Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες για την Πέμπτη, με τις εξελίξεις από την Κύπρο και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Oracle να καθιστούν ανήσυχους τους επενδυτές.
Ο Dow έχασε 0,63% στις 14.421 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 0,96% στις 3.223 μονάδες.
Ο S&P 500 έπεσε 0,82% στις 1.546 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 54,9 μονάδες ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 54,3 μονάδες.
Κατά 2.000 αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 340.000 αιτήσεις για επίδομα, ενώ κατατέθηκαν 336.000 αιτήσεις.
Στα υψηλά τριών ετών εκτινάχθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών για το Φεβρουάριο, ενώ άλμα σημείωσαν και οι τιμές στον κλάδο, ενισχύοντας τις ενδείξεις για δυναμική ανάκαμψη της αγοράς στέγης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εθνική Ένωση Εταιρειών Ακινήτων, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στις 4,98 εκατ. κατοικίες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανάμεναν αύξηση στις 5 εκατ. κατοικίες.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, κατώτερα του αναμενομένου ήταν τα αποτελέσματα της Oracle για το γ' τρίμηνο χρήσης.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Oracle διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. δολ. ή 52 cents ανά μετοχή για την τρίμηνη περίοδο που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου, έναντι 2,5 δολ. ή 49 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη έφτασαν τα 3,1 δισ. δολ. ή 65 cents ανά μετοχή σε βάση non-GAAP. Η Oracle αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα ήταν 1 δολ. υψηλότερα "χωρίς την επίδραση της ενίσχυσης του δολαρίου σε σύγκριση με τα ξένα νομίσματα".
Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν 1% στα 9 δισ. δολ. στη διάρκεια του τριμήνου.
Αρνητικό το κλίμα και στην Ευρώπη
Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των εξελίξεων στην Κύπρο, με τους επενδυτές να εκφράζουν έντονο προβληματισμό ακόμα και σε περίπτωση που υπάρξει άμεσα λύση για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
Ο FTSE έπεσε 0,73% στις 6.389 μονάδες, με τη μετοχή τςη Royal Dutch Shell να υποχωρεί σημαντικά στην αγορά του Λονδίνου.
Ο CAC έπεσε 1,42% στις 3.775 μονάδες, σε μια συνεδρίαση κατά την οποία ο τίτλος της Total έγραψε σημαντική κάθοδο, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τη γαλλική αγορά.
Ο DAX έχασε 0,86% στις 7.933 μονάδες, με τη μετοχή της SAP AG να γράφει απώλειες, ρίχνοντας τη Φρανκφούρτη.
Ο IBEX 35 έπεσε 0,87% στις 8.344 μονάδες, ενώ καθοδικά κινήθηκε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο που υποχώρησε 0,50% στις 15.936 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 46,5 μονάδες υποχώρησε τον Μάρτιο ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης, από 47,9 τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων που προέβλεπαν αύξησή του στο 48,2. Σύμφωνα με το Markit, η ύφεση βαθαίνει στην ευρωζώνη, καθώς η αβεβαιότητα πλήττει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Στην Ισπανία το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 4,513 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία ομολόγων, έναντι στόχου 3 δισ. με 4 δισ. ευρώ. Η ζήτηση διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα ξεπερνώντας τα 12 δισ. ευρώ, ενώ οι μέσες αποδόσεις κινήθηκαν πτωτικά.
Αντίδραση από τα χαμηλά τριών μηνών στο Χ.Α.
Διάτρητη είναι τελικά η στήριξη των 920 μονάδων. Για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. βρέθηκε κάτω από τα επίπεδα αυτά με χαμηλό ημέρας την Πέμπτη, τις 907 μονάδες (χαμηλά τριών μηνών). Η τάση, σύμφωνα με την αγορά, έχει πλέον αλλάξει κι από εκεί που πριν από ένα μήνα συζητούσαμε την κίνηση προς τις 1.100 μονάδες, θα είμαστε ευχαριστημένοι, αν μέχρι τέλος του μήνα διασώσουμε τις 900 μονάδες, υποστηρίζουν οι χρηματιστές.
Η αγορά στρέφει την προσοχή της στα αποτελέσματα του Eurogroup που συνέρχεται εκτάκτως την Πέμπτη το βράδυ, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση στην Κύπρο και αν πρέπει να χαλαρώσει τη στάση του ή όχι. Την ίδια ώρα μαίνεται ένας διπλωματικός και οικονομικός πόλεμος, με τη Ρωσία από τη μία να στηρίζει τη σχέση της με την Ευρώπη, αλλά και να απειλεί ότι θα αποσύρει τα αποθέματά της σε ευρώ, αν πειραχτούν οι καταθέσεις στη Κύπρο. Η δε Κύπρος επεξεργάζεται ένα σύνθετο σχέδιο με μικρό ή καθόλου κούρεμα στις καταθέσεις, διαχωρισμός της Λαϊκής σε καλή και κακή τράπεζα και αναδιάρθρωση των Κύπρου και Ελληνικής. Πλην όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε κλείσιμο της Λαίκής.
Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο θα εισφερθεί μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μέρος της ακίνητης περιουσίας της Κύπρου και χρυσός από την Κεντρική Τράπεζα. Τα πάντα είναι στον αέρα και το πρόβλημα επιτείνεται όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και με την ΕΚΤ να πιέζει για λύση, διαφορετικά θα κόψει τη χρηματοδότηση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές ανασυντάσσουν τη στρατηγική τους, προεξοφλώντας άμεσες εξελίξεις και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, οι Εφορίες ήταν έτοιμες να μη δέχονται επιταγές από τις Κυπριακές τράπεζες, ενώ οι Ελληνικές τράπεζες δεν δέχονται καν.
Μεγάλη ήταν η πτώση για την MIG, κατά 14,6%, στα 0,269 ευρώ, αλλά και για τα δεικτοβαρή χαρτιά, Βιοχάλκο και Coca Cola, που έκλεισαν με απώλειες. Πτώση πάνω από 5% για τη Βιοχάλκο και άνω του 3,7% για την Coca Cola. Νέες απώλειες, αλλά μικρές για την Alpha και την Πειραιώς, ενώ η ΜΕΤΚΑ υποχώρησε οριακά στα 11,21 ευρώ.
Από εκεί και πέρα το «μάζεμα» πάνω από τις 907 μονάδες έγινε με… επιστράτευση. Η ΔΕΗ ανέκαμψε κατά 3,8%, στα 6,23 ευρώ, ο ΟΠΑΠ πάνω από 3%, στα 6,80 ευρώ, ο ΟΤΕ 1,92%, στα 5,30 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 8,06 ευρώ με κέρδη 1,38%. Αντίδραση βγήκε και στην Εθνική που ανέκαμψε κατά 2,34%, στα 0,699 ευρώ.
Οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα υποτονικές, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 48,7 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί και επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους απέναντι στο Χ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr