Έπειτα από δύο ώρες συναλλαγών ο τζίρος στο Χ.Α. άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης υποχωρεί 1,8%. Η αγορά διαμορφώνεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, στην περιοχή των 610 – 611 μονάδων, που σημαίνει, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ότι τα πάντα είναι ανοιχτά ως προς την τάση. Οι τελευταίες εξελίξεις συνδέονται με προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός σχηματισμός υπό τον Αντώνη Σαμαρά, μετά τη δυσαρέσκεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλου από τους χειρισμούς του κ. Ι. Στουρνάρα ότι δεν έθεσε στο Eurogroup ζήτημα επιμήκυνσης στη λήψη των δημοσιονομικών μέτρων.
Ταυτόχρονα, η αγορά ανησυχεί ως προς την ευόδωση των ιδιωτικοποιήσεων με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ να απειλούν Θεούς και δαίμονες... Η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει απώλειες πάνω από 4%, στα 2,41 ευρώ και με όγκο 543 χιλιάδων τεμαχίων. Άσχημο είναι το κλίμα και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, με τις απώλειες του ΟΠΑΠ να αγγίζουν το 3%. Ο τραπεζικός κλάδος σε οκτώ συνεδριάσεις υποχωρεί τις επτά και σήμερα οι απώλειες ξεπερνούν το 2,5%. στις 203 μονάδες, με την επόμενη στήριξη, αν διασπαστούν οι 200 μονάδες, στις 185.
Πτώση άνω του 4% καταγράφουν Alpha και Eurobank, 2,3% η Πειραιώς και κοντά στο 1,5% η Εθνική, που διαπραγματεύεται στο 1,23. Άσχημο είναι το κλίμα και για τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, με εξαίρεση τα ΕΛΠΕ και τη Λαϊκή Τράπεζα.
Ο 20άρης υποχωρεί κατά 1,6%, στις 220 μονάδες, με την επόμενη στήριξη στις 200 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχει να δει από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Κάτω από τα 15 ευρώ διαπραγματεύεται η Coca Cola, ενώ πωλητές έχουν βγει σε ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Τιτάν και Motor Oil.
Αγορές
Στις... απώλειες συμπαρέσυραν και τις κυριότερες ευρωπαικές αγορές τα ασιατικά χρηματιστήρια και η Wall, έπειτα από τις πτωτικές τους συνεδρίασεις, με τους δείκτες να καταγράφουν κυρίως στο αμερικάνικο ταμπλό μεγάλη "χασούρα".
Στην Ευρώπη, αγορές και επενδυτές κάνουν αποτίμηση των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, τα οποία ολοκληρώθηκαν την Τρίτη, με την παράταση χρόνου που δόθηκε στην Ισπανία, προκειμένου η χώρα να περιορίσει το έλλειμμά της, να επισκιάζεται από τις αμφιβολίες του σόιμπλε περί εφαρμογής της τραπεζικής εποπτείας και της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM.
Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, πτώση κατά 0,51% στις 6563 μονάδες για τον ftse στο Λονδίνο, απώλειες ύψους 0,71% στις 3125 μονάδες για τον cac στο Παρίσι και τέλος, μείωση της τάξεως του 0,35% στις 6146 μονάδες για τον dax στη Φρανκφούρτη.
Στους "χαμένους" της συνεδρίασης τη μεγαλύτερη υποχώρηση παρουσιάζουν οι μετοχές εξόρυξης, οι πετρελαικές και οι τραπεζικές.
Ειδικότερα, κατά 1,2% μειώνεται η μετοχή της BHP Billiton και κατά 1% η μετοχή της BP.
Παράλληλα, την πτώση γνωρίζουν και οι μετοχές των λιανικών, με τη μετοχή της Burberry να μειώνεται κατά 6% και της Carrefour κατά 1,3%.
Απώλειες και στην Ασία
Απώλειες κατέγραψε σήμερα το ιαπωνικό χρηματιστήριο, υπό το βάρος των ανησυχιών για επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας μετά και τις προειδοποιήσεις για πτώση της κερδοφορίας από πολλές αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Cummins Inc.
Στα ασιατικά ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,08% στις 8.851,00 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 0,17%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 0,33% ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο CSI 300 κατέγραψε μικρά κέρδη 0,38%, με τους Shanghai Composite και Shenzhen Composite να ενισχύονται 0,17% και 0,29% αντίστοιχα.
Πτωτικά σε ποσοστό 0,17% κινήθηκε ο Kospi στη Ν. Κορέα, στη Νέα Ζηλανδία ο NZX50 ενισχύθηκε 0,41%, ενώ κέρδη 0,09% και 0,32% σημείωσαν οι δείκτες Taiex και Straits Times σε Ταϊβάν και Σιγκαπούρη αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr