Ευρώπη
Συνέχισαν και σήμερα την πτωτική τους πορεία τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το ελληνικό και ισπανικό πρόβλημα να εντείνεται μετά την υποβάθμιση των εκτικήσεων της Bank of England για τη βρετανική οικονομία.
O FTSE υποχώρησε κατά 1,11% στις 5.722 μονάδες, με την πτώση που έχουν οι τίτλοι των μεταλλευτικών εταιρών να οδηγούν προς τα κάτω την αγορά του Λονδίνου.
O CAC υποχώρησε 0,89% στις 3.400 μονάδες, κυρίως λόγω του αρνητικού κλίματος στον τραπεζικό τομέα.
O DAX έχασε 0,94% στις 7.102 μονάδες, με την αρνητική πορεία που είχε η μετοχή της Ε.ΟΝ να είναι ο κύριος λόγος υποχώρησης του δείκτη στη Φρανκφούρτη.
Στην Ισπανία, ο ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατά 0,27% στις 7.673 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB έχασε 0,52% στις 15.253 μονάδες.
Το αρνητικό σκηνικό δε κατάφεραν να «γυρίσουν» και κάποια θετικά εταιρικά αποτελέσματα από μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Vivendi και η Telekom Austria, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για το πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομές Ισπανίας - Ελλαδας θα επηρεάσουν την Ευρωζώνη.
Το κλίμα επιδείνωσε η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης την περίοδο 2013-2014 από την Τράπεζα της Αγγλίας, στην τριμηνιαία της έκθεση.
Το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 1,75% από 2%. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει στο στόχο του 2% πριν τα μέσα του 2014, την ώρα που οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για τα μέσα του 2013.
Οι νέες προβλέψεις καθιστούν λιγότερο πιθανή την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αναφέρει η Bank of England.
Στα μάκρο της ημέρας, κατά 2,5% συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, σε χαμηλά δύο ετών, σύμφωνα με τη Eurostat, ξεπερνώντας ακόμα και τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,3%.
Wall Street
Σε αρνητικό ρυθμό κινείται η αμερικανική αγορά, με τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού Cisco να "χάνει" τη μάχη απέναντι στους φόβους για το δημοσιονομικό γκρεμό που πλησιάζει η αμερικανική οικονομία.
Η Cisco ανακοίνωσε χθες μεγάλη αύξηση των κερδών της για το τελευταίο τρίμηνο και σήμερα βλέπει τη μετοχή της να ανεβαίνει σημαντικά εξαιτίας αυτου του γεγονότος. Ακόμα, σήμερα είναι η πρώτη μέρα διάθεσης των νέων μετοχών του Facebook, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αγοράσουν τίτλους της εταιρίας, οδηγώντας την σε άνοδο.
Ο Dow υποχωρεί 0,45% στις 12.699 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,13% στις 2.880 μονάδες, και ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,33% στις 1.370 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση 0,2% κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους στα καύσιμα.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του MarketWatch, προέβλεπαν αύξηση 0,2%. Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 0,5%.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού, αυξήθηκαν κατά 2,3% σε μη προσαρμοσμένη βάση.
Με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο, κατά 0,3%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων σημείωσαν «βουτιά» 1,5%. Εκτός του αυτοκινητιστικού τομέα, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις έχουν ενισχυθεί κατά 3,8%. Για το Σεπτέμβριο, οι λιανικές πωλήσεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο +1,3% έναντι +1,1%.
Aντανακλαστικά κέρδη στο Χ.Α.
Έπειτα από δύο μέρες έντονων πιέσεων και ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο που στοίχισαν πάνω από 20% σε ορισμένες περιπτώσεις, ήρθε η μέρα της αντίδρασης. Αντίδραση που είχε χαρακτηριστικά μίας τεχνικής κίνησης βελτίωσης των αποτιμήσεων ενόψει των αυξήσεων, αν και κάποιες πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να εμφανίζουν καθαρή θέση, που σημαίνει ότι οι κεφαλαιακές τους ανάγκες μπορεί να είναι μικρότερες. Ο κλάδος έκλεισε με άνοδο 7,4%, ενώ ο 20άρης σημείωσε άνοδο 3,20%, που σημαίνει ότι η αντίδραση της Τετάρτης αφορούσε και τα μη τραπεζικά χαρτιά. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,45%, στις 794,72 μονάδες και με τις συναλλαγές υποτονικές, στα 60,5 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Τα περισσότερα κέρδη από τις τράπεζες κατέγραψε η Πειραιώς, η οποία έκλεισε με άνοδο 11,78%, στα 0,408 ευρώ και όγκοάνω των 16 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη σχεδόν κατά 9% κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής, στο 1,58 ευρώ με συναλλαγές 8,1 εκατ. τεμαχίων.
Περίπου κατά8% ενισχύθηκε η μετοχή της Eurobank, στα 0,74 ευρώ και 2,4 εκατ. τεμάχια και τέλος 5,3% ενισχύθηκε η Alpha, στο 1,59ευρώ και με συναλλαγές 5,2 εκατ. τεμαχίων. Από εκεί και πέρα οι αγοραστές επέστρεψαν στην MIG,δίδοντας ώθηση 9,59%, στα 0,32 ευρώ, 8,16% ενισχύθηκε ο Μυτιληναίος, στα 3,58 ευρώ, 7,19% η Ελλάκτωρ στα 1,64 ευρώ, 5,85% ο Τιτάνας, στα 13,40 ευρώ , 5,65% η Βιοχάλκο, στα 3,18 ευρώ. Κέρδη άνω του 3% για την ΔΕΗ και τα Folli Follie και άνω του 2% για τον ΟΤΕ. Στον αντίποδα απώλειες από τον 20άρη κατέγραψαν Motor Oil, Coca Cola, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.
Η αγορά παραμένει αισιόδοξη για την εκταμίευση της δόσης, η οποία, όπως όλα δείχνουν θα είναι μεγαλύτερη από τα 31,3 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 44 δισ. ευρώ, εμπεριέχοντας και ποσά που δεν έχουν εκταμιευτεί μέχρι σήμερα. Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει έντονη διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δίδοντας την αίσθηση ότι η πλευρά της Γερμανίας θα αφήσει να σέρνεται η ελληνική υπόθεση μέχρι τις εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στην περίπτωση κι εφόσον κάτι πάει στραβά με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, το ενδεχόμενο “ατυχήματος”, είναιανοιχτό, υποστηρίζουν Έλληνες και ξένοι αναλυτές. Σε κάθε περίπτωση η πορεία της αγοράς είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση διαχείρισης του ελληνικού χρέους, με τους ξένους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr