Με απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από την ανακοίνωση της Eurostat που ανέφερε, ότι η Ευρωζώνη επέστρεψε σε ύφεση 0,1%. Ακόμα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ πολλών κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ για το γ' τρίμηνο, καθιστά αρνητικό το επενδυτικό τοπίο στην Ευρώπη. Επίσης, το σκηνικό πολέμου που υπάρχει στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εντείνει τους φόβους για σύρραξη πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή.
Ο FTSE έκλεισε με πτώση 0,77% στις 5.678 μονάδες, επηρεασμένος αρνητικά από τις απώλειες που είχαν οι μετοχές των BP, Royal Dutch Shell.
Ο CAC 40 υποχώρησε -0,53% στις 3.382 μονάδες, με την πτώση που είχε ο τίτλος της ηλεκτροπαραγωγού Electricite de France, να ωθεί προς τα κάτω την αγορά του Παρισιού.
O DAX έχασε -0,83% στις 7.043 μονάδες, με τη μετοχή της BASF, που κατέγραψε ζημιές, να επηρεάζει αρνητικά την γερμανική αγορά.
Από την άλλη πλευρά, ο ΙΒΕΧ 35 ανέβηκε κατά +0,30% στις 7.696 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB υποχώρησε κατά -0,59% στις 15.163 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρικνώθηκε η οικονομία της ευρωζώνης, με το ΑΕΠ στο -0,1% στο γ΄τρίμηνο.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Στο 0,2% επιβραδύνθηκε, όπως αναμενόταν, ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατική αρχή της χώρας.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο τρίμηνο η οικονομία της Γερμανίας είχε καταγράψει ανάπτυξη 0,5%. Σε ετήσια βάση το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,4%.
Από την άλλη, απροσδόκητη χαρακτηρίζεται η άνοδος του ΑΕΠ της Γαλλίας κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η γαλλική οικονομία θα είχε μείνει στάσιμη κατά το τρίτο τρίμηνο αλλά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική στατιστική υπηρεσία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, αποτυπώνοντας την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης αναθεωρούνται και τα σενάρια για την ύφεση της οικονομίας της Γαλλίας κατά το τέλος του έτους.
Wall Street
Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικοί δείκτες, παρά την αρχική θετική έναρξη, βρίσκοντας πατήματα από την αύξηση της κερδοφορίας της Wal – Mart. Ωστόσο, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, ως επακόλουθο του τυφώνα Sandy και την αύξηση των αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, πίεσαν την αγορά προς αρνητικό έδαφος.
Ο Dow χάνει -0,42%% στις 12.518 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται -0,56% στις 2.831 μονάδες, και ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,41% στις 1.350 μονάδες.
Αύξηση της τάξης του 9% κατέγραψε η κερδοφορία της Wal-Mart για το τρίτο τρίμηνο χρήσης.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 3,64 δισ. δολαρίων ή 1,08 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι κερδών 3,34 δισ. ευρώ ή 96 σεντς ανά μετοχή έναν χρόνο νωρίτερα.
Αύξηση 3,4% κατέγραψαν και τα έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 113,9 δισ. δολάρια, όμως αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 114,96 δισ. δολάρια.
Άνοδο 0,1% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, καθώς οι υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα επισκίασαν την πτώση του ενεργειακού κόστους. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,1%.
Την ίδια ώρα, συρρίκνωση για τέταρτο διαδοχικό μήνα κατέγραψε ο δείκτης Empire State το Νοέμβριο, στο -5,2% από -6,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανάμεναν περαιτέρω συρρίκνωση στο -6,7%.
Σε άνοδο των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας κατά 78.000 στις 439.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, οδήγησε το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Sandy από τις Ανατολικές ακτές των ΗΠΑ
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, ανέμεναν πολύ μικρότερη άνοδο των αιτήσεων, στις 380.000.
Χ.Α.
Οι τράπεζες επέστρεψαν στο πτωτικό τους τέμπο, καθώς όλα δείχνουν ότι ο κλάδος δύσκολα θα ξεφύγει από την κρατικοποίηση. Δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς το παρόν η παραμικρή χαραμάδα αισιοδοξίας ως προς τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών, με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπώνεται στην κίνηση της αγοράς. Σημειωτέον, ότι οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες επηρεάζουν ακόμα σε σημαντικό βαθμό τη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, τουλάχιστον κατά 15%. Μεγάλη βουτιά κατέγραψε η Εθνική κατά 8,23%, την οποία δεν... "έσωσαν" ούτε τα καλά αποτελέσματα της Finansbank, ενώ η φημολογία ότι η μετοχή επρόκειτο να συμπεριληφθεί και πάλι στη λίστα της MSCI, δεν επηρέασε σημαντικά. Η μετοχή υποχώρησε στο 1,45 πραγματοποιώντας συναλλαγές 5,9 εκατ. τεμαχίων. Μεγάλη βουτιά πάνω από 8% κατέγραψε η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,375 ευρώ με 11,3 εκατ. τεμάχια, 7,55% υποχώρησε η Alpha, στο 1,47 ευρώ, 7,12% η Eurobank, στα 0,69 ευρώ 5,45% η Κύπρου, στα 0,26 ευρώ. Αν την Τρίτη "κράτησαν" την αγορά τα μη τραπεζικά χαρτιά, σήμερα δεν έγινε το ίδιο. Η Coca Cola τερμάτισε με οριακές απώλειες στα 16,95 ευρώ, ο ΟΤΕ, στα 3,68 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 6,2, η ΔΕΗ, στα 4,18 και ο ΟΠΑΠ, στα 4,72 ευρώ.
Στον αντίποδα ισχυρή ήταν η αντίδραση στη Motor Oil, που ενισχύθηκε κατά 3,28%, στα 6,93 ευρώ, 3,14% η Βιοχάλκο, στα 3,28 ευρώ, στα 3,65 ευρώ ενισχύθηκε ο Μυτιληναίος και στα 7,85 η ΜΕΤΚΑ. Οι συναλλαγές όμως, δεν είναι άξιες λόγου, αφού επιστρέψαμε στους χαμηλούς τζίρους, κάτω και από τα 50 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές την Πέμπτη διαμορφώθηκαν στα 44,5 εκατ. ευρώ. Η προσοχή της αγοράς αναμένεται να στραφεί κατά τις επόμενες συνεδριάσει στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι Γερμανοί τίθενται υπέρ της χρηματοδότησης της Ελλάδας, αν και το αγκάθι που παραμένει είναι η μη εξεύρεση συνολικής λύσης σε αυτή τη συγκυρία, μεταθέτοντας τες για το μέλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr