Οι επενδυτές προχώρησαν σήμερα σε ρευστοποιήσεις στα ασιατικά ταμπλό, εν μέσω ανησυχίας για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός», ύστερα από το βέτο που προανήγγειλε ότι θα ασκήσει ο Ομπάμα σε plan B των Ρεπουμπλικανών.
Αναλυτικότερα, στα ασιατικά ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,2% στις 10.039,33 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 838,61 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 0,2%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κερδίζει 0,3%, ενώ ο ευρύτερος CSI 300 ενισχύεται σε ποσοστό 0,6%.
Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex χάνει 1,1%, ενώ στη Νότια Κορέα ο KOSPI σημειώνει άνοδο 0,4%. Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX κέρδισε 0,3%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία ενισχύθηκε 1,3% και στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 χάνει 0,40%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη ενισχύεται σε ποσοστό 0,4%.
Ένεση ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας
Και νέα «ένεση» ρευστότητας ύψους 10 τρισ. γεν(119 δισ. δολ.), στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς assets, ανακοίνωσε ότι θα παράσχει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ).
Η τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 0%-0,1%, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.
Σχολιάζοντας την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, η BOJ επεσήμανε πως υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας ως προς τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.
Ως προς τον πληθωρισμό, η BOJ ανακοίνωσε πως στόχος της είναι το 1%, ενώ σε αντίθεση με την πλειονότητα των αναλυτών που ανέμενε να γνωστοποιηθούν περαιτέρω μέτρα μεσομακροπρόθεσμης σταθερότητας, η Τράπεζα προανήγγειλε νεότερα σχετικά με τον πληθωρισμό στην επόμενη συνεδρίασή της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BOJ, η αβεβαιότητα έγκειται στο ντόμινο κρίσης που σημειώνεται στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr