Wall Street
Υποτονική ήταν και η σημερινή συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά με τους επενδυτές να συνεχίζουν να είναι ανήσυχοι για το ενδεχόμενο «δημοσιονομικού γκρεμού» που ταλαιπωρεί την αμερικανική οικονομία, ενώ τα μηνύματα από τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, θόλωσαν το τοπίο.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε στις 13.025 μονάδες, αυξημένος κατά +0,02%. Ο S&P 500 τερμάτισε στο +0,02% και στις 1.416 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο -0,06% στις 3.010 μονάδες.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο Dow κατέγραψε πτώση 0,6%, ενώ ο S&P 500 άνοδο 0,3%, και ο Nasdaq κέρδη 1,1%.
Βουτιά -3,02%, στα 1,77 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 1,72 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 1,78 δολάρια το υψηλό.
Ωστόσο, στο 2% οριοθετεί την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το 2013 η Goldman Sachs, η οποία σε έκθεσή της επισημαίνει την εκτίμηση για οριακή συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας για το προσεχές έτος.
Παράλληλα, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προκρίνει την αγορά μετοχών, αλλά και την πώληση ομολόγων κατά την διάρκεια του επόμενου έτους. Τέλος, εκτιμά πως η αμερικανική οικονομία θα κερδίσει έδαφος εντός του 2013.
Στα μάκρο της ημέρας, οι προσωπικές δαπάνες υποχώρησαν για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών, ενώ το εισόδημα παρέμεινε αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης υποχώρησαν 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να παραμείνουν αμετάβλητες. Την ίδια στιγμή το προσωπικό εισόδημα σημείωσε οριακή άνοδο μικρότερη του 0,1%, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires για αύξηση 0,2%.
Στις 50,4 μονάδες σκαρφάλωσε ο δείκτης μεταποίησης του Σικάγο τον μήνα Νοέμβριο, ενισχυμένος κατά 0,5 μονάδες, εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις υπολόγιζαν να διαμορφωθεί στις 50,5 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης σπάει το φράγμα των 50 μονάδων για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Αύγουστο.
Ευρώπη
Σχεδόν σταθεροποιητικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η διατήρηση του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά λόγω του fiscal cliff στις ΗΠΑ, αντιστάθμισε στην ουσία την ανακούφιση από την έγκριση του ελληνικού πακέτου από τη γερμανική Βουλή.
Ο FTSE 100 έχασε 0,06% στις 5.867 μονάδες, παρά την άνοδο που είχε η μετοχή της HSBC. Ο CAC 40 υποχώρησε 0,33% στις 3.557 μονάδες.
Ο DAX σημείωσε άνοδο 0,07% στις 7.406 μονάδες , αφού τα κέρδη που έχει ο τίτλος της HeidelbergCement AG οδήγησαν θετικά την αγορά της Φρανκφούρτης.
Από την άλλη, ο ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε 0,49% στις 7.935 μονάδες, ενώ πτωτικά έκλεισε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατά 0,50% στις 15.808 μονάδες.
Η έγκριση του πακέτου προς την Ελλάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο καθησύχασε τους επενδυτές που προεξοφλούν τν επίσημη εκταμίευση της δόσης για την Αθήνα. Ακόμα, η αύξηση της ανεργίας σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη που ανακοίνωσε η Eurostat δε φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τις αγορές, που ξεκίνησαν αρνητικά αλλά έχουν περάσει σε θετικό ρυθμό για τη τελευταία συνεδρίαση του μήνα.
Στα μάκρο της ημέρας, κατά 2,8% υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο στην Γερμανία, εν συγκρίσει με τον Σεπτέμβριο, αν και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση μόλις 1,2%.
Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν απώλειες 0,8% και σε ετήσια βάση, αν και οι αναλυτές εκτιμούσαν μείωση της τάξης του 0,2%.
Στο 2,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης το Νοέμβριο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 2,5%. Οι αναλυτές του Reuters έκαναν λόγο για υποχώρηση το Νοέμβριο στο 2,4%.
Στο 11,7% από 11,6% τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στην ευρωζώνη η ανεργία τον Οκτώβριο, καταγράφοντας νέο ρεκορ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η ανεργία στην Ευρώπη των 27 διαμορφώθηκε στο 10,7% τον Οκτώβριο, από 10,6% ένα μήνα νωρίτερα.
Χ.Α.: Παρά τη βουτιά της εβδομάδας, τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας ο Νοέμβριος
Παρά τις μεγάλες απώλειες της εβδομάδας, οι οποίες ανήλθαν σε 4,2%, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε χρηματιστηριακά ο τέταρτος συνεχόμενα ανοδικός μήνας με κέρδη περίπου 1%. Από την αρχή του χρόνου ο γενικός δείκτης υπεραποδίδει με κέρδη που πλησιάζουν το 19%. Η ανησυχία της αγοράς εστιάζεται στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους και στους όρους που πρόκειται να θέσει η κυβέρνηση, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, θίγουν τις τράπεζες. Εκείνο που συζητείται είναι να δοθούν στα πιστωτικά ιδρύματα που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία του buy back αντισταθμιστικά φορολογικά οφέλη, αλλά και “αμνήστευση” των διοικήσεων έναντι των μετόχων τους. Eπίσης, άσχημα επέδρασε στην αγορά η φημολογία περί νέας εξόδου μετοχών από τον δείκτη της Morgan Stanley, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησής της. Κατά τα άλλα, η εικόνα στην αγορά ήταν βαριά και για έναν ακόμα λόγο: Τα άσχημα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και του εννεαμήνου που σπάνε κάθε ρεκόρ ζημιών, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά οι τράπεζες. Οι συνολικές ζημιές στο 9μηνο ξεπέρασαν τα 2,7 δισ. ευρώ και στο τρίτο τρίμηνο τα 460εκατ. Ευρώ, αν και φαίνεται ότι “διασώζονται” οι εισηγμένες ΔΕΚΟ. Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής εκτός από τις τράπεζες κάηκαν και οι λεγόμενες “αμυντικές” μετοχές. Βιοχάλκο, Τιτάν και Motor Oil, στο πλαίσιο της αποκομιδής κερδών, έκλεισαν με πτώση άνω του 6%. Πτώση 4,8% κατέγραψε η ΜΕΤΚΑ, στα 7,90 ευρώ, ΟΤΕ 2,3%, στα 3,75 ευρώ, Μυτιληναίος 1,97%, στα 3,48 ευρώ, ΔΕΗ 1,55%, στα 4,46 ευρώ ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Το γύρισμα ή μάλλον η... “επιστράτευση” της Coca Cola σε θετικό πρόσημο, η οποία έκλεισε στα 17,88 ευρώ και με κέρδη 1,88% (χαμηλό ημέρας 17,02ευρώ...) ήταν ο βασικότερος λόγος για τον περιορισμό των αρχικών απωλειών. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, αφού πλέον ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται στην περιοχή των 810 μονάδων (χαμηλό ημέρας στις 803). Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές, αφού δεν άγγιξαν καν τα 60 εκατ. ευρώ. Το βραχυπρόθεσμο trade πάντως, όπως υποστηρίζουν οι χρηματιστές θα είναι καθοριστεί από τις εξελίξεις γύρω από την επαναγορά των ομολόγων. Και μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι χρηματιστές, πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση. Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αν συμμετάσχουν και γράψουν νέες ζημιές, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούν μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους σε κρατικό έλεγχο...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr