, ο PMI υπηρεσιών για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμοι αυξήθηκε οριακά στις 51,3 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr