Mία καθαρά πτωτική συνεδρίαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη συνεδρίαση της Δευτέρας με αιχμή την υποβάθμιση της Ιταλίας και πραγματικό λόγο την έξοδο από μετοχές με προφανή στόχο την κατοχύρωση ρευστότητας για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Ο τραπεζικός κλάδος τελεί και πάλι υπό πίεση στις 141,5 μονάδες και πτώση 1,5%, ενώ οι πωλήσεις διευρύνονται σε όλο το φάσμα του ταμπλό με τους επενδυτές να ανησυχούν και για κάτι άλλο. Την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την αλλαγή στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και το ενδεχόμενο να πάνε πίσω οι αποκρατικοποιήσεις. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 22 μονάδες, στα επίπεδα των 930 μονάδων με πτώση άνω του 2%. Πρόκειται σχεδόν για τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου εξανεμίζοντας τα όποια κέρδη από την αρχή της χρονιάς ενώ διευρύνεται η απόσταση σχεδόν κατά10% από τα υψηλά της αγοράς φέτος. Ισχυρές απώλειες βγαίνουν στην Ελλάκτωρ, άνω του 6%, Βιοχάλκο, ΜΕΤΚΑ, Eurobank PropertiesΜυτιληναίος, Πειραιώς και ΕΛΠΕ που υποχωρούν πάνω από 4%. Πάνω από 4% ανέρχονται οι απώλειες στην Eurobank, κοντά στο 4% οι απώλειες στην Alpha και κοντά στο 2% στην Εθνική. Αυτά όμως, με πολύ μικρό τζίρο , μόλις 18,4 εκατ. ευρώ.
Η ιταλική υποβάθμιση «βυθίζει» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ισχυρό ήταν το σοκ για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στο BBB+, με αποτέλεσμα οι μετοχές στη Γηραιά Ήπειρο να υποχωρήσουν από το υψηλό των 4,5 ετών που βρέθηκαν την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή το 10ετές ιταλικο ομόλογο αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,64%. Αντίθετα, νέα υποχώρηση κατά 3 μονάδες βάσης παρουσίασε το δεκαετές ομόλογο της Γερμανίας, που περιορίστηκε στο 1,50%. Εν τω μεταξύ, το ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 1,3004 δολάρια και 124,97 γεν.
Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης, Stoxx Europe 600 χάνει -0,52%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρουσιάζει οριακή πτώση -0,02%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχωρεί κατά -0,38%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 πέφτει κατά -0,50%. Ισχυρότερες είναι οι πιέσεις που δέχονται οι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οικονομίες των οποίων πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB αντιστέκεται στο -1,09%, ενώ στη Μαδρίτη ο Ibex 35 υποχωρεί κατά -1,47%.
Οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που έχουν δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα στις δύο χώρες, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην υποβάθμιση της Ιταλίας. Έτσι, στο Μιλάνο η μετοχή της UniCredit SpA χάνει -2,53%, η μετοχή της Banco Populare di Milano υποχωρεί κατά -3,54%, ενώ η μετοχή της Intesa Sanpaolo SpA περιορίζεται κατά -2,22%.
Αντιθέτως, η μετοχή της Fiat Industrial SpA κερδίζει +1,19%, μετά τη σχετική εισήγηση της Deutsche Bank για αγορά μετοχών της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Στη Ισπανία, η μετοχή της τράπεζας Banco Santander SA πέφτει κατά -2,24%, ενώ της BBVA SA χάνει -1,34%.
Στη Γερμανία, η μετοχή της Bayer AG παρουσιάζει πτώση -0,83%, καθώς οι αναλυτές της Citigroup απομάκρυναν τη γερμανική βιομηχανία χημικών και φαρμάκων από την Focus List Europe.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr