Wall Street
Βίαιη ήταν η διόρθωση για την αμερικανική αγορά καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων είναι χειρότερα του αναμενομένου. Τα αποτελέσματα των Google, General Electric, Microsoft και McDonald΄s είναι οι αρνητικές εκπλήξεις μέχρι τώρα, που οδηγούν τη Wall σε μία βίαιη διόρθωση.
Ο Dow βρέθηκε στο -1,51% στις 13.344 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε απώλειες της τάξης του 2,18% στις 3.006 μονάδες και ο S&P 500 έκλεισε με πτώση κατά 1,67% στις 1.433 μονάδες.
-Tα κέρδη της Google διαμορφώθηκαν στα 2,18 δισ. δολ. ή 6,53 δολ. ανά μετοχή, έναντι κερδών 2,73 δισ. δολαρίων ή 8,33 δολ. ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Στο ίδιο διάστημα, τα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού, -εξαιρουμένων των ποσών που πληρώνει η Google σε συνεργαζόμενες ιστοσελίδες για να ανακατευθύνουν την κίνηση προς τη σελίδα της- ενισχύθηκαν στα 11,33 δισ. δολ., από 7,51 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
- Η General Electric εμφάνισε κέρδη στο τρίτο τρήνο, καθώς ενισχύθηκαν τα έσοδα από τις βιομηχανικές δραστηριότητες, με τα μεγέθη ωστόσο να μην ικανοποιούν τις εκτιμήσεις. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ύψους 3,49 δισ. δολ. ή 33 σεντς ανά μετοχή έναντι κερδών 3,22 δισ. δολ. ή 22 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 36 σεντς ανά μετοχή. Παράλληλα, τα έσοδα ενισχύθηκαν 2,8% και ανήλθαν στα 36,35 δισ. δολ. Αναλυτές, σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για κέρδη της τάξης των 36 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 36,94 δισ. δολ.
- Πτώση 3% στα κέρδη κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο η McDonald΄s Τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 1,46 δισ. δολ., ή 1,43 δολ. ανά μετοχή, από 1,51 δισ. δολ., ή 1,45 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα σημείωσαν πτώση στα 7,15 δισ. δολ. από 7,17 δισ. δολ. Σύμφωνα με την εταιρεία τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν κατά 8 σεντς ανά μετοχή λόγω των μεταβολών στις ισοτιμίες των νομισμάτων.
- Πτώση 22% εμφάνισαν τα κέρδη της Microsoft, καθώς οι πωλήσεις στα Windows και Windows Live μειώθηκαν πριν το λανσάρισμα του λειτουργικού συστήματος Windows 8. Για το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η Microsoft ανακοίνωσε κέρδη 4,47 δισ. δολ. ή 53 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 5,74 δισ. δολάρια ή 68 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι. Παράλληλα, τα έσοδα υποχώρησαν 7,9% στα 16,01 δισ. δολ.
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση 1,7% στα 4,75 εκατ. δολάρια κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η National Association of Realtors.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση 1,5%. Οι μεταπωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 11% σε βάση 12 μηνών.
Σημειωτέον, η μέση τιμή πώλησης τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στα 183.900 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 11,3%, στα υψηλά του Νοεμβρίου του 2005.
Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να επηρεάζονται περισσότερο από τα εταιρικά αποτελέσματα και λιγότερο από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Οι επενδυτές έκριναν μάλλον αδιάφορη την πορεία των διαβουλεύσεων για τα προβλήματα που έχει η ευρωπαϊκή οικονομία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες κατά 0,36% στις 5.896 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στο -0,76% στις 7.381 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι βρέθηκε στο -0,85% στις 3.505 μονάδες.
Με απώλειες έκλεισε και ο FTSE στο Μιλάνο στο 2% στις 15.862 μονάδες, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στο -2,31% στις 7.913 μονάδες. Τέλος, ο Stoxx σημείωσε καθοδική πορεία και βρέθηκε στο -0,79% στις 274 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, διευρύνθηκε το Σεπτέμβριο το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη, φθάνοντας στα 8,8 δις. ευρώ από 8,1 δις. που ήταν τον Αύγουστο βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων.
Ωστόσο, παρά την άνοδο, διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα. Σημειώνεται πως οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι το πλεόνασμα θα έφθανε στα 10,5 δις. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν και το Σεπτέμβριο οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυξήθηκαν με ρυθμό 1,7% έναντι της αύξησης κατά 1,6% που είχαν καταγράψει τον Αύγουστο.
Σημειώνεται πως οι αναλυτές είχαν προβλέψει άνοδο 1,6%.
Σε μηνιαία βάση, η άνοδος των τιμών διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,5% που είχαν αυξηθεί τον Αύγουστο.
Δέκα στις 12 εβδομάδες ανεβαίνει το Χ.Α. - Πάλι κέρδη την Παρασκευή, 5,5% στην εβδομάδα
Μόλις δύο εβδομάδες πτώσης σε σύνολο δώδεκα εβδομάδων μετράει ο γενικός δείκτης. Τα κέρδη στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή ανήλθαν σε 5,5%, με τον γενικό δείκτη να κλείνει την ίδια μέρα με άνοδο 0,90%,στις 870,64 μονάδες. Το ανοδικό σενάριο παραμένει ενεργό, με τους επενδυτές να έχουν αφενός δυνατότητα αποκομιδής ρευστότητας και αφετέρου επανατοποθέτησης, προφανώς σε καλύτερες αποτιμήσεις.
Η Σύνοδος Κορυφής έφερε τα αναμενόμενα για την ελληνική πλευρά, η οποία εξασφάλισε μία ενθαρρυντική δήλωση πριν πάρει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, από την οποία τα 24 δισ. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες, τα 7 δισ. ευρώ για πληρωμή ομολόγων και τα υπόλοιπα για τις ανάγκες του κράτους. Εκείνο που προβληματίζει την αγορά είναι το τι θα γίνει με τις πληρωμές του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ. Αν δεν εξοφληθούν τα 8 δισ. στους προμηθευτές, η αγορά εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της ανεργίας, άρα και κοινωνική αναταραχή σε μία δύσκολη συγκυρία.
Επίσης, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο χρονοδιάγραμμα μέχρι η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη δόση. Στις 22 πραγματοποιείται, όπως έγινε γνωστό, τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις αρχές Νοεμβρίου έκτακτο Eurogroup, όπου θα συζητηθούν τα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης και στις 12 του ίδιου μήνα το επίσημο Eurogroup που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, με τον κ. Σαμαρά να προειδοποιεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν μέχρι τις 16/11.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κάποιοι θα πουν ότι η αγορά βιάζεται να γυρίσει σελίδα, αν και ο πραγματικός λόγος ανόδου δεν είναι άλλος από τις χαμηλές αποτιμήσεις. Αυτές αποτελούν τον κινητήριο μοχλό ανόδου, συμπεριλαμβανομένων των deals των τραπεζών και εταιρειών, όπως της Folli Follie και της Eurodrip.
Νέα ισχυρή άνοδος για την Κύπρου, η οποία έχει μείνει σε κεφαλαιοποίηση σε σχέση με τιςάλλες τράπεζες, καταγράφοντας άνοδο 7,26%. Κέρδη για τον ΟΠΑΠ, με την κυβέρνηση να προσδοκά οφέλη από την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Αντίδραση 4,32% για τον ΟΤΕ και φήμες για πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στους Γερμανούς, όπου στη συνέχεια η Deutsche Telecom θα κινήσει τις διαδικασίες δημόσιας πρότασης. Ισχυρή άνοδος για τα ΕΛΠΕ, με το Δημόσιο να μεθοδεύει, επίσης, την πώληση του ποσοστού του στην εταιρεία.
Κατά τα άλλα, ελεγχόμενες ήταν οι απώλειες για τη Eurobank, τον Μυτιληναίο, την ΜΕΤΚΑ και την Coca Cola. Ισχυρή δε, ήταν η αντίδραση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με τον FTSE Mid να ενισχύεται κατά 2,4%,έναντι 1,1% ο 20άαρης. Οι συναλλαγές άγγιξαν τα 77 εκατ. ευρώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr