Εξανεμίστηκαν τα κέρδη της αγοράς, μετά το γύρισμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και το νευρικό άνοιγμα της Wall Street λόγω των αρνητικών εξελίξεων σε Ισπανία και Ιταλία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μία μετά την άλλη περιφέρειες των δύο χωρών ζητούν την οικονομική προστασία του κράτους προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Υπό αυτά τα δεδομένα και με αιχμή την απειλή υποβάθμισης της Γερμανίας και άλλων χωρών του Βορρά από την Moody's, οι ξένοι θεσμικοί σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. εκεί που ενισχυόταν πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στα επίπεδα των 593 μονάδων και πολλοί αναθάρρησαν κάνοντας λόγο για επιστροφή στις 600 μονάδες, απογοητεύτηκαν.
Κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών βγήκαν πωλητές που έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κερδισμένα της Τρίτης, αλλά σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα χαμηλού τζίρου, μόλις 17 εκατ. ευρώ,σχεδόν ο μισός σε σχέση με χθες που έγινε το sell off. Ενδιαφέρουσα ήταν η κίνηση στην Jumbo, η οποία συγκεντρώνει τα βλέμματα των ξένων, κλείνοντας με κέρδη 3,57%., στα 3,19 ευρώ.
Κατά τα άλλα, περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη της ΔΕΗ σε 3,11%, με κλείσιμο στα 2,32 από 2,38 που ήταν τα υψηλά ημέρας. Κέρδη 3% για την Alpha, με κλείσιμο πάνω από το 1 ευρώ και όγκο 1,1 εκατ. τεμαχίων. Περιορισμός των αρχικών κερδών στον ΟΤΕ που έκλεισε με άνοδο 2,44%, στα 2,10 ευρώ, 2,04% ενισχύθηκε η Eurobank, στα 0,60 ευρώ, 1,82% η Εθνική, στο 1,12 ευρώ και 2,019 εκατ. τεμάχια, 1,63% η Motor Oil, με κλείσιμο κάτω από τα 5 ευρώ, αν και βρέθηκε στα υψηλά ημέρας που ήταν τα 5,02 ευρώ. Πειορισμός των αρχικών κερδών για Μυτιληναίο και ΜΕΤΚΑ, ενώ χλιαρή ήταν η αντίδραση σε ΟΠΑΠ και Τιτάνα.
Τα αρχικά κέρδη της αγοράς εξανεμίστηκαν, αφού ξέφυγαν οι απώλειες στην Coca Cola από σε 2,33%, στα 13,86 ευρώ.
Κατά τα άλλα, η αγορά είναι έντονα προβληματισμένη για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και ευρωπαϊκό Νότο,ενώ οι επενδυτές και γενικότερα οι ενασχολούμενοι με το Χ.Α. δίνουν μεγάλη σημασία τόσο στην τρόικα και την αξιολόγηση που θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο, όσο και στις επισκέψεις Μπαρόζο και του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών. Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς σε επικοινωνία που είχαν με κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν τη βούληση της κυβέρνησης να εντατικοποιήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ δεν αποκλείεται άμεσα να έχουμε νέα από το διαχωρισμό της ΑΤΕ σε καλή και κακή τράπεζα.
«Γύρισε» η Wall, πτώση και στην Ευρώπη
Σε ασφυκτικό κλοιό Wall και Ευρώπη.
Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός στα διεθνή Χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τρίτης. Στη Wall, οι αμερικάνικοι δείκτες διεύρυναν τις απώλειές τους, ύστερα από την ανακοίνωση αρνητικών μάκρο στοιχείων, ενώ την ίδια ώρα, σε πτωτικό έδαφος «γύρισαν» οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές μία ώρα πριν τη λήξη της διαπραγμάτευσης, «διαγράφοντας» τα πρότερα κέρδη.
«Βαρίδια» των σημερινών συνεδριάσεων αποτελούν αφενός η «καμπάνα» της Moodys σε Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία και αφετέρου τα αμερικάνικα μάκρο στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή, που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας.
Αναλυτικότερα, στη Wall, πτώση της τάξεως του 0,62% στις 12.643 μονάδες για τον Dow Jones, απώλειες ύψους 0,38% στις 2879 μονάδες για τον δείκτη Nasdaq και τέλος, μείωση κατά 0,60% στις 1342 μονάδες για τον δείκτη S&P 500.
Παράλληλα, στα ευρωπαϊκά ταμπλό, υποχώρηση 0,74% στις 5493 μονάδες για τον ftse στο Λονδίνο, μείωση κατά 0,41% στις 6939 μονάδες για τον dax στη Φρανκφούρτη και τέλος πτώση της τάξεως του 0,06% στις 3131 μονάδες για τον cac στο Παρίσι.
Στα μάκρο της ημέρας, με τον πιο αργό ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2010 "έτρεξε" η μεταποίηση στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Ιούλιο.
Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο σχετικός δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 51,8 μονάδες τον Ιούλιο, από 52,5 μονάδες τον περασμένο μήνα Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται ότι διατήρηση του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες συνιστά αύξηση, ενώ κάτω από το όριο αυτό, οι αναλυτές μιλούν για επιβράδυνση.
Παράλληλα, μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση σημείωσαν το Μάϊο οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη Federal Housing Finance Agency οι τιμές αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα 0,8% ενώ σε σχέση με το Μάιο του 2011 εμφάνισαν άνοδο 3,7%.
Να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,3%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr