Τέταρτη μέρα απωλειών για τον γενικό δείκτη και νέα μεγάλη πτώση για τον τραπεζικό κλάδο σε ποσοστό 5,37%. Η αγορά αν και βρέθηκε στα υψηλά ημέρας και έδειχνε ότι ξεφεύγει μετά το χθεσινό sell off με κίνηση στις 840 μονάδες, τελικά έκλεισε πάλι με απώλειες λόγω της κυβερνητικής... ασυνεννοησίας.
Σύμφωνα με την αγορά και κυρίως σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες από την εκλογή της νέας κυβέρνησης και δεν έχει ψηφιστεί ούτε ένα μέτρο προκειμένου να πείσει η χώρα τους δανειστές και τις αγορές ότι κάτι κινείται. Η νοοτροπία στην Ελλάδα είναι τέτοια που ακόμα και οι παροτρύνσεις εκ μέρους των αξιωματούχων της Ευρωζώνης πέφτουν στο κενό, εγείροντας πάλι θέμα αξιοπιστίας της χώρας μας. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ο χρόνος τρέχει και μάλιστα εις βάρος της χώρας. Η ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις πάει πίσω, ο κίνδυνος να μην περάσουν οι αλλαγές στα εργασιακά, διακυβεύει τη συνοχή της κυβέρνησης και η ασυνεννοησία από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο ζήτημα δίνει την εντύπωση ότι η χώρα έρχεται όλο και πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές. Για τους λόγους αυτούς Έλληνες και ξένοι επενδυτές, που ούτως ή άλλως καταγράφουν σημαντικά κέρδη εδώ και πέντε μήνες σπεύσουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα. Εννοείται, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι αν δεν έρθουν τα λεφτά της δόσης ή των δόσεων, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά ξέχωρα από αυτές οι επιχειρήσεις καιη ίδια η κοινωνία. “Παρηγοριά στον άρρωστο”, όπως αναφέρουν χρηματιστές, αποτελούν οι δηλώσεις Μέρκελ περί χαλάρωσης των μέτρων, αν η ύφεση συνεχιστεί στην Ελλάδα.
Νέα βουτιά, αυτή τη φορά κατά 9,81% κατέγραψε η μετοχή της Eurobank, με κλείσιμο κάτω από το 1 ευρώ και όγκο 6 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 7,96% για την Πειραιώς, στα 0,4510 ευρώ και 24,2 εκατ. τεμάχια, 7,54% υποχώρησε η Εθνική, στο 1,84 ευρώ με 10,6 εκατ. τεμάχια και 6,09% η μετοχή της Alpha, στο 1,85 ευρώ με 6,6 εκατ. τεμάχια. Σημειωτέον, ότι η αγορά βρέθηκε στα όρια των 800 μονάδων. Το “γύρισμα” και ο περιορισμός των απωλειών στις 815,54 μονάδες και ποσοστιαία πτώση 0,50% οφείλεται στον σχετικά περιορισμό της βουτιάς στις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και όχι μόνο μόνο, αλλά βοήθηκαντα κέρδη άνω του 2% σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Βιοχάλκο. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 106 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,8 εκατ. ευρώ ήταν πακέτο που έγινε στον ΟΠΑΠ.
Ευρώπη
Στην τέταρτη ανοδική συνεδρίαση μέσα σε πέντε ημέρες οδεύει η Ευρώπη, με την BP και την Deutsche Bank να ανακοινώνουν σημαντικά κέρδη, αποπροσανατολίζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της Ισπανίας η οποία ανακοίνωσε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεση. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Wall Street είναι κλειστή λόγω του τυφώνα Sandy.
Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE 100 βρίσκεται στο +0,85% και στις 5.844 μονάδες, ο DAX είναι στο +0,92% και στις 7.269 μονάδες και ο CAC 40 κερδίζει 0,47% στις 3.451 μονάδες.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB είναι στο +0,82% και στη Μαδρίτη ο IBEX είναι στο +0,38%, ενώ στο +0,8% είναι ο Stoxx Europe 600.
Η BP κερδίζει 4,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 4 μηνών. Τα κέρδη της βρετανικής πετρελαϊκής διαμορφώθηκαν στα 5,4 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο από 5 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, ενώ η διοίκηση ανακοίνωσε ότι αυξάνει το μέρισμα κατά 12,5% στα 9 cents ανά μετοχή.
Η Deutsche Bank βρίσκεται στο +3,2%, με τα κέρδη της να διαμορφώνονται στα 747 εκατ. ευρώ, από 725 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2011.
Στο +5,2% η UBS, με τη μετοχή της να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Ιουλίου του 2011, μετά τις ανακοινώσεις της ότι θα προχωρήσει σε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 3,4 δισ. ευρώ.
Η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,6% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ΙΝΕ).
Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ισπανίας, με συνέπεια να δυσχεραίνονται οι προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και να ωθείται αυτή πιο κοντά στο να ζητήσει πακέτο οικονομικής διάσωσης.
Η ΙΝΕ ανακοίνωσε επίσης ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού - με βάση τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Eurostat - ανήλθε τον Οκτώβριο στο 3,5%, δηλαδή όσο και τον Σεπτέμβριο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr