Wall Street
Με το βλέμμα στη σημερινή ανακοίνωση της Fed, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας άνοιξε η Wall, ενώ παράλληλα οι επενδυτές αποτιμούν και τις ανακοινώσεις για την εταιρική κερδοφορία του τρίτου τριμήνου.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow υποχωρεί 0,09% στις 13.462 μονάδες, ο Nasdaq είναι στο -0,03% στις 3.064 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στο +0,04% και στις 1.442 μονάδες.
Στο -1% η Alcoa μετά τις ζημιές που ανακοίνωσε για το γ΄ τρίμηνο του έτους λόγω των έκτακτων επιβαρύνσεων από νομικούς διακανονισμούς, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα προσαρμοσμένα κέρδη και τα έσοδα.
Την ίδια ώρα, οι επεδυτές έχουν αρχίσει να αποτιμούν την αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στις ΗΠΑ. Ενώ οι εθνικές δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έδιναν μέχρι πρόσφατα - κατά μέσο όρο - σταθερά προβάδισμα στον Barack Obama έναντι του Mit Romney, ιδιαίτερα μετά τα συνέδρια των δύο κομμάτων, τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αλλαγή σκηνικού.
Δύο από αυτές, η μία για λογαριασμό του ινστιτούτου Gallup και η άλλη για το Reuters/Ipsos, δείχνουν ότι οι δύο αντίπαλοι είναι ισόπαλοι (με 47% η πρώτη και με 45% η δεύτερη). Ανάμεσά τους, μια άλλη δημοσκόπηση του Pew Center δίνει μια διαφορά τεσσάρων μονάδων υπέρ του Romney (49% έναντι 45%).
Ευρώπη
Με ήπιες απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζοντας όμως το αρνητικό τους σερί μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου από το ΔΝΤ.
Ο FTSE στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,26% στις 5.795 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται στο -0,10% στις 7.229 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι συνεχίζει πτωτικά στο -0,08% στις 3.381 μονάδες.
Με απώλειες συνεχίζει και ο FTSE στο Μιλάνο κατά 0,32% στις 15.453 μονάδες, ενώ O IBEX σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,59% στις 7.701 μονάδες. Τέλος, ο Stoxx συνεχίζει στο -0,44% στις 269 μονάδες.
Με απώλειες 1,2% κινείται η UniCredit μετά την έκθεση του ΔΝΤ, ενώ στο -1,1% είναι η TNT Express μετά την "μπλόκο" της Κομισιόν στην εξαγορά της United Parcel Service.
Σύμφωνα με το Ταμείο, εάν η Ευρωζώνη δεν βάλει τέλος στην κρίση που την ταλανίζει, οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συρρικνωθούν αυτόματα - και σε μεγάλο βαθμό - πλήττοντας την ανάπτυξη και δίδοντας νέα ώθηση στην ανεργία.
To ΔΝΤ προειδοποιεί για μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι μόνο στις χώρες της περιφέρειας, αλλά και στον ισχυρό πυρήνα της Ευρωζώνης, καθώς διατηρούνται οι φόβοι για κατάρρευση του ευρώ.
Δυσφορία υπάρχει και απο τις χθεσινές (μη) εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έδωσε κάποια ουσιαστική βοήθεια, πέρα απο τις δηλώσεις στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση.
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει και το κλίμα αβεβαιότητας για την Ισπανική οικονομία, με τις αγορές να συνεχίζουν να ζητάνε δράσεις από τη Μαδρίτη. Το αρνητικό κλίμα για τη Μαδρίτη εντείνει και το γεγονός ότι μια σειρά περιφερειών είναι έτοιμη να ζητήσει πακέτο διάσωσης από την κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
Παράλληλα, σε περικοπή των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, προχώρησαν τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της χώρας, με φόντο την κρίση που πλήττει την ευρωζώνη και την ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία.
Τα ινστιτούτα έχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2013 στο 1% από το 2% και για το 2012, στο 0,8%, από 0,9%, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires. Η παρουσίαση των εκθέσεων από τα Institute for Global Economic Research, Ifo, Rhein Westphalia Institute και Institute for Economics Research, αναμένονται αύριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr