Wall Street
Με μεικτά πρόσημα, αλλά και με νευρικότητα, έκλεισε την εβδομάδα η Wall Street, με τους επενδυτές αφενός να αποτιμούν τα αποτελέσματα της JP Morgan και της Wells Fargo που ανακοινώθηκαν σήμερα, και αφετέρου να αναμένουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Πιο συγκεκριμένα, Dow σημείωσε άνοδο μόλις 0,02% στις 13.329 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στο -0,18% στις 3.044 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,27% στις 1.429 μονάδες.
Στο επίκεντρο η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της JP Morgan, η οποία υποχώρησε 1%, και της Wells Fargo που βρέθηκε στο -2,7%
Πιο συγκεκριμένα, στα 5,7 δις. δολάρια διαμορφώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της JPMorgan Chase, από 4,26 δισ. δολ. ή 1,02 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 25,86 δισ. δολ. σε σύγκριση με 24,37 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Καθαρά κέρδη ύψους 4,94 δισ. δολ ή 88 σεντς ανά μετοχή ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο χρήσης η Wells Fargo, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη της τάξης των 87 σεντς ανά μετοχή.
Να σημειωθεί ότι στο αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, 2011, η αμερικανική τράπεζα είχε ανακοινώσει κέρδη ύψους 4,06 δισ. δολ ή 72 σεντς ανά μετοχή.
Στα μάκρο της ημέρας, άνοδο 1,1% κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού του Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, με οδηγό τα ισχυρά κέρδη στον ενεργειακό κλάδο.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν άνοδο του δείκτη κατά 1% και ενίσχυση του δομικού δείκτη κατά 0,2%.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών βρέθηκε τον Οκτώβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, με τον ειδικό δείκτη Thomson-Reuters/University of Michigan να βρίσκεται στις 83,1 μονάδες από 78,3 μονάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 88,6 μονάδες από 85,7 ενώ ο δείκτης προσδοκιών στις 79,5 μονάδες από 73,5 μονάδες.
Ευρώπη
Μπορεί οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να ζουν το δικό τους… «όνειρο» μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι επενδυτές έχουν μπει σε τροχιά Συνόδου Κορυφής, τηρώντας στάση αναμονής καθώς στην ημερήσια διάταξη δεν είναι το ελληνικό και το ισπανικό ζήτημα.
Ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,51% στις 5.800 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στο -0,68% στις 7.232 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε πτώση κατά 0,72% στις 3.389 μονάδες.
Ο FTSE στο Μιλάνο βρέθηκε στο -0,78% στις 15.512 μονάδες, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,84% στις 7.670 μονάδες. Τέλος, ο Stoxx έκλεισε στο -0,68% στις 269 μονάδες
Την ίδια ώρα, στο ύψος-ρεκόρ των 2,082 τρις. ευρώ έφθασε το χρέος της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το χρέος της Γερμανίας σε επίπεδο ομοσπονδίας, κρατιδίων και δήμων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ, αγγίζοντας στα μέσα του έτους τα 2,082 τρις. ευρώ, ενώ, όπως επισημαίνεται, μέσα σε ένα έτος το χρέος αυξήθηκε κατά 3%, ποσοστό που μεταφράζεται σε επιπλέον 61,3 δις. ευρώ.
Παράλληλα, προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση της ING Groep NV να μην καλύψει τις χρηματιστηριακές αγορές στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ως μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής μονάδας μετοχών της, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η αναδιάρθρωση έρχεται ως απάντηση στο δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, υπογράμμισε η ING και έρχεται μόλις δύο χρόνια αφού η ING ενίσχυσε τη θέση της, με τη θέσπιση πανευρωπαϊκών μετοχών και με τη κάλυψη ερευνών.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο και στις εξελίξεις σχετικά με την Ισπανία. Η απόφαση της Standard & Poor΄s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας σε "ΒΒΒ-", από "BBB+, φέρνοντας την κοντά στην αξιολόγηση "junk".
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα οδηγήσει την Ιβηρική χώρα στο να ζητήσει οικονομική ενίσχυση απο την ευρωζώνη, κάτι πάντως που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε σήμερα ότι η Ισπανία δεν θα χρειαστεί χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην περίπτωση που ζητήσει ένα πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άνοδος στο ταμπλό από τα τζάκια της Σοφοκλέους - Πρωταγωνιστές, Βιοχάλκο, Coca Cola, Mυτιληναίος, Folli - Follie, Τιτάνας
Εκτός τραπεζών κινήθηκε το ενδιαφέρον την Παρασκευή, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με μεγάλη άνοδο 3,28%, στις 824,86 μονάδες και με εβδομαδιαίες απώλειες μόλις 0,61%. Κάτι που σημαίνει ότι η αγορά αφομοιώνει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, συγκεκριμένα την περιοχή άνω των 800 μονάδων που αποτελεί υψηλά εννέα μηνών. Οι συναλλαγές δεν είναι τόσο μεγάλες, όσο κατά τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδα, ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας των επενδυτών για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις Ρεν από το Τόκιο ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επέλθει συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση και την αποχώρηση της Coca Cola από το ταμπλό με τεχνικό τρόπο, οι επενδυτές, όπως εκτιμούν χρηματιστές, κάπου έχουν κλονιστεί. Η δόση βρίσκεται στον αέρα, η διαφωνία ΔΝΤ και Γερμανίας για νέο ελληνικό κούρεμα κορυφώνεται με αποκορύφωμα την ανοιχτή αντιπαράθεση Λαγκάρντ – Σόιμπλε και η αποχώρηση της Coca Cola στερεί από το Χ.Α. σημαντικά κεφάλαια. Ταυτόχρονα, στην αγορά συζητείται ότι μπορεί να αποχωρήσουν κι άλλες εταιρείες, όπως ο ΟΤΕ ή η S&B.
Οι συναλλαγές έχουν σταθεροποιηθεί μεταξύ 50 – 60 εκατ. ευρώ. Εντολές αγορών βγήκαν στη Βιοχάλκο που έκλεισε με άνοδο 7,67%, στα 3,51 ευρώ, στην Coca Cola, μετά τις αναβαθμίσεις από την SoGen και την JP Morgan, κλείνοντας στο +7%, στα 16,75 ευρώ και 4,645 ενισχύθηκε ο Τιτάνας, στα 14,66 ευρώ. Ισχυρή ήταν η άνοδος και για τα Folli που πέτυχαν ένα σημαντικότατο deal με την Ελβετική Dufry, ΟΤΕ και Μυτιληναίος που έκλεισαν με κέρδη πάνω από 4%. Οι τράπεζες κινήθηκαν υποτονικά, με κέρδη πάνω από 2% για Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική. Μεγάλη βουτιά σχεδόν κατά 5% για την ΕΧΑΕ, στα 3,55 ευρώ, μετά την απόφαση της Coca Cola να επιλέξει ως πρωτογενή αγορά διαπραγμάτευσης το Λονδίνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr