Wall Street
Με κέρδη έκλεισαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες, παρά τις ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας να έχουν διαδεχθεί την έστω και μικρή αισιοδοξία από τα εταιρικά αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών.
Αναλυτικά, ο Dow κέρδισε 0,32% στις 13.208 μονάδες, ο Nasdaq έκλεισε στο +0,07% και στις 3.021 μονάδες, ενώ στο πράσινο έκλεισε και ο S&P 500 με κέρδη 0,22% και στις 1.406 μονάδες.
Στο ταμπλό, βαρίδι για τους δείκτες αναδείχθηκε η μετοχή της Yahoo, αφού οι απώλειες της ξεπέρασαν το 5%, ενώ πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο άσκησαν και η Nvidia με απώλειες άνω του 1%.
Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,6% μειώθηκε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, εξαιτίας της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.
Οι αναλυτές ανέμεναν σταθεροποίηση των τιμών, ενώ εξαιρουμένου του δείκτη των τιμών των καυσίμων, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,4% τον περασμένο μήνα.
Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους ελάχιστους "θερινούς" επενδυτές να αποτυπώνουν στα ταμπλό τις ανησυχίες τους για τη πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.
Αναλυτικά, ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες της τάξεως του 0,08% στις 5.847 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρέθηκε στο -0,29% στις 6.945 μονάδες, την ίδια ώρα που ο CAC στο Παρίσι παρουσίασε απώλειες κατά 0,61% στις 3.436 μονάδες.
Ο FTSE στο Μιλάνο έκλεισε πτωτικά στο 0,72% στις 14.549 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε πτώση, καθώς βρέθηκε στο -0,88% στις 7.048 μονάδες. Τέλος, ο Stoxx σημείωσε απώλειες της τάξεως του 0,14% στις 269,88 μονάδες.
Στο ταμπλό, απώλειες 3% σημείωσε η Commerzbank, ενώ στο -1,8% βρέθηκε η Carrefour και στο -1,9% η Danone στο Παρίσι. Από την άλλη, στήριξη στο δείκτη του Λονδίνου παρείχε η Barclays με κέρδη 2,5%.
Ανησυχίες έχουν προκαλέσει στις αγορές τα νέα στοιχεία για την κινεζική οικονομία που δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να ξεθωριάζει σιγά σιγά η ανάπτυξη. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 1% από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου ήταν χαμηλότερα κατά 11,3%.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 4,7%, από το +6,3% του Ιουνίου, δείχνοντας τη μείωση στη ζήτηση των κινεζικών επιχειρήσεων για τα εμπορεύματα.
Στα μάκρο της ημέρας, στο 1,7% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Γερμανία σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, ο εναρμονισμένος με την ΕΕ πληθωρισμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 1,9% από 2%.
Χ.Α.: Λίγοι και αγοραστές
Παρά τα υψηλά των 622 μονάδων, η αγορά έκλεισε χαμηλότερα, αλλά διατήρησε το θετικό πρόσημο σε μία συνεδρίαση που οι συναλλαγές ήταν από τις χαμηλότερες για φέτος και όπως όλα δείχνουν έτσι θα είναι η συνέχεια και την επόμενη εβδομάδα.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,97%, στις 618,23 μονάδες, σε μία συνεδρίαση που κυριάρχησε η απουσία ενδιαφέροντος, αφού οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν μόλις στα... 11,6 εκατ. ευρώ. Λόγω εποχικότητας, οι συναλλαγές περιορίζονται σημαντικά υποστηρίζουν οι αναλυτές και δεν λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους αυτού του τύπου τις συνεδριάσεις.
Πλην όμως, παρά το χαμηλό τζίρο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η τεχνική εικόνα βελτιώνεται. Εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση για τον ΟΤΕ, έπειτα από τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη πάνω από 8%, στα 2,25 ευρώ και όγκο 1,3 εκατ. τεμαχίων.
Κέρδη 2,43% κατέγραψαν τα Folli Folli, αλλά με πολύ χαμηλές συναλλαγές, μόλις 12 χιλιάδων τεμαχίων. Αντίδραση με κέρδη άνω του 2% βγήκε στα ΕΛΠΕ, 1,705 ενισχύθηκε η ΔΕΗ, στα 2,39 ευρώ και 1,59% η Alpha, στο 1,28ευρώ. Αντίδραση σημείωσαν ακόμα, η Coca Cola, στα 14,11 ευρώ, αν και βρέθηκε νωρίτερα πάνω από τα 14,5 ευρώ, η Πειραιώς, στα 0,216ευρώ, Motor Oil 1,3%, στα 4,66 ευρώ και Eurobank, στα 0,664 ευρώ. Οριακές ήταν οι απώλειες για την Εθνική, τον ΟΠΑΠ, τη ΜΕΤΚΑ και τον Μυτιληναίο.
Η αγορά θεωρεί ότι το όποιο ενδιαφέρον προκύψει το επόμενο διάστημα, θα αφορά στις απευθείας επαφές που πρόκειται να έχει ο πρωθυπουργός με τους Μέρκελ και Ολάντ, μήπως εξασφαλίσει κάτι θετικό για την επιστροφή στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά μάλιστα τις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Γερμανίδα Καγκελάριος. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, σύμφωνα με την αγορά, δείχνουν ότι η δημοσιονομική κατάσταση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr