Η στήριξη του Μυτιληναίου και της ΔΕΗ δεν φάνηκε αρκετή για να σταματήσει τη σημερινή πτώση που προκάλεσε το -1,68% των τραπεζών, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 874,54 μονάδες και στο -0,76%.
Οι καθυστερήσεις και η αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο επηρέασαν πρωτίστως σήμερα το ΧΑ, με την αμετακίνητη στάση του Φ. κουβέλη και την απουσία στη Νέα Υόρκη του Ευ. Βενιζέλου να δίνουν την εντύπωση ότι η οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων τελικά δεν είναι θέμα ούτε ημερών. Αν και ατύπως έχει υπάρξει μια διορία έως την Κυριακή, ενόψει τόσο της συνεδρίασης του EuroWorking Group τη Δευτέρα όσο και της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup την Τετάρτη, ο κυβερνητικός σχηματισμός μάλλον δεν έχει βρει τον βηματισμό του ακόμη.
Οι επενδυτές τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης τήρησαν στάση αναμονής, περιμένοντας στη Θεσσαλονίκη τον πρωθυπουργό να δώσει κάποια μηνύματα για την πορεία επίλυσης του αδιεξόδου. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς αρκέστηκε σε λόγια ανύψωσης του φρονήματος των Ελλήνων απογοήτευσε, προακαλώντας έντονες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ. Άμεσα ο ΓΔ έφτασε στο -1,36% "σβήνοντας" ότι κέρδη είχε αποκομίσει στην εβδομάδα. Το κλείσιμο τελικά με μικρότερες απώλειες οδήγησε τον ΓΔ να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη μόλις 0,45%.
Στο ταμπλό, αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν και σήμερα οι τράπεζες. Από τη μία μεριά η κόπωση της συνεχούς ανόδου των τελευταίων εβδομάδων και από την άλλη η αβεβαιότητα της εκταμίευσης της δόσης, εκ της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευτεί στον κλάδο, ενέτεινε τη νευρικότητα και την τακτική κατοχύρωσης κερδών.
Αν και υπάρξαν δείγμα να οριοθετηθεί η πτώση σε ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank, τελικά οι τίτλοι έκλεισαν στο -1,24%, στο -0,87% και στο -1,59% αντίστοιχα. Πιέσεις από την άλλη, δέχτηκαν σήμερα κυρίως η Πειραιώς και η Κύπρου, κλείνοντας στο -3,68% και στο -3,27% αντίστοιχα, επιδεικνύοντας αρνητική συμπεριφορά από τις πρωινές κιόλας συναλλαγές.
Με απώλειες που "βάρυναν" το δείκτη έκλεισαν και η ΕΕΕΚ (-1,24%), ο ΟΤΕ (-2,62%) και η MIG (-5,37%). Στον αντίποδα, η Μυτιληναίος έκλεισε στα 4 ευρώ και στο +3,36% και η ΔΕΗ στι +3,58% και στα 4,92 ευρώ.
Εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί η μετοχή της Attica Bank, η οποία έκλεισε και πάλι με άνοδο 10,6% στα 0,73 ευρώ, ενώ στην εβδομάδα βρέθηκε στο +25% και από την αρχή του μήνα στο +178%!!!
Wall Street
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν σήμερα, η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε με ισχυρότερο ρυθμό καθώς οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους, οι ομοσπονδιακές κυβερνητικές δαπάνες ενισχύθηκαν και βελτιώθηκε η στεγαστική αγορά.
Ο Dow βρίσκεται στο +0,30% στις 13.116 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη κατά 0,48% στις 2.996 μονάδες, ενώ ο S&P συνεχίζει στο +0,44% στις 1.415 μονάδες.
Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2% το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί 1,3% το β΄ τρίμηνο. Η ενίσχυση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Οι πραγματικές προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 2% σε σύγκριση με μόλις 1,5% το β΄ τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές δαπάνες είχαν θετική συμβολή στο ΑΕΠ για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών. Οι συνολικές ομοσπονδιακές κυβερνητικές δαπάνες σημείωσαν άλμα 9,6% από πτώση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Ταυτόχρονα η βελτίωση της στεγαστικής αγοράς συνέβαλε στην αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 14,4%.
Η ανακοίνωση για το ΑΕΠ ήρθε να «σώσει» την κατάσταση, μετά τα αποτελέσματα των Apple και Amazon.
Η Apple ολοκλήρωσε το τέταρτο τρίμηνο με άνοδο 24% στα καθαρά της κέρδη, αλλά δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 8,2 δισ. δολ. ή 8,67 δολ. ανά μετοχή έναντι κερδών 6,6 δισ. δολ. ή 7,05 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα ενισχύθηκαν 27% στα 36 δισ. δολ.
Οι αναλυτές τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη της Apple στα 8,75 δολ. ανά μετοχή με έσοδα ύψους 35,8 δισ. δολ. Εκτός αυτού, η διοίκηση της Apple ανακοίνωσε χαμηλότερες των αναμενόμενων εκτιμήσεις για το επόμενο τρίμηνο.
Από την πλευρά της η Amazon ανακοίνωσε ζημιές 274 εκατ. δολ. ή 60 cents ανά μετοχή και έσοδα ύψους 13,81 δισ. δολ. για το τρίτο τρίμηνο έναντι κερδών 63 εκατ. δολαρίων ή 14 cents ανά μετοχή και εσόδων 10,9 δισ. δολ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Εξαιρουμένου του κόστους ύψους 37 cents ανά μετοχή που σχετίζεται με τις ζημιές από την επένδυση της στην LivingSocial, η Amazon θα είχε καταγράψει ζημιές της τάξης των 23 cents ανά μετοχή.
Ευρώπη
Η ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ δίνει ώθηση και στις ευρωαγορές, που βρισκόντουσαν στο «κόκκινο».
Ο λόγος ήταν η Apple και η Amazon, αλλά και η υποβάθμιση του outlook 11 γαλλικών τραπεζών από την Standard and Poor's, που επανέλαβε ότι το προκλητικό οικονομικό περιβάλλον θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην ανάπτυξη των εσόδων το 2013 και μέχρι το 2014.
Ο FTSE στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,07% στις 5.813 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη συνεχίζει στο +0,73% στις 7.251 μονάδες, την ίδια ώρα ο CAC στο Παρίσι σημειώνει κέρδη κατά 0,92% στις 3.443 μονάδες.
Με κέρδη πορεύεται και ο FTSE στο Μιλάνο που βρίσκεται στο +0,46% στις 15.604 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη καταγράφει ΚΈΡΔΗ της τάξης του 0,18% στις 7.794 μονάδες. Τέλος, ο Stoxx συνεχίζει στο +0,28% στις 271 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr