Με τον τζίρο να φτάνει τα 132 εκατ. ευρώ, την τελευταία μέρα πριν την αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE από όπου αφαιρέθηκαν οι περισσότερες ελληνικές μετοχές, έκλεισε για τον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,81% στις 960,42 μονάδες. Παρά το γεγονός ότμως ότι οι 3 από τις 5 συνεδριάσεις της εβδομάδας ήταν πτωτικές, ο δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη ύψους 0,85%.
Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι δεν είχε πολιτικούς καταλύτες, παρά μόνο αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο με την τρόικα και ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία, ωστόσο η αγορά κινήθηκε σε δικούς της ρυθμούς. Άλλωστε, ως γνωστόν, πολλά από τα θεσμικά διεθνή επενδυτικά σχήματα κινούνται με οδηγό δείκτες όπως αυτοί του FTSE, επομένως η αναδιάρθρωση ήταν λογικό να προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις. Παράλληλα, σήμερα κλείνουν οι σειρές παραγώγων του Μαρτίου για δείκτες και μετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων σήμερα βρέθηκε για ακόμη μία φορά η Εθνική, μετά την υποχρέωση της να επιβεβαιώσει ότι το ενδιαφέρον της Fairfax για τη συμμετοχή του στην αμκ, προσκρούει στην εσωτερική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την κάλυψη της αμκ, οδήγησε έως και -4,91% τη μετοχή για να κλείσει τελικά στο -1,55% και στα 0,7620 ευρώ.
Αν και η αγορά κρατούσε στηρίξεις στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, το γύρισμα της ΕΕΕΚ σε πτωτικό έδαφος (έκλεισε τελικά στο -0,18%), οδήγησε σε απώλειες τον γενικό δείκτη. Απώλειες και για ΟΠΑΠ (-0,59%), ΟΤΕ (-1,54%) και ΔΕΗ (-3,70%), ενώ την πορεία της Εθνικής ακολούθησε και η Eurobank, η οποία βρέθηκε στο -5,54% και στα 0,2730 ευρώ.
Στον αντίποδα, η Πειραιώς υπεραπέδωσε μετά και τις συνεχείς πιέσεις που δεχόταν, κλείνοντας στο 0,2020 ευρώ και στο +9,19%, ενώ και η Alpha Bank στήριξε το δείκτη με κέρδη 1,35%. Πολύ καλή και Ελλάκτωρ που έκλεισε στο +6,32% και η Κύπρου με το +1,97%, με τα σχέδια απομόχλευση της από τη Ρωσία και την Ελλάδα να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Αλλαγές στους δείκτες του FTSE
Από τη Δευτέρα, αφαιρούνται από τον δείκτη Developed Europe Mid-Caps οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, και Eurobank, σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο οίκος FTSE και θα ισχύσουν από τις 18 Μαρτίου. Χωρίς μάλιστα να προστεθεί καμία ελληνική μετοχή στη θέση τους.
Οι μετοχές αυτές, μεταφέρονται στον δείκτη Developed Europe Small Caps, από τον οποίο αφαιρούνται οι Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank.
Η μετοχή της Coca Cola παραμένει στον δείκτη FTSEEurofirst 300, ενώ ΕΛΠΕ και ΟΤΕ παραμένουν στον δείκτη FTSE Euro Mid Index. Παράλληλα, από τον δείκτη FTSE All World αφαιρούνται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank και Eurobank, και στον δείκτη FTSE AllCap προστίθεται η μετοχή της Folli Follie και αφαιρούνται οι μετοχές των Τράπεζας Κύπρου και Cyprus Popular Bank.
Επίσης, ο ΟΤΕ εισάγεται στο δείκτη Eurostoxx 600 από την προσεχή Δευτέρα. Πρόκειται για το δείκτη που περιλαμβάνει τις 600 ισχυρότερες εταιρείες της Ευρώπης.
Wall Street
Με απώλειες κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, χωρίς όμως να καταγράφονται ακραίες τάσεις, με τους επενδυτές να απογοητευμένοι μετά την αναπάντεχη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Ο Dow υποχωρεί 0,23% στις 14.506 μονάδες, o Nasdaq χάνει 0,15% στις 3.254 μονάδες και ο S&P 500 πέφτει 0,21% στις 1.560 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε σημάδια βελτίωσης για το Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας αύξηση 0.7%, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για ανάκαμψη 0.6%.
Κατά 0,7& αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή για το Φεβρουάριο, σημείωνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2009, λόγω του ράλι που καταγράφεται στην τιμή της βενζίνης.
Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η άνοδος θα ανέλθει στο 0,6%, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία.
Στο μέτωπο της μεταποίησης, ο δείκτης Empire State, υποχώρησε στις 9,2 μονάδες τον Μάρτιο από 10 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος τον Μάρτιο.
Στις 71,8 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan, τον Μάρτιο. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 77,6 μονάδες. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 78 μονάδες.
Ευρώπη
Με απώλειες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές είναι εν αναμονή των αποφάσεων στο σημερινό Eurogroup σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και τις εξελίξεις στο ιταλικό κοινοβούλιο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης μετά τις εκλογές του προηγούμενου μήνα.
Σε αυτό το κλίμα ο Stoxx 600 Europe πέφτει κατά -0,51%, έχοντας όμως φτάσει την Πέμπτη στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2008.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,63% στις 6.488 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,34% στις 8.032 μονάδες, ενώ πτώση 0,76% στις 3.842 μονάδες καταγράφει ο CAC 40 στο Παρίσι.
Παρά το αρνητικό κλίμα η μετοχή της Bouygues SA σημειώνει άνοδο +3,88% μετά την απόφαση της γαλλικής αρχής τηλεπικοινωνιών, ότι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μέρος από το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων για μία νέα υπηρεσία υπερυψηλών ταχυτήτων.
Στα μάκρο της ημέρας, στο 1,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ανησυχία προκάλεσε και το γεγονός ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ τον Ιανουάριο, στα 2,022 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την Bank of Italy, λόγω της συμμετοχής της Ρώμης στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr