Μπορεί να ξεφούσκωσε στο τέλος, αλλά η αντίδραση μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις ήρθε σήμερα. Και ήρθε από τον κλάδο που πρωταγωνίστησε στην πτώση, τον τραπεζικό. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 952,78 μονάδες, αν και βρέθηκε ακόμη και στο +2,08% και τις 970 μονάδες το πρωί.
Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να περιμένει τις εξελίξεις από δύο μέτωπα ώστε να καθορίσει τη στάση της. Το πρώτο είναι το πολιτικό. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ, εξέλιξη που θα αποτελέσει ένα ακόμη τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό και την πολιτική σταθερότητα. Το δεύτερο μέτωπο, αυτό των τραπεζών είναι πιο σύνθετο. Από τη μία, όπως όλα δείχνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου δείχνουν να μετατίθενται, δίνοντας περισσότερο χρόνο στις διοικήσεις να αναζητήσουν κεφάλαια εκμεταλλευόμενες κατά το δοκούν τη βελτίωση του κλίματος για την ελληνική οικονομία, και από την άλλη η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μπορεί να θέσει σε περιπέτειες ολόκληρο τον κλάδο. Οι δανειστές έχουν θέσει διορία έως τις 18/1 (παραταση από την προηγούμενη διορία της 11ης/1), να διασπαστεί σε good και bad bank το ΤΤ, διαφορετικά θα διακοπεί η χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της ρευστότητας, τον ELA. Σε περίπτωση που ναυαγήσουν για ακόμη μία φορά οι συνομιλίες, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν με ασφυξία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για αίσιο τέλος, εξ'ού και το σημερινό +2,65% του κλάδου.
Στο ταμπλό, ισχυρά ήταν τα κέρδη της Πειραιώς και της Eurobank, οι οποίες βρέθηκαν στο +6,9% και στο +6,14% αντίστοιχα, ενώ κατά πόδας ακολούθησε και η Alpha Bank με +3,13%. Χαμηλότερα ήταν τα κέρδη της Εθνικής, η οποία έκλεισε στο +0,80% και στα 1,26 ευρώ, ενώ από τις μη τραπεζικές μετοχές, ισχυρές αποδόσεις βγήκαν στον ΟΤΕ (+3,78%) και στη ΔΕΗ (+2,51%).
Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο συνέχισε την απότομη διόρθωση από χτές, κλείνοντας στο -5,11%, τα ΕΛΠΕ έκλεισαν στο -2,08% και η Μπελα στο -1,93%.
Με μικρές απώλειες «υποδέχεται» η Wall τα κέρδη των τραπεζών
Με οριακή πτώση στους δείκτες ξεκίνησε τη συνέδριαση η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να υποδέχονται «μουδιασμένα» τα οικονομικά αποτελέσματα του δ' τριμήνου που ανακοίνωσαν διάφορες μεγάλες τράπεζες νωρίτερα.
O Dow πέφτει κατά 0,44% στις 13,477 μονάδες.
Ο Nasdaq χάνει 0,12% στις 3,108 μονάδες.
Ο S7P 500 υποχωρεί 0,23% στις 1,468 μονάδες.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ξεχωρίζουν τα πολύ θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Goldman Sachs και JP Morgan Chase για το δ' τρίμηνο, κάτι το οποίο έχει τονώσει όλο τον τραπεζικό κλάδο.
Στα μάκρο της ημέρας, σταθερός στο 0% περέμεινε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για το Δεκέμβριο, όπως ανέφεραν και οι προβλέψεις των αναλυτών.
Στο 12μηνο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,7%
Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Δεκέμβριο, κατά 0,3%, πολύ κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Καθόδου συνέχεια για τις ευρωαγορές
Με απώλειες συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις συνεδριάσεις τους, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δε φαίνονται ικανά να ανεβάσουν τις ευρωαγορές.
Σημειώνεται ότι η «χασούρα» που υπάρχει στους δείκτες οφείλεται κυρίως στις μεγάλες πιέσεις που δέχονται οι τίτλοι του τραπεζικού κλάδου.
Ο FTSE υποχωρεί 0,54% στις 6,084 μονάδες, με τις μετοχές των Anglo American και Barclays να σημειώνουν μέγαλη πτώση στο Λονδίνο.
Ο CAC πέφτει 0,14% στις 3,692 μονάδες, με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και ειδκότερα των Societe Generale και BNP Paribas να θωούν προς τα κάτω την αγορά στο Παρίσι.
Ο DAX χάνει 0,27% στις 7,655 μονάδες.
Ο INEX 35 γράφει απώλειες 0,66% στις 8,544 μονάδες, κυρίως λόγω της πτώσης που έχει ο τίτλος της Banco Santander, ενώ καθοδικά κινείται και ο FTSE MIB που χάνει 1,42% στις 17,219 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,2% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,7%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,4% σε 2,3%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 3%.
Μετά την Ελλάδα, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφάνισε η Σουηδία με 1,1% και ακολούθησαν η Κύπρος και η Γαλλία με 1,5%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία με 5,1%, τη Ρουμανία με 4,6% και την Εσθονία με 3,6%. Σε σχέση με τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε τέσσερα και αυξήθηκε σε έντεκα κράτη. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ιρλανδία.
Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν στα προϊόντα καπνού και οινοπνευματωδών ποτών (3,6%), στις δαπάνες στέγασης (3,45), στα τρόφιμα και την εκπαίδευση (3% και στις δύο περιπτώσεις), ενώ οι χαμηλότεροι ρυθμοί καταγράφηκαν στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (-3,8%), του οικιακού εξοπλισμού (1%) και των υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού (1,2%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr