Wall Street
Με αρνητικά πρόσημα έκλεισε η Wall Street, η οποία δεχτηκε πιέσεις από τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα για την πορεία του δείκτη του PMI μεταποίησης.
Ο Dow υποχώρησε 0,46% στις 12.966 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στο -0,27% και στις 3.002 μονάδες και ο S%P 500 έχασε 0,51% στις 1.409 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό γκρεμό, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάϊντνερ προέβλεψε πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα αναγκαστούν να δεχτούν υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους, ενώ ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ δήλωσε «δεν βρισκόμαστε πουθενά κοντά σε συμφωνία».
Στα μάκρο της ημέρας, την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 3 ετών «έγραψαν» οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με το Σεπτέμβριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 872,14 δισ. δολ..
Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,5%.
Σε χαμηλό 3 ετών βρέθηκε ο μεταποιητικός δείκτης ISM για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 49,5%, εν συγκρίσει με το 51,7% για τον μήνα Σεπτέμβριο. Αν και οι αναλυτές εκτιμούσαν οριακή άνοδο στο 51,7%, ο δείκτης ISM σημείωσε απώλειες, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2009.
Στις 52,8 μονάδες σκαρφάλωσε αναπάντεχα ο δείκτης μεταποίησης των ΗΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο, καθώς οι αναλυτές εκτιμούσαν μείωση στις 52,1 μονάδες.
Ωστόσο, ο μεταποιητικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,4 μονάδων εν συγκρίσει με τις 52,4 μονάδες του Οκτωβρίου.
Στους επιμέρους δείκτες, οι εξαγωγές αυξήθηκαν στις 53,5 από 52,8 μονάδες, οι νέες παραγγελίες στις 53,6 από 52,8 μονάδες, ενώ τέλος, ο δείκτης εργασίας παρέμεινε αμετάβλητος στις 52,6 μονάδες.
Ευρώπη
Με μικρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ωθούνται από τα στοιχεία μεταποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ωστόσο, τα κέρδη μειώθηκαν ελαφρώς, καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ ήταν χειρότερα του αναμενομένου, προκαλώντας προβληματισμό στους επενδυτές.
Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE σημείωσε άνοδο 0,07% στις 5.871 μονάδες, ο CAC κατέγραψε κέρδη 0,27% στις 3.567 μονάδες, και ο DAX ανέβηκε 0,40% στις 7.435 μονάδες.
Ο IBEX 35 έχασε 0,57% στις 7.889 μονάδες, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, που ανεβηκε 0,43% στις 15.876 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Cable & Wireless Communications σημείωσε άλμα 4,2% μετά τη συμφωνία που επέτυχε για την πώληση της μονάδας του Μονακό στην Bahrain Telecommunications έναντι 680 εκατ. δολαρίων. Στον αντίποτα η Colruyt βρέθηκε στο -2%, λόγω της απογοήτευσης των επενδυτών για τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα που κατάγραψε το πρώτο εξάμηνο χρήσης.
Στα μάκρο της ημέρας, ο PMI μεταποίησης της Ε.Ε. ανέβηκε στο 46,2 από το 45,4 που ήταν τον Οκτώβριο, είδηση που οι επενδυτές τη θεωρούν θετική. Στους επιμέρους κλάδους, οι τράπεζες και οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις είναι αυτές που σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο.
Άνευρη αντίδραση στο Χ.Α., τα μάτια στραμμένα στην επαναγορά
Θετικό πρόσημο για την αγορά έπειτα από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η σημερινή αντίδραση δεν έπεισε την αγορά για τη διάρκειά της, ούτε ότι θα έχει μέλλον, αφού οι συναλλαγές υποδηλώνουν και πάλι επιφυλακτικότητα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 45 εκατ. ευρώ, που σημαίνει, όπως εκτιμούν χρηματιστές, ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, ίσως γιατί έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων. Σε σημείωμά τους οι οίκοι Deutsche Bank και Citigroup σχολιάζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ευχαριστημένη από μία συμμετοχή της τάξης του 50%. Κατά τα άλλα, σήμερα τέθηκε σε λειτουργία ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος αποτελείται από δυναμικές εισηγμένες με μεγάλη εμπορευσιμότητα και σημαντικά οικονομικά στοιχεία. Την παράσταση όμως, έκλεψαν οι τράπεζες, με τον δείκτη τους να καταγράφει άνοδο κοντά στα επίπεδα του 6%, ενώ ο εν λόγω δείκτης έκλεισε με κέρδη άνω του 2,8%. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,27%, στις 819,39 μονάδες. Σύμφωνα με την αγορά, δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να γράψουν σημαντικά έσοδα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς, λόγω της χαμηλής τιμής κτήσης που έχουν στα ελληνικά ομόλογα μετά το κούρεμά τους, ενώ διαφαίνεται προοπτική σημαντικής άντλησης ρευστότητας, τόσο από τα κεφάλαια που θα έρθουν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου, τη δυνητική επιστροφή καταθέσεων και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της Πειραιώς, κατέγραψε σημαντική άνοδο 11,46%, στα 0,389 ευρώ και όγκο άνω των 10 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 7,69%κατέγραψε η Κύπρου, στα 0,28 ευρώ, 5,84% η Alpha, στο 1,63 ευρώ, 4,35% η Eurobank, στα 0,72 ευρώ και 3,79% η Εθνική, στο 1,37 ευρώ με 6,3 εκατ. τεμάχια. Σημειωτέον, ότι η μετοχή της ΕΤΕ βρίσκεται στην πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 1,3 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα ισχυρή αντίδραση κατέγραψαν ο Τιτάνας, στα 12,8 ευρώ, ΟΤΕ, στα 3,98 και πλέον αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στο Χ.Α., ΜΕΤΚΑ στα 8,28 ευρώ, ΔΕΗ στα 4,65 ευρώ με κέρδη πάνω από 4%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr