Wall Street
Με κέρδη ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες παρά τη νευρικότητα που παρατηρήθηκε στην αγορά παραγώγων λόγω της σημερινής ταυτόχρονης λήξης παραγώγων, δικαιωμάτων και συμβολαίων
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,44% στις 13.641 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 3.195 μονάδες και στο +0,39% και ο S&P 500 είναι στο +0,34% και στις 1.467 μονάδες.
Ώθηση λαμβάνουν οι δείκτες από την αύξηση των προσδοκιών σχετικά με τις πωλήσεις της Apple για το iPhone.
Το quadruple witching, όπως ονομάζεται, συμβαίνει κάθε τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου, του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, όταν και λήγουν ταυτόχρονα τα δικαιώματα προαίρεσης (options) επί των δεικτών, τα options μετοχών, τα futures για μεμονωμένες μετοχές (SSF) και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί των χρηματιστηριακών δεικτών
Ευρώπη
Τα ευρωπαικά χρηματιστήρια συνεχίζουν με μικρές απώλειες τις συνεδριάσεις του, μετά το θετικό άνοιγμα που είχαν το πρωί της Παρασκευής, μετά και από το δημοσιεύμα των Financial Times, που ανέφερε ότι οι ευρωπαικές αρχές θα προχωρήσουν σε πακέτο διάσωσης για την οικονομία της Ισπανίας. Ο κύριος λόγος των μικρών απωλειών στις ευρωαγορές είναι οι αυξομειώσεις που έχουν οι μετοχές των πετραλαικών εταιριών.
O FTSE γράφει μικρές απώλειες 0,06% στις 5.851 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,57% στις 3.530 μονάδες, ενώ ο DAX κερδίζει 1,04% στις 7.465 μονάδες.
O IBEX 35, μετά και το δημοσίευμα των FT ανεβαίνει κατά 1,64% στις 8.152 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ανεβαίνει κατά 0,55% στις 16.032 μονάδες.
Ωστόσο το κλίμα στην Ευρώπη είναι εύθραυστο. Χωρίς τις δύο επιλογές για ενίσχυση της μόχλευσης που είχαν συμφωνηθεί για τον EFSF θα αρχίσει τη λειτουργία του ο μηχανισμός ESM στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires πρόκειται για σχεδόν βέβαιη δεν εξέλιξη.
Οι επιλογές της μόχλευσης ήταν σχεδιασμένες ώστε να επιτρέψουν στην ευρωζώνη να κινητοποιήσει και νέα κεφάλαια, πέρα από τα 500 δισ. ευρώ που είναι η μέγιστη δανειοδοτική ικανότητα του ESM.
Το ζήτημα συζητήθηκε στο Eurogroup της Λευκωσίας, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να υποστηρίζουν την ιδέα, αλλά οι αντιρρήσεις της Φινλανδίας μπλόκαραν η συμφωνία, οι οποίες ωστόσο θεωρείται ότι μπορούν να καμφθούν.
Στα μάκρο, το μεγαλύτερο έλλειμμα του προϋπολογισμού της δημοσίευσε για τον Αύγουστο η Βρετανία, καθώς η ύφεση πλήττει τα φορολογικά έσοδα και ωθεί προς τα πάνω τις δαπάνες.
Το έλλειμμα, χωρίς τη στήριξη της κυβέρνησης για τις τράπεζες, ήταν στα 14,4 δισ. στερλίνες (23,5 δισ. δολάρια), δήλωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στο Λονδίνο.
Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν 1,8% και οι δημόσιες δαπάνες αναρριχήθηκαν στο 2,5%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr