Ευρωαγορές
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση για συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, η οποία προβλημάτισε τους επενδυτές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο FTSE διέγραψε τα ενδοασυνεδριακά κέρδη υποχωρώντας 0,26% στις 6.323 μονάδες, με την μετοχή της Imperial Tobacco να αναδεικνύεται αρνητικός πρωταγωνιστής με απώλειες που ξεπέρασαν το 4,2%.
Ο CAC υποχώρησε 0,52% στις 3.766 μονάδες, με τους τίτλους των BNP Paribas και Credit Agricole να κλείνουν με μεγάλη πτώση στο Παρίσι.
Ο DAX έχασε 0,48% στις 7.811 μονάδες, με τις τράπεζες και τις απώλειες που είχε η μετοχή της Bayer για δεύτερη σερί μέρα να επηρεάζουν αρνητικά τη Φρανκφούρτη.
Ο IBEX 35 υποχώρησε 0,80% στις 8.572 μονάδες, με τη BBVA να κλείνει με μεγάλες απώλειες στη Μαδρίτη.
Σημαντικές απώλειες σημείωσε ο FTSE MIB στο Μιλάνο ο οποίος έχασε 3,36% στις 17.290 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, βελτιώθηκε πέραν του αναμενόμενου και για τρίτο συνεχή μήνα το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 89,2 μονάδες τον τρέχοντα μήνα από 87,8 τον Δεκέμβριο. Αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα ενισχυόταν στο 88,2.
Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, βελτιώθηκε τόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, όσο και το κλίμα στους κλάδους των κατασκευών και των υπηρεσιών. Στην Ελλάδα αντίθετα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 85,8 από αναθεωρημένη τιμή 86,9 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκάλεσε το γεγονός ότι βαθαίνει η ύφεση της ισπανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2012 καθώς σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% έναντι μείωσης 0,3% που είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 ενώ για το σύνολο του 2012 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 1,37%. Η ύφεση της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 αποδόθηκε στις δραστικές δημοσιονομικές περικοπές και στην εκτίναξη της ανεργίας, η οποία με τη σειρά της επέφερε σφοδρό πλήγμα στις δαπάνες.
Wall Street
Οριακές διακυμάνσεις παρουσιάζει η Wall, με τους επενδυτές να μη φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά από τα αποτελέσματα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Dow είναι στο -0,06% και στις 13.945 μονάδες, ο Νasdaq ανεβαίνει 0,07% στις 3.156 μονάδες και ο S&P 500 χάνει 0,12% στις 1.506 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να εγκρίνει η Γερουσία την προσωρινή αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, η οποία υπερψηφίστηκε προ ημερών, δίνοντας δημοσιονομική ανάσα στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της πλειονότητας της Γερουσίας, H. Reid, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο, να διευκρινίζει την ακριβή ημερομηνία.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, μέγαλη άνοδο σε κέρδη και έσοδα έγραψε η Chrysler για το δ' τρίμηνο.
Τα κέρδη της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας ανήλθαν στα 1,7 δισ. δολάρια, έναντι 183 εκατ. δολαρία για το ίδιο διάστημα την περασμένη χρονιά. Τα έσοδα της εταιρίας ανήλθαν στα 65,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2011.
Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,1% συρρικνώθηκε η οικονομία των ΗΠΑ για το δ΄τρίμηνο του 2012, ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.
Για το γ' τρίμηνο η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως είχε αναπτυχθεί κατά 3,1%. Οι δημόσιες δαπάνες, υποχώρησαν κατά 6,6%.
Oι αμυντικές δαπάνες υποχώρησαν 22,2% μετά από άνοδο 12,9% στο προηγηθέν τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν 5,7%. Οι εισαγωγές σημείωσαν υποχώρηση 3,2%.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2% για το 2012, έναντι ανάπτυξης 1,8% σε σχέση με το 2011.
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε για τον Ιανουάριο, μιας και το ινστιτούτο ιδιωτικών ερευνών ADP ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 192.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θα γίνουν 165.00 θέσεις προσλήψεις.
Μόνο για τρεις μέρες κράτησε το 1000ρικο το ΧΑ
Με τους δεικτοβαρείς τίτλους να κλείνουν με σημαντικές απώλειες, ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε και πάλι κάτω από τις 1.000 μονάδες, κρατώντας το επίπεδο αυτό για τρεις ημέρες. Το ΧΑ έκλεισε στις 996,82 μονάδες με απώλειες -0,84%, έχοντας μόλις ξεπεράσει τα 50 εκατ. τζίρο και τα 31 εκατ. σε όγκο.
Οι επενδυτικές εξελίξεις τόσο μετά από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες όσο και από τον ίδιο τον επιχειρηματικό κόσμο, δεν κατάφερε να σταματήσει τη διήμερη πτώση που προκαλούν οι ανησυχίες για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μπορεί ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος να δήλωσε ότι τα χειρότερα πέρασαν, αλλά η προοπτική κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι ορατή και σχεδόν βέβαιη σε ορισμένες περιπτώσεις. Άλλωστε τα ξένα κεφάλαια ρέουν με το σταγονόμετρο, και η αποκατάσταση του ρόλου των τραπεζών στην πραγματική οικονομία θα αργήσει, όπως μας πληροφόρησε και ο οίκος αξιολόγησης Moody's, υπενθυμίζοντας μας ότι οι κίνδυνοι είναι ακόμη εδώ.
Γι' αυτούς τους λόγους, η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε σήμερα στα 1,18 ευρώ με απώλειες -2,52%, έχοντας από την αρχή του έτους μόλις 6 ανοδικές συνεδριάσεις. Μάλιστα, σαν "υποψήφια" προς κρατικοποίηση, και τις παρενέργειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για τους ιδιώτες μετόχους, από την αρχή του έτους υποχωρεί -14,7%.
Ο υπόλοιπος τραπεζικός κλάδος σήμερα βρέθηκε υψηλότερα, με την Πειραιώς να κλείνει στο +0,69%, την Eurobank στο +1,43%, την Alpha Bank στο +0,78%, και τις κυπριακές, Κύπρου και Λαϊκή, στο +0,83% και +2,33% αντίστοιχα.
Παράλληλα, βαρίδι στον δείκτη στάθηκε και η ΔΕΗ, η οποία βρέθηκε στο -3,96% και στα 7,27 ευρώ, με τους αναλυτές να αναμένουν αυτήν την διόρθωση μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι και χτες ο τίτλος βρέθηκε στο -2,82%, ακολουθώντας πτωτική πορεία μετά την "επίσκεψη" των επιπέδων του 7,92 ευρώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Με απώλειες η Motor Oil (-1,25%) και τα ΕΛΠΕ (-0,80%), παρά τις αυξήσεις των τιμών στόχου τους από την Citigroup χτες, ενώ ο ΟΠΑΠ (+1,56%) υπεραπέδωσε σήμερα, παρά το γεγονός ότι η Goldman Sachs έδωσε σύσταση "ουδετερότητας" (neutral) για τη μετοχή.
Τέλος, ο ΟΤΕ, έκλεισε στα 6,50 ευρώ με απώλειες -0,61% με την αγορά να προβληματίζεται από την υψηλή απόδοση που εκδόθηκε το "ευρωομόλογο" του Οργανισμού, αφού αυτή ανήλθε στο 8%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr