Δεν μπορούν να ξεφύγουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street και στις ασιατικές αγορές. Η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις ΗΠΑ για τον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, φόβισαν όσους ήθελαν να δραστηριοποιηθούν σήμερα στις αγορές.
Μετά από δύο συνεχείς κερδοφόρες συνεδριάσεις, ο Stoxx Europe κινείται με οριακές διακυμάνσεις και βρίσκεται στο -0,03%. Την Τετάρτη είχε κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.
Τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη παρουσιάζουν σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες, με τις μετοχές της Roche Holding να υποχωρούν κατά -1,39%, της Sanofi κατά -0,03% και της Novartis κατά -0,26%.
Μεγάλες απώλειες της τάξης του -2,26% καταγράφουν οι μετοχές του τηλεπικοινιών ότι τα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο θα έχουν αρνητικό πρόσημο.
Στο Παρίσι, οι μετοχές της Peugeot κινούνται με άνοδο +0,54%, μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι θα επεκτείνει τη συμμαχία της με την General Motors (+6,63%) σε πιθανά πρότζεκτ στη Λατινική Αμερική. Παρόλα αυτά, ο CAC 40 υποχωρεί κατά -0,05%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πετρελαϊκές εταιρείες παρουσιάζουν απώλειες, με τις μετοχές της BP να υποχωρούν -0,50%, όπως επίσης και της BG Group -0,78%. Ωστόσο, ο δείκτης FTSE 100 παρουσιάζει οριακή άνοδο +0,03%.
Τέλος, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 παρουσιάζει απώλειες -0,09%, με τις μετοχές της Commrezbank να υποχωρούν -0,53%.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Παρά την «ένεση» ρευστότητας που ανήγγειλε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης της αγοράς των ομολόγων, οι ασιατικές αγορές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης με απώλειες, οι οποίες σε Τόκιο και Tαϊβάν ξεπέρασαν το 1%.
Οι επενδυτές προχώρησαν σήμερα σε ρευστοποιήσεις στα ασιατικά ταμπλό, εν μέσω ανησυχίας για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός», ύστερα από το βέτο που προανήγγειλε ότι θα ασκήσει ο Ομπάμα σε plan B των Ρεπουμπλικανών.
Αναλυτικότερα, στα ασιατικά ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,2% στις 10.039,33 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 838,61 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 0,2%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κερδίζει 0,3%, ενώ ο ευρύτερος CSI 300 ενισχύεται σε ποσοστό 0,6%.
Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex χάνει 1,1%, ενώ στη Νότια Κορέα ο KOSPI σημειώνει άνοδο 0,4%. Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX κέρδισε 0,3%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία ενισχύθηκε 1,3% και στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 χάνει 0,40%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη ενισχύεται σε ποσοστό 0,4%.
Ένεση ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας
Και νέα «ένεση» ρευστότητας ύψους 10 τρισ. γεν(119 δισ. δολ.), στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς assets, ανακοίνωσε ότι θα παράσχει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ).
Η τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 0%-0,1%, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.
Σχολιάζοντας την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, η BOJ επεσήμανε πως υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας ως προς τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.
Ως προς τον πληθωρισμό, η BOJ ανακοίνωσε πως στόχος της είναι το 1%, ενώ σε αντίθεση με την πλειονότητα των αναλυτών που ανέμενε να γνωστοποιηθούν περαιτέρω μέτρα μεσομακροπρόθεσμης σταθερότητας, η Τράπεζα προανήγγειλε νεότερα σχετικά με τον πληθωρισμό στην επόμενη συνεδρίασή της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BOJ, η αβεβαιότητα έγκειται στο ντόμινο κρίσης που σημειώνεται στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr