Όλα τα κέρδη που κατάφεραν οι τράπεζες από τις τελευταίες εκλογές εξανεμίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες, με τον κλάδο, μετά και το σημερινό -8,15%, "γύρισε" σε αρνητικό πρόσημο για το 2012, και πιο συγκεκριμένα στο -4,8%.
Η αγορά προετοιμάζεται για ένα ακόμη αρνητικό σενάριο, αυτό της συμμετοχής των τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους, πλήττοντας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος τα χαροφυλάκια ομολόγων που κατέχουν. Εάν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, εξέλιξη που μάλλον πρέπει να θεωρείται πιθανή σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, τότε η κεφαλαιακή βάση τους θα είναι οριστικά αποδεκατισμένη, και η κρατικοποίηση τους μάλλον μονόδρομος. Έτσι άλλωστε εξηγείται και το χθεσινό -9,8% του κλάδου και το σημερινό -8,15%.
Υπό το τραπεζικό βάρος, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 822 μονάδες και στο -2,87%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε ελαφρώς τα 62 εκατ. ευρώ. Στον ίδιο βηματισμό και ο 20αρης, ο οποίος έκλεισε στο -3,96% και στις 286,5 μονάδες.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένος στόχος ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, ο οποίος όμως, δεν είναι ανακοινώσιμος. Επίσης, είπε ότι υπάρχει κονδύλι περί τα 13 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, το οποίο θα περάσει στο χρέος, τονίζοντας ότι η επαναγορά θα πρέπει να πετύχει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, “αποτελεί πατριωτικό καθήκον”.
Στο ταμπλό η Eurobank ήταν αυτή που υποαπέδωσε στον τραπεζικό κλάδο, καθώς υποχώρησε κατά 11,04% στα 0,7010 ευρώ, η Λαϊκή έχασε -9,43%, η Alpha bank βρέθηκε στο -8,93% και στα 1,53 ευρώ, η Κύπρου στο -8,42%, η Πειραιώς στο -7,30%, και η Εθνική στο -7,14% και στα 1,43 ευρώ.
Στον υπόλοιπο 20αρη η ΔΕΗ βρέθηκε στο -5,93%, η Μπέλα στο -5,22% και ο ΟΠΑΠ στο -4,23% για τον οποίο σήμερα αποφάσισε για τους 7 ενδιαφερόμενους που περνούν στην επόμενη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την αποκρατικοποίηση τους.
Wall
Η αμερικανική αγορά συνεχίζει να είναι σε αρνητικό πρόσημο, με τους βασικού δείκτες να ανοίγουν με πτώση τις συνεδριάσεις του.
Το ενδεχόμενο του fiscal cliff καθιστά για μια ακόμα μέρα ανήσυχους τους επενδυτές, με τη δημοσίευση της «Μπεζ Βίβλου» από τον επικεφαλής της Fed, κ. Μπερνάκι να μην αλλάζει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές.
Ο Dow πέφτει κατά 0,3% στις 12,830 μονάδες.
O Nasdaq χάνει 0,5% στις 2,952 μονάδες.
O S&P 500 υποχωρεί κατά 0,5% στις 1,391 μονάδες.
Ευρώπη
Τα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια συνεχίζουν καθοδικά τις συνεδριάσεις τους, στο ίδιο κλίμα με το οποίο ξεκίνησαν το πρωι, με το φόβο του fiscal cliff στις ΗΠΑ να επηρεάζει για άλλη μια φόρα αρνητικά τις παγκόσμιες αγορές.
Ακόμα, οι πιέσεις που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος σε όλη την επικράτεια της Ευρωζώνης, καθιστούν ανήσυχους τους επενδυτές, με αποτέλεσματα τις απώλειες στους δείκτες των χρηματιστηρίων.
Ο FTSE υποχωρεί 0,3% στις 5,781 μονάδες, με τις πιέσεις που δέχονται οι μετοχές των Rio Tinto, Biliton να ρίχνουν το Λονδίνο.
O CAC χάνει 0,4% στις 3,845 μονάδες, με τους τίτλους των BNP Paribas και Societe Generale να οδηγούν αρνητικά την αγορά του Παρισίου.
O DAX σημειώνει απώλειες 0,4% στις 7,302 μονάδες, ωθούμενος αρνητικά από τις μετοχές των Deutsche Bank - Commerzbank.
Ο ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,9% στις 7,788 μονάδες και ο FTSE MIB πέφτει 0,3% στις 15,434 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr