Διαφορετική κατάληξη είχαν οι συναλλαγές στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και παρέμεινε ανοδικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο τέλος “φόρτσαρε” κιόλας κλείνοντας στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 622,26 μονάδες και με κέρδη 1,40%. Το μόνιμο πρόβλημα του χαμηλού τζίρου όμως, παραμένει.
Φαίνεται ότι από την περασμένη Δευτέρα έχει παγιωθεί μία κατάσταση με τις συναλλαγές κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της Τετάρτης, που ο τζίρος διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ και ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος για φέτος. Την Πέμπτη οι συναλλαγέες άγγιξαν τα 15,7 εκατ. ευρώ, λίγο καλύτερα από την Τετάρτη, αλλά αισθητά μειωμένες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και τον μέσο όρο της χρονιάς που είναι περίπου τα 50εκατ. Ευρώ.
Τα περισσότερα κέρδηαπό τον 20άρη κατέγραψε η μετοχή της Jumbo, με άνοδο 5,26%, στα 3,40 ευρώ και δεύτερη συνεχόμενη αντίδραση. Αυτό όμως, έγινε με πολύ χαμηλό τζίρο, μόλις 29 χιλιάδων τεμαχίων. Τρίτη συνεχόμενη αντίδραση για τον ΟΠΑΠ, με άνοδο 4,91% και κλείσιμο στα 5,13 ευρώ και όγκο 463 χιλιάδων τεμαχίων. Η ΔΕΗ για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση σκαρφαλώνει ψηλότερα, όσο διατηρείται η προσδοκία της αποκρατικοποίησης.
Η μετοχή έκλεισε στα 2,69ευρώ και με κέρδη 3,07%, διακινώντας 442 χιλιάδες τεμάχια. Κέρδη 2,80% για τον Τιτάνα, στα 13,57 ευρώ και μόλις 11.500 τεμάχια, Από εκεί και πέρα κάποιες εντολές ανέβασαν 2,465 την Eurobank, στα 66 λεπτά, αλλά με πολύ μικρό τζίρο, μόλις 570 χιλιάδων τεμαχίων. Κέρδη 1,65% για την ΕΤΕ και κλείσιμο στο 1,23 ευρώ, επίπεδα ιδιαίτερα εύθραυστα για τη μετοχή και συναλλαγές 1,245 εκατ. τεμαχίων. Κλείσιμο στα 14 ευρώ για την Coca Cola και άνοδος 1,45%, κατά 0,93% ενισχύθηκε η Alpha, η οποία δε λέει να ξεφύγει από τη ζώνη του 1 ευρώ.
Δεν έκλεισε στα 2,50 ευρώ ο ΟΤΕ, αλλά στα 2,46 ευρώ, με προηγούμενο υψηλό στις 9/7 τα 2,44 ευρώ. Τα 2,50 ευρώ έχει να τα “δει” ο ΟΤΕ από τα τέλη Απριλίου. Η αγορά πλέον καθοδηγείται από τις εντολές που δίνουν οι Έλληνες παίκτες, ιδιώτες επενδυτές και θεσμικά χαρτοφυλάκια. Οι ξένοι απέχουν αναμένοντας σαφή δείγματα γραφής.
Αν κάτι μπορεί να κρατήσει κανείς από τη σημερινή συνεδρίαση (σ.σ. ή μάλλον και από τη σημερινή συνεδρίαση) είναι ότι η συσσώρευση γίνεται πλέον με βάση τις 600 μονάδες. Ούτε παρακάτω, αλλά ούτε και πολύ πιο πάνω. Ενδεχομένως, το Χ.Α. ακολούθησε το καλό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που καθοδηγήθηκαν από τη φήμη για επαναγορά ισπανικών ομολόγων από τον EFSF, κάτι που διαψεύστηκε στη συνέχεια.
Wall Street
Νευρικότητα και μικρά κέρδη επικρατούν στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν από τη μία μεριά τα εταιρικά αποτελέσματα και από την άλλη το πλήθος των μακροοικονομικών αποτελεσμάτων
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow κερδίζει 0,13% στις 12.925 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στο +0,53% στις 2.958 μονάδες, ενώ ο S&P 500 είναι στο +0,08% στις 1.373 μονάδες.
Κατά 34 χιλ. αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργία στις ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας έφτασαν στις 386.000 αιτήσεις, 34.000 περισσότερες από την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο δείκτης Philly Fed διαμορφώθηκε στο -12,9 τον Ιούλιο από -16,6 τον Ιούλιου, παραμένοντας για τρίτο διαδοχικό μήνα κάτω από το μηδέν που σηματοδοτεί συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Απροσδόκητη πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οχτώ μηνών σημείωσαν τον Ιούνιο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ.
Οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 5,4% από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακό προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,37 εκατ. όπως ανακοίνωσε σήμερα η National Association of Realtors.
Τέλος συντηρήθηκε η τρέχουσα οικονομική αδυναμία σύμφωνα με το δείκτη leading indicators των ΗΠΑ τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board, ο δείκτης υποχώρησε τον Ιούνιο κατά 0,3%, έπειτα από άνοδο 0,4% το Μάιο.
Ευρώπη
Στο ίδιο μοτίβο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε ρυθμούς εταιρικών αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τους αναλυτές παρατηρείται μία στροφή των επενδυτών από την αγορά των ομολόγων στην αγορά των μετοχών.
Πιο συγκεκριμένα, κέρδη ύψους 0,13% στις 5.693 μονάδες για τον FTSE στο Λονδίνο, άνοδος κατά 0,87% στις 6.743 μονάδες για τον CAC στο Παρίσι και τέλος, αύξηση κατά 0,76% στις 3.260 μονάδες για τον DAX στη Φρανκφούρτη.
Άνοδος της τάξεως του 1% στις 261,41 μονάδες για τον δείκτη βαρόμετρο Stoxx 600.
Ράλι σημειώνουν αυτή την ώρα οι μετοχές των Sandvik και Akzo Nobel, ύστερα από τα εντυωσιακά κέρδη που ανακοίνωσαν, ενώ "βουτιά" της τάξεως του 7% εμφανίζει η μετοχή της Skahnska.
Η Akzo Nobel κερδίζει 5,8% μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα, ενώ η Remy Cointreau βρίσκεται στο +5,5% και η Nokia βρίσκεται στο +13%.
Οι πιέσεις που παρατηρούνται στο Λονδίνο είναι κυρίως λόγω των δηλώσεων του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, ο οποίος δήλωσε ότι η λιτότητα θα κρατήσει έως το 2020 καθώς δε βλέπει στον ορίζοντα κάποιο σημείο στο οποίο το πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνησή του θα σταματήσει.
Ο Cameron απέδωσε την ανάγκη αυτή μεταξύ άλλων στα εμπόδια που δημιουργεί η κρίση στην ευρωζώνη στις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να φέρει στα επιθυμητά επίπεδα το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Μάλιστα, παραδέχεται ότι οι περικοπές κρατικών δαπανών, που είχαν αρχικά ορίζοντα πενταετίας, τελικά μάλλον θα διαρκέσουν επί μία δεκαετία, έως το 2020.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr