Wall Street
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι οι δείκτες της Wall σήμερα, ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας και της στάσης αναμονής που τηρούν οι επενδυτές ενόψει των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow έχασε 0,42% στις 13.036 μονάδες, ο Nasdaq έκλεισε στο +0,26% και στις 3.075 μονάδες, και ο S&P 500 βρέθηκε στο -0,12% και στις 1.405 μονάδες.
Την ίδια ώρα, αναβάθμισε τη σύσταση της Μorgan Stanley, αλλά όχι και εκείνης της Goldman Sachs οι αναλυτές της JP Morgan Cazenove, αναφέροντας ότι στην τρέχουσα συγκυρία η μετοχή της Morgan Stanley συνιστά μια κερδοφόρα επενδυτική επιλογή, όχι όμως και η Goldman Sachs.
Η JP Morgan αναβαθμίζει μάλιστα σε overweight από neutral προηγουμένως, τη σύσταση της μετοχής της Morgan Stanley.
Στον αντίποδα, υποβαθμίζει σε underweight από neutral προηγουμένως, τη σύσταση της μετοχής της Goldman Sachs.
Στα μάκρο της ημέρας, σε χαμηλό 34 μηνών παρέμεινε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στο 51,5 τον Αύγουστο, έναντι 51,4 τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit. Η αρχική μέτρηση τοποθετούσε τον δείκτη στο 51,9.
Οι νέες παραγγελίες και η παραγωγή κατέγραψαν βελτίωση κατά τη διάρκεια του μήνα, με τους δείκτες να διαμορφώνονται στο 51,9. Ωστόσο οι εξαγωγικές παραγγελίες παρέμειναν σε αρνητική περιοχή, στο 48,8.
Παράλληλα, πτώση στο 1,9% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στις ανεπτυγμένες χώρες, από το 2% που είχε καταγράψει τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Ο δείκτης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2010.
Ευρώπη
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.
Αναλυτικά, ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες της τάξεως του 1,50% στις 5.672 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρέθηκε στο -1,17% στις 6.933 μονάδες, ενώ πτωτικά έκλεισε και ο CAC στο Παρίσι, κατά 1,58% στις 3.399 μονάδες.
Ο FTSE στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 0,29% στις 15.223 μονάδες, την ίδια ώρα που ο IBEX στη Μαδρίτη βρέθηκε στο +0,73% στις 7.488 μονάδες. Τέλος, ο Stoxx υποχώρησε κατά 1,13% στις 265 μονάδες.
Δύο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση, η σθεναρή αντίσταση της Bundesbank στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κρατάει δεμένα τα χέρια του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, o οποίος θα πρέπει να μην απογοητεύσει τις αγορές, αλλά και να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές ασκεί όμως και η απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει σε «αρνητικές» από «σταθερές» τις προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,4% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιούλιο στην περιοχή της ευρωζώνης, έναντι του προηγούμενου μήνα.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,8%.
Κάτω από τις 50 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης κατασκευών PMI τον Αύγουστο στη Βρετανία, καταγράφοντας συρρίκνωση στις 49 μονάδες.
Πρόκειται για την πρώτη με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009. Τα στοιχεία του Αυγούστου επαναβεβαιώνουν ότι οι κατασκευαστικές εταιρίες στη Βρετανία υποφέρουν από μια παρατεταμένη ύφεση στις νέες κατασκευές και τα στοιχεία που καταδεικνύουν ένα άμεσο ριμπάουντ είναι περιορισμένα.
Σε ψηλά δύο μηνών το Χ.Α.
Σε υψηλά δύο μηνών δύο μηνών και με μπαράζ εντολών αγοράς προς στο κλείσιμο, κάτι που αποτυπώθηκε στις συναλλαγές, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση την Τρίτη. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 1,46%, στις 651,77 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 20,2 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές περί μη εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, αρκεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Από την άλλη, αν και είναι πρόωρο να ειπωθεί κάτι σχετικό, αλλά η δήλωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φανεί συνεπείς στις υποχρεώσεις της και σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί το αν θα υπάρξει επιμήκυνση, προκαλεί θετικούς και αισιόδοξους συνειρμούς.
Από την άλλη, οι ξένοι παίκτες δεν είναι εντελώς εξαφανισμένοι, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα μη τραπεζικά χαρτιά, κυρίως εκείνα που θεωρούνται ως αμυντικογενή. Κλασική είναι η περίπτωση της Jumbo, που έκλεισε με άνοδο 6,7%, στα 3,82 ευρώ, Ελλάκτωρ 6,67%, στο 1,32 ευρώ, μετά την πληροφορία για ξεμπλοκάρισμα των δημόσιων έργων στο τέλος Σεπτεμβρίου, 4,42% τα Folli Follie, στο 6,61. Αντίδραση από τα χαμηλά για τις κυπριακές τράπεζες, CPB και Τράπεζα Κύπρου, ενώ άνοδο πάνω από 2% κατέγραψαν οι μετοχές των ΜΕΤΚΑ, Motor Oil και Μυτιληναίου.
Κοντά στο 1,5% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για Alpha και Εθνική, Coca Cola, ΔEH και ΟΤΕ, με την Πειραιώς να κλείνει με πτώση 1,57%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr