Πτωτική παραμένει η τάση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στις 614 μονάδες και με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, μόλις 14,7 εκατ. ευρώ.
Το 1,20 ευρώ της Εθνικής φαίνεται ότι αποτελεί ισχυρή στήριξη, αφού εκεί είναι το χαμηλό ενδοσυνεδριακό ημέρας για τη μετοχή, η οποία προς στιγμή πέρασε σε θετικό πεδίο. Από την άλλη, αν και οι πιέσεις στην Coca Cola δείχνουν υπό έλεγχο, επειδή είναι η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στο Χ.Α. οι απώλειες της διαμορφώνουν κλίμα στο ταμπλό.
Οι απώλειες εξακολουθούν να είναι σημαντικές για την Coca Cola, που σημειώνει πτώση κοντά στο 4%, στα 2,43 ευρώ, ακολούθως κατά 2,8% υποχωρεί η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 4,87 ευρώ, 2,59% η μετοχή της Ελλάκτωρ, στο 1,13 ευρώ, 2,22% ο ΟΤΕ, στα 2,20 ευρώ. Αρνητικό πρόσημο, επίσης, για τις μετοχές της ΜΕΤΚΑ και του Μυτιληναίου, αν και στην τελευταία παρατηρούνται διακυμάνσεις. Στον αντίποδα, εντολές αγορών έχουν βγει στην Popular, στην Βιοχάλκο, τα ΕΛΠΕ και την MIG.
Αγορές
Μικτά είναι τα πρόσημα που επικρατούν στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η παραδοχή του Ιταλού πρωθυπουργού ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Ιταλίας στο μηχανισμό μπέρδεψαν στην ουσία τους επενδυτές, μερίδα των οποίων επικροτεί τα μέτρα λιτότητας ύψους 65 δις. ευρώ που ανακοίνωσε η Ισπανία.
Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, πτώση κατά 0,11% στις 5.658 μονάδες για τον FTSE στο Λονδίνο, απώλειες ύψους 0,30% στις 3.166 μονάδες για τον CAC στο Παρίσι και τέλος, άνοδος της τάξεως του 0,47% στις 6.468 μονάδες για τον DAX στη Φρανκφούρτη. Από την άλλη, άνοδος 1,16% για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη και οριακά κέρδη 0,10% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο. Μόλις στο +0,07% ο Stoxx Europe 600 στις 255,78 μονάδες.
Στους "χαμένους" της συνεδρίασης τη μεγαλύτερη υποχώρηση παρουσιάζουν οι μετοχές εξόρυξης, οι πετρελαϊκές και οι τραπεζικές.
Ειδικότερα, κατά 0,9% μειώνεται η μετοχή της BHP Billiton και κατά 0,8% η μετοχή της BP. Παράλληλα, την πτώση γνωρίζουν και οι μετοχές των λιανικών, με τη μετοχή της Burberry να μειώνεται κατά 6,4% και της Carrefour κατά 1,3%.
Σήμερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πακέτο λιτότητας ύψους 65 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται αυξήσεις φόρων και περικοπές δημόσιων δαπανών. Τα μέτρα θα ληφθούν έως το 2015 και περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού των δημοσίων επιχειρήσεων, τον περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων, τον περιορισμό ορισμένων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές των δημοσίων δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%.
Ο Rajoy εξέπεμψε παράλληλα σήμα κινδύνου για την κατάσταση στην Ισπανία, προειδοποιώντας ότι είναι κρίσιμη η ώρα για το ισπανικό πακέτο βοήθειας. Η Ισπανία διανύει τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση της ιστορίας της, ενώ η 'βουτιά' θα συνεχιστεί το επόμενο έτος. Ωστόσο η ύφεση το 2013 θα είναι οριακή, κοντά στο 0%.
Στην Ιταλία έχει αρχίσει να επικρατεί αναστάτωση, μόλις ο Monti ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει ότι η Ιταλία δεν θα χρειαστεί ποτέ βοήθεια από κάποιο ταμείο διάσωσης. «Δεν θα ήταν σοφό να το αποκλείσω» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός σπεύδοντας ταυτόχρονα να κατευνάσει τα πνεύματα τονίζοντας ότι η Ρώμη δεν θα χρειαστεί «ελληνικού τύπου» καθολική διάσωση, αλλά θα μπορούσε κάποια στιγμή να προσφύγει στον ESM για αγορές κρατικών ομολόγων ώστε να κρατηθούν υπό έλεγχο τα επιτόκια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr