Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα νέα απο την Ισπανία, και κυρίως η ανακοίνωση για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της, κάνουν για μια ακόμη φορά τους επενδυτές διστακτικούς.
Ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,44% στις 5.798 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στο -2,10% στις 7.174 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι βρέθηκε στο -2,19% στις 3.407 μονάδες.
Με απώλειες έκλεισε και ο FTSE στο Μιλάνο κατά 1,81% στις 15.579 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στο -1,81% στις 7.748 μονάδες. Τέλος, ο Stoxx παρουσιάζει πτωτική πορεία κατά 1,81% στις 268 μονάδες.
Οι πρώτες εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας Ισπανίας για την οικονομία φανερώνουν επιδείνωση της ύφεσης στο τρίτο τρίμηνο εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λιτότητας, καθώς υπήρξε συρρίκνωση 1,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι συρρίκνωσης 1,3% που είχε καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο.
Εκτός αυτού, «κακά μαντάτα» για την Ισπανία ήρθαν χθες το βράδυ απο τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, που υποβάθμισε πέντε ισπανικές περιφέρειες. Συγκεκριμένα, ο οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ανδαλουσίας κατά δύο βαθμίδες στο Ba2 από το Baa3, (outlook αρνητικό), της Μούρθια κατά δύο βαθμίδες στο Ba3 από το Ba1, (outlook αρνητικό) , της Καστίλλης κατά μία βαθμίδα, στο Ba3 από το Ba2, (outlook αρνητικό), της Καταλονίας κατά δύο βαθμίδες στο Ba3 από το Ba1, (outlook αρνητικό) και της Εξτρεμαδούρα κατά μία βαθμίδα στο Ba1 από το Baa3, (outlook αρνητικό).
Wall Street
Έντονες ρευστοποιήσεις σημειώνονται στους αμερικανικούς δείκτες, καθώς τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα ήταν κατώτερα του αναμενομένου, ενώ υπάρχει και αναμονή για την διήμερη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της Fed που ξεκινάει σήμερα.
Ο Dow σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,80% στις 13.106 μονάδες, ο Nasdaq συνεχίζει στο -1,03% στις 2.987 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται στο -1,59% στις 1.411 μονάδες.
Η 3M, μπορεί να αύξησε τα κέρδη της και να μείωσε τις απώλειες της για το τρίτο τρίμηνο, αλλά προχώρησε σε μείωση εκτιμήσεων για τα ανά μετοχή κέρδη του έτους στα 6,27 έως 6,35 δολ. από 6,35 έως 6,5 δολ. προηγουμένως.
Τα βλέμματα τράβηξε η DuPont, καθώς οι ανακοινώσεις κερδών και εσόδων δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα η εταιρία προέβη σε καθοδική αναθεώρηση του outlook για τα κέρδη του έτους και ανακοίνωσε ακόμα ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 1.500 θέσεων εργασίας.
Η αλυσίδα ηλεκτρονικών RadioShack Corp. ανακοίνωσε ζημιές για το τρίτο τρίμηνο, ενώ τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της περυσινής χρονιάς είχαν σημειώσει κέρδη από κέρδη.
Εύθραυστο το ΧΑ στην ασυμφωνία των πολιτικών αρχηγών
Βίαιη ήταν η διόρθωση σήμερα στο ΧΑ, με τρία χαρτιά να προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα, χωρίς όμως επιτυχία. Η διαφαινόμενη ασυμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση, και κυρίως του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη κουβέλη, στα προτεινόμενα μέτρα στο εργασιακό, φούντωσε και πάλι τις ανησυχίες για την εκταμίευση της δόσης - μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ.
Ο γενικός δείκτης, μετά από μία συνεδρίασης συνεχών ταλαντεύσεων, έκλεισε τελικά στις 873 μονάδες με απώλειες 2,29%. Ο όγκος συναλλαγών, και σήμερα, έφτασε κοντά στα 170 εκατ. τεμάχια, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ. Το ταμπλό προεξόφλησε τις καθυστερήσεις σε πολιτικό επίπεδο, ενώ η αδυναμία αποφασιστικής διάσπασης των 900 μονάδων χτες, προβλημάτισε και οδήγησε στο να ξαναχαθούν τα επίπεδα των 890 μονάδων.
Στο ταμπλό, η Λαϊκή συνέχισε την κούρσα που έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή, κλείνοντας σήμερα στα 0,0660 ευρώ και στο +13,79%, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμπεριφορά της Πειραιώς, που αντιστάθηκε στις ρευστοποιήσεις του κλάδου, κλείνοντας στο +0,64% και στα 0,63 ευρώ. Η φημολογία ότι η διοίκηση Σάλλα ετοιμάζει τα επόμενα βήματα της στον τραπεζικό χάρτη τροφοδοτεί σενάρια για νέο ανοδικό κύκλο στη μετοχή.
Στον αντίποδα, δεικτοβαρείς τίτλοι υπέστησα σημαντικές ρευστοποιήσεις, με την ΕΕΕΚ να κλείνει στο -1,81%, την Alpha Bank στο -1,3%, την ΕΤΕ στο -2,07%, ενώ ΔΕΗ και ΟΤΕ βρέθηκαν στο -3,9%.
Όπως όλα δείχνουν, η εκταμίευση της δόσης μετατείθεται για ακόμη αργότερα, στον απόηχο της μη συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών, ενώ έντονες είναι και οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του κυβερνητικού σχηματισμού. Με δεδομένα όλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και της Τρόικας ίσως να μην έχουν κλείσει, διαφορετικά για ακόμη μία φορά η εκταμίευση θα αναχθεί σε πολιτική απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr