Πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζοντας το αρνητικό κλίμα και τη νευρικότητα από το πρωί. Η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα απογοήτευσε τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στις ΗΠΑ, όπου περιμένουν τις εξελίξεις εν όψει του αυτόματου προγράμματος περικοπών δαπανών και φοροαπαλλαγών.
Σε αυτό το κλίμα ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά -1,01%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρουσιάζει απώλειες -0,52%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινείται με πτώση -0,91%, στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει -1,21%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB βρίσκεται στο -1,74% και στη Μαδρίτη ο Ibex 35 περιορίζεται με -1,09%.
Μεγάλα κέρδη ανακοίνωσαν οι εταιρείες αναψυκτικών και ποτοποιίας. Η μετοχή της ζυθοποιίας Anheuser-Busch InBev NV κερδίζει +0,39%, ενώ η μετοχή της Diageo PLC παρά την αρχική άνοδο, χάνει -0,19%.
Την ίδια στιγμή οι μεταλλευτικές εταιρείες οδηγούν την πτωτική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών. Η μετοχή της Rio Tinto PLC υποχωρεί -3,22%, της Anglo American PLC χάνει -2,63% και της BHP Billiton PLC έχει απώλειες -1,20%.
Ισχυρή πτώση παρουσιάζουν και οι τραπεζικές μετοχές. Στη Βρετανία η μετοχή της Lloyds Banking Group PLC έχει βυθιστεί στο -6,38%, μετά την ανακοίνωση ζημιών για το 2012.
Η εικόνα στο ΧΑ
Η στάση αναμονής και η "παλλινδρόμηση πέριξ των 1.000 μονάδων", κατά την Εμπορική, συνεχίζεται και σήμερα στο ΧΑ, με τον δείκτη να προσπαθεί να βρει κατεύθυνση. Αυτήν την ώρα ο Γενικός Δείκτης κινείται με απώλειες 0,2% στις 1.005 μονάδες, έχοντας συγκεράσει τις αντίρροπες δυνάμεις του ταμπλό.
Οι εγχώριοι επενδυτές προσπαθούν να διαγνώσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του Υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα, οι οποίες ξεκινούν την Κυριακή με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν θέσει επί τάπητος δύο μείζονα ζητήματα.
Το πρώτο και το βασικότερο που απασχολεί τους αξιωματούχους όλων των πλευρών εδώ και μήνες, αποτελεί τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το αν θα δοθεί παράταση, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί τελικά αλλά εν καιρώ και κρίνοντας την πορεία των πρώτων αμκ, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της αποκατάστασης της βιωσιμότητας του κλάδου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την εμπιστοσύνη στην ίδια την κυβέρνησης.
Το δεύτερο ζήτημα είναι οι διευκολύνσεις των δανειοληπτών. Το θέμα αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο από όσο φαίνεται, καθώς η Τρόικα έχει θέσει κόκκινες γραμμές στις εγγραφές των απομειώσεων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Με άλλα λόγια, εαν υιοθετηθεί το σχέδιο μιας άτυπης περιόδου χάριτος στους δανειολήπτες, παραμένει το ερώτημα εάν οι καθυστερήσεις εγγραφούν στους ισολογισμούς ως προβληματικά δάνεια ή όχι, και αν αυτό χρειαστεί να αυξηθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης.
Μπορεί η αγορά να έχει τοποθετηθεί για βελτίωση του κλίματος στη χώρα μας, ωστόσο τα προβλήματα είναι ακόμη εδώ. Εξου και η μεικτή εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική να είναι στο +1%, την Alpha Bank στο +0,1%, την Πειραιώς στο -0,7% και την Eurobank στο... +2,6%.
Τα "βαριά" χαρτιά που συντηρούν τις στηρίξεις σήμερα διορθώνουν, με τη ΔΕΗ να είναι στο -1% και τον ΟΤΕ στο -1,1%, ενώ ο ΟΠΑΠ κερδίζει 1,5%.
Αξιοσημείωτη είναι και η συμπεριφορά της ΑΡΑΙΓ, με τη διοίκηση της Aegean να προσπαθεί να ανακόψει την προοπτική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει την συγχώνευση της με την Ολυμπιακή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr