Το χειρότερο κλείσιμο της χρονιάς σημειώθηκε σήμερα στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 4,90%, κλείνοντας στις 884,94 μονάδες, επιστρέφοντας ταυτόχρονα στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών. Το κλείσιμο αυτό, σύμφωνα με την αγορά, αποτυπώνει τον «παράλληλο βίο», αλλά και τη "σύνδεση" που έχουν οι οικονομίες της Κύπρου και της Ελλάδας.
Οι τράπεζες στη Μεγαλόνησο, αλλά και τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα, παραμένουν κλειστά για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ούτε στην Αργεντινή, όπως τονίζεται σε έκθεση της Nomura. Ήδη, οι Ελληνικές επιχειρήσεις βιώνουν το δικό τους μαρτύριο από την κρίση που ξέσπασε στην Κύπρο, με τα υποκαταστήματα της Κύπρου και της Λαϊκής να περνούν στην Πειραιώς και την καλή Λαϊκή να περνάει στην Τράπεζα Κύπρου στη Μεγαλόνησο. Οι τράπεζες στο νησί αναμένεται να ανοίξουν την Πέμπτη, καθώς επίσης το Χρηματιστήριο της Κύπρου, αλλά και η διαπραγμάτευση των τραπεζών, ειδικά της Κύπρου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Λάδι στη φωτιά έριξε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, αν και ανασκεύασε στη συνέχεια, δήλωσε ότι το παράδειγμα της Κύπρου θα αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιπτώσεις, με τις αγορές να λοξοκοιτάζουν πάλι προς την Αθήνα και στο ενδεχόμενο να μη βγει το πρόγραμμα της τρόικα, κάτι που θα σήμανε κούρεμα καταθέσεων ή τέλος πάντων, κάτι σαν κι αυτό…
«Κάθε μέρα που περνάει θα μαθαίνουμε όλο και κάτι άσχημο για την αλληλεπίδραση της κυπριακής οικονομίας στην Ελληνική», αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων κ. Δ. Τζάνας, εξηγώντας τους λόγους πτώσης. Η ζημιά από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Κύπρο θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι μεγάλη και φαίνεται ξεκάθαρα στο ταμπλό του Χ.Α., αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης. Υπό αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζει ο αναλυτής, η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Ήδη, το Χ.Α. αποτελεί bear trap και για τα επίπεδα των 900 μονάδων, ενώ είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας κάνει ζημιά και στη χώρα μας.
Στα της αγοράς πτώση πάνω από 14% καταγράφει η MIG, αν και ο όμιλος έχει πια μικρή δραστηριότητα στο εξωτερικό, Jumbo 10,66%, στα 5,78 ευρώ, λόγω της θέσης που έχει η εταιρεία στην αγορά και την οικονομία της Κύπρου. Πτώση 9,58% για τη ΔΕΗ, λίγο πάνω από τα 6 ευρώ, 9,26% ο ΟΤΕ, στα 4,80 ευρώ, 4,08% ο ΟΛΠ, στα 17,65 ευρώ, 3,68% ο ΟΠΑΠ, στα 6,55 ευρώ, ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στην επενδυτική κοινότητα, μήπως οι αποκρατικοποιήσεις πάνε κι άλλο πίσω. Οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο κρατήθηκαν σε 1,8%, εκεί που υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά πάνω από 5%. Πτώση 8,62% για την Πειραιώς, η οποία, όπως τονίστηκε απέκτησε τα υποκαταστήματα της Λαϊκής και της Κύπρου στην Ελλάδα, 3,57% υποχώρησε η Alpha, στα 0,73 ευρώ, ενώ με κέρδη έκλεισε η Eurobank, έστω και οριακά, στα 0,259 ευρώ και αμετάβλητη στα 0,70 ευρώ έκλεισε η ΕΤΕ. Η αγορά προεξοφλεί ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα μπορούσαν να γίνουν κοντά σε αυτά τα προαναφερόμενα επίπεδα τιμών, αλλά για να βγουν συμπεράσματα θα πρέπει να κάτσει η σκόνη από την κρίση στη Κύπρο.
Οι συναλλαγές στο Χ.Α. διαμορφώθηκαν στα 80 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 9,2 εκατ. Ευρώ ήταν πακέτα κυρίως στην Coca Cola, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος ήταν σημαντικός, λίγο πάνω από τα 70 εκατ. Ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr