Ευρώπη
Με μικρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποδεχόμενα χλιαρά τη συμφωνία του Eurogroup, για την Ελλάδα. Οι επενδυτές θεωρούν ότι αν και τα μέτρα δεν είναι αυτά που θα έπρεπαν για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ωστόσο, ίσως είναι πρόδρομος πιο αποτελεσματικών αποφάσεων στο μέλλον.
Ο FTSE κέρδισε 0,23% στις 5.800 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 0,55% στις 7.332 μονάδες και ο CAC ανέβηκε 0,03% στις 3.502 μονάδες. O IBEX 35 έχασε 0,26% και ο Stoxx 600 βρέθηκε στο +0,37%.
Η «όρεξη» άνοιξε στην Πορτογαλία, έπειτα από την συμφωνία της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, καθώς η πορτογαλική κυβέρνηση επιζητά την επίτευξη μίας παρόμοιας συμφωνίας.
Ειδικότερα, η Πορτογαλία φαίνεται πως αιτείται την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της, αλλά και την χρονική επιμήκυνση του προγράμματος αποπληρωμής των δανείων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Στα μάκρο της ημέρας, στο 1% σκαρφάλωσε η ανάπτυξη τη βρετανικής οικονομίας το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ από το 2007.
Ειδικότερα, εν συγκρίσει με το β’ τρίμηνο, η βρετανική οικονομία το γ’ τρίμηνο αναπτύχθηκε κατά 1%, γεγονός που αποδίδεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ωστόσο, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1%, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προσδοκούσαν να διατηρηθεί αμετάβλητο.
Wall
Νευρικότητα επικρατεί στην αμερικανική αγορά, που δε φαίνεται να επηρεάζεται θετικά από την απόφαση που αλήφθηκε χθες στο Eurogroup για αρχική συμφωνία στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Οι συζητήσεις περί «δημοσιονομικού γκρεμού» συνεχίζουν να αποτελούν έναν από του μεγαλύτερους προβληματισμούς για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, με τους επενδυτές να προβλέπουν ότι αυτό το κλίμα αβεβαιότητας θα παραμείνει μέχρι το τέλος του 2012, όταν και θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το fiscal cliff.
O Dow μένει βρίσκεται στο -0,06% και στις 12.959 μονάδες. Ο Nasdaq είναι στο +0,11% και στις 2.980 μονάδες, ενώ ανάλογη εικόνα έχει και ο S&P 500 που διαμορφώνεται στο +0,05% στις 1.407 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες, που καθρεφτίζουν τις επενδυτικές διαθέσεις των Αμερικανών εργοδοτών, είχαν εκτιναχθεί 9,2% τον Σεπτέμβριο.
Επίσης, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν επί 6ο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται «εν μέσω ανάκαμψης».
Σε υψηλό 4 ετών σκαρφάλωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς διαμορφώθηκε στις 73,7 μονάδες, αυξημένος κατά 0,6 μονάδες εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 73,7 μονάδες, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που υπολόγιζαν να περιοριστεί στις 72,2 μονάδες.
Η εν λόγω επίδοση αποτελεί την υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2008 και αντανακλά τις προσδοκίες για βελτίωση στην αγορά εργασίας.
Συγκρατημένη άνοδος στο Χρηματιστήριο
Χλιαρά υποδέχθηκε η αγορά το αποτέλεσμα του Eurogroup, αφού εν μέσω διακυμάνσεων μεταξύ των 828 – 855 μονάδων, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πολύ μικρά κέρδη 0,29%, στις 847,06 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε μεγάλες απώλειες σχεδόν κατά 10%, αφού οι τράπεζες καλούνται για μία ακόμα φορά να βάλουν πλάτη, αφού καλούνται να δώσουν τα ομόλογα που κατέχουν σε επίπεδα μέχρι τις 33 μονάδες. Στην ουσία πρόκειται για ένα ακόμα κούρεμα, με τις τράπεζες να αντιδρούν και να ζητούν πιο ελκυστικούς όρους ανακεφαλαιοποίησης. Οι απώλειες για την Eurobank ανήλθαν σε 12,64%, με κλείσιμο στα 0,788 ευρώ, Πειραιώς 11,78%, στα 0,397 ευρώ, Alpha 11,11%, στο 1,68 ευρώ και Εθνική 9,41%, στο 1,54 ευρώ. Στον αντίποδα, μετοχές που δεν έχουν καμία εξάρτηση από τον τραπεζικό κλάδο και ταυτόχρονα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους έρχεται από το εξωτερικό αποτέλεσαν το ανάχωμα της αγοράς στην πτώση, η οποία ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τη μία ποσοστιαία μονάδα.Κέρδη πάνωαπό 6% κατέγραψε ημετοχή της ΜΕΤΚΑ, η οποία έκλεισε στα 8,3 ευρώ, έπειτα από τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις της μετοχής από εγχώριους και ξένους οίκους. Η άνοδος στον βιομηχανικό κλάδο, τράβηξε ανοδικά και τη Βιοχάλκο, που έκλεισε με κέρδη πάνω από 4%, στα 3,38ευρώ. Η προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ έδωσε κέρδη 3,59% στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που έκλεισε στα 5,20 ευρώ, εκτοπίζοντας την Εθνική στην πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, με κεφαλαιοποίηση κάτω και από 1,5 δισ. ευρώ. Ισχυρά κέρδη για την Coca Cola, που ενισχύεται κατά 3,45%, αγγίζοντας τα 18 ευρώ, ενόψει της παράλληλης διαπραγμάτευσής της στην αγορά του Λονδίνου.Κέρδη 3,4% για την μετοχή της Jumbo, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι θα πέσουν από τη δόση κάποια λεφτά στην αγορά πριν από τα Χριστούγεννα. Κέρδη 2,95% για τη ΔΕΗ μετά τα καλά αποτελέσματα 9μήνου, ανόδου συνέχεια για την Motor Oil, στα 8 ευρώ, κλείσιμο με κέρδη, πάνω από τα 4 ευρώ για τον ΟΤΕ και θετικό πρόσημο για ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ.
Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 92 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιες από χθες, με πολλούς να σπεύδουν να μειώνουν τις θέσεις τους, έπειτα από το άδειασμα της αγοράς στα επίπεδα των 828 μονάδων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr