Wall Street
Σε θετικό πρόσημο έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να κρατούν περισσότερο στάση αναμονής στην ουσία, ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών στην Ουάσιγκτον προκειμένου να αποφευχθούν οι δημοσιονομικές περικοπές και η αύξηση των φόρων τον Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κέρδισε κατά +0,36% στις 12.588 μονάδες, ο S&P 500 βρέθηκε στο +0,49% στις 1.360 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη +0,57% στις 2.853 μονάδες
Σκεπτικισμό προκαλεί η είδηση που έφερε στο φως η Wall Street Journal ότι ο Λευκός Οίκος μελετάει ένα μικρότερο πακέτο περικοπών και αύξησης φόρων, προκειμένου να αποφευχθεί το fiscal cliff, ενώ αρχικά έφερε χαμόγελα στη Wall Street, οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να καθησυχαστούν.
Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,4% περιορίστηκε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ των Οκτώβριο λόγω τoυ τυφώνα Sandy, σύμφωνα με στοιχεία της Fed.
Ειδικότερα, η εν λόγω απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, ήλθε έπειτα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 0,2% στον εν λόγω τομέα.
Συνολικά, το πέρασμα του τυφώνα Sandy είχε σημαντικό αντίκτυπο στο παραγωγικό τομέα των ΗΠΑ, ο οποίος μειώθηκε κατά 1% τον Οκτώβριο.
Ευρώπη
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να παρουσιάζονται ανήσυχοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης και την κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς αυξάνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Το θερμόμετρο στην περιοχή της Γάζας, ανεβαίνει, καθώς ρουκέτα χτύπησε τα προάστια της Ιερουσαλήμ, ενώ το πρωί ακούστηκαν εκρήξεις στο Τελ Αβίβ.
Σε αυτό το κλίμα, οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων βρίσκονται στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα, ο Eurostoxx 600 υποχώρησε κατά -0,95%. Ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες -1,26% στις 5.606 μονάδες, με τις μετοχές της HSBC να κλείνουν στο -0,45%.
Στη Γαλλία οι μετοχές της Renault κέρδισαν +1,9%, καθως η μείωση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη ήταν μικρότερη απ' ότι αναμενόταν. Ωστόσο, παρά το θετικό πρόσημο της Renault ο CAC 40 υποχώρησε κατά -1,19% στις 3.341 μονάδες.
Στη Γερμανία ο DAX σημείωσε απώλειες -1,31% στις 6.951 μονάδες, καθώς βασικές μετοχές γερμανικής αγοράς είχαν σημαντικές απώλειες.
Με ρυθμό ταχύτερο των εξαγωγών υποχώρησαν οι εισαγωγές το Σεπτέμβριο στην ευρωζώνη, γεγονός που εκτίναξε το εμπορικό πλεόνασμα σε επίπεδα ρεκόρ, στα 11,3 δις. ευρώ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα εποχιακά προσαρμοσένα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.
Οι εισαγωγές υποχώρησαν 2,7% το Σεπτέμβριο, στα 147,2 δις. ευρώ μετά από ριμπάουντ 2,3% τον Αύγουστο. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 1,1% στα 158,5 δις. ευρώ μετά από άνοδο 3,3%.
Οι σκληρές και κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος μεταξύ Γερμανίας, Ευρωζώνης και ΔΝΤ εν όψει του Eurogroup κρατούν σε στάση αναμονής τις αγορές, που επιθυμούν την εξεύρεση μίας μόνιμης και ουσιαστικής λύσης το συντομότερο δυνατό.
Πτώση 1,43% το Χ.Α.στην εβδομάδα
Mε πτώση 1,43% τερμάτισε η εβδομάδα στο Χ.Α., αν και την Παρασκευή ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,31%, ακριβώς στη στήριξη που παρέχουν τα επίπεδα των 790 μονάδων. Οι τράπεζες έκλεισαν με θετικό πρόσημο, αλλά δεν συνέβη το ίδιο για τα μη τραπεζικά χαρτιά που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν το ανάχωμα των μεγάλων διορθώσεων. Πτώση 2,74% για τη Βιοχάλκο, με κλείσιμο στα 3,19 ευρώ, 2,12% υποχώρησε ο ΟΠΑΠ, στα 4,62 ευρώ, 1,64% ο Μυτιληναίος, που ευνοείται από την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, διορθώνοντας κατά1,64%,στα 3,59 ευρώ, 0,82% ο ΟΤΕ, στα 3,65ευρώ και κλείσιμο στα 6,18 ευρώ για τη μετοχή των ΕΛΠΕ. Κέρδη 6,13% για την Πειραιώς, μετοχή η οποία έχει συνηθίσει τηναγορά στις μεγάλες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα. Λίγο πάνω από 25 ενισχύθηκαν Εθνική και Alpha, ενώ η Eurobank έκλεισε με απώλειες 1,59%, στα 0,68 ευρώ.
Η προσοχή της αγοράς είναι εστιασμένη στο προσεχές Eurogroup, κατά το οποίο αναμένονται πολύ σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Η Γερμανία επιμένει σε προσωρινή λύση, προφανώς, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για να κερδίσει χρόνο μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στον αντίποδα, όλοι οι άλλοι, δηλαδή οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και το ΔΝΤ, επιθυμούν μόνιμη,διαρκή και όχι πρόχειρη λύση, προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο μέχρι το 2020. Η τοποθέτηση Επιτρόπων στις τράπεζες, περιορίζει τις κινήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και κυρίως περιορίζει την αυτονομία τους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν χρηματιστές, σημαίνει ότι η κρατικοποίησή τους είναι πλέον γεγονός. Από την άλλη, το γεγονός ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση στον κλάδο και κυρίως συμμάζεμα, αφήνει υποσχέσεις, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, για 'νοικοκυρεμένα μαγαζιά' στο μέλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr