Ευρώπη
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το deal μεταξύ ASML και Intel να δίνει ώθηση στις προσδοκίες ότι οι εταιρείες επενδύουν τελικά μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, το ισπανικό ζήτημα φαίνεται ότι δρομολογείται, καθώς στις 20 Ιουλίου αναμένεται η υπογραφή του ειδικού Μνημονίου, ενώ η ΕΒΑ ανακοίνωσε ότι καλύφθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών το τελευταίο εξάμηνο.
Αναλυτικότερα, κέρδη κατά 0,65% στις 5.664 μονάδες για τον FTSE στο Λονδίνο, άνοδος της τάξεως του 0,59% στις 3.175 μονάδες για τον CAC στο Παρίσι και τέλος, κατά 0,79% στις 6.438 μονάδες ενισχύεται ο DAX στη Φρανκφούρτη
Κατά 0,8% στις 255,6 μονάδες ενισχύθηκε ο δείκτης βαρόμετρο Stoxx 600, με τη μετοχή της ASML Holding να κλείνει με εντυπωσιακή άνοδο 8,6%, ενώ κατά 1% ενισχύθηκε η ΒΡ.
Το ποσό των 4,1 δισ. δολ. θα επενδύσει στην ολλανδική εταιρεία ASML η Intel, σε μια κίνηση που δείχνει την πρόθεση της να αναπτυχθεί στην αγορά των τσιπ.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο παραχωρεί 1 δισ. δολάρια για την έρευνα και καινοτομία στην ASML την ώρα που παίρνει και ποσοστό της τάξης του 15% στην ολλανδική εταιρεία, έναντι 3,1 δισ.
Στο επόμενο Eurogroup της 20ης Ιουλίου αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, L. De Quidos.
Όπως ο ίδιος γνωστοποίησε η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα διαρκέσει 18 μήνες.
Το ποσό των 114,7 δις. ευρώ κάλυψαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέσα σε διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA), η οποία έλεγξε την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σύμφωνα με την ΕΒΑ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους σε κεφάλαια, οι οποίες προέκυψαν από την ολοκλήρωση των stress tests που είχαν διενεργηθεί το Δεκέμβριο του 2011 και είχαν καταδείξει κεφαλαιακό έλλειμμα 114,7 δισ. ευρώ.
Η κάλυψη έγινε καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από ιδιωτικούς πόρους, ενώ , όπου ήταν ανάγκη, υπήρξε στήριξη από δημόσιους πόρους. «Η αναλυτική έκθεση της EBA, που θα περιλαμβάνει την τελική έγκριση της για τα αποτελέσματα κατά τράπεζα, θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο».
Wall Street
Νευρικότητα και απώλειες είναι αυτά που επικρατούν στη Wall Street στις σημερινές συναλλαγές, αδυνατώντας να διακόψουν το τριήμερο πτωτικό σερί που είχαν προκαλέσει οι ευρωπαϊκές πιέσεις. Αν και από το μέτωπο των μάκρο τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, από τη μία οι μετοχές της Alcoa και από την άλλη τα νέα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών στηρίζουν την αγορά συγκρατώντας τις απώλειες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow κινείται στο -0,16% στις 12.757 μονάδες, ο Nasdaq είναι στο -0,33% και στις 2.922 μονάδες, ενώ απώλειες 0,11% σημειώνει ο S&P 500 στις 1.351 μονάδες.
Οι μετοχές της Alcoa ενισχύονται 0,4%, μετά την επίτευξη των στόχων του τριμήνου και την αναβάθμιση της από τους αναλυτές.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 91,4 μονάδες υποχώρησε τον Ιούνιο ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, από τις 94,4 μονάδες τον Μάιο.
Σύμφωνα με τον δείκτη National Federation of Independent Business ο δείκτης υποχώρησε κατα 3 μονάδες φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο.
Στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα έκλεισε το Χ.Α.
Μόνο η Coca Cola αντιστάθηκε την Τρίτη στις πωλήσεις που εκδηλώθηκαν στο Χ.Α. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,26%, στις 621,69 μονάδες και με συναλλαγές στα 32 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα υποτονικές, αν και σχετικά αυξημένες σε σχέση με τις συνεδριάσεις των περασμένων ημερών.
Αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικό ως προς την τάση, αν δεν υπάρξουν καταλύτες που να ενεργοποιήσουν τους αγοραστές το Χ.Α. θα φύγει όχι απλώς σε πρόωρες διακοπές, αλλά σε διακοπές μακράς διάρκειας, σχολιάζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές. Ο λόγος των πιέσεων την Τρίτη θα μπορούσε να είναι οι διαψεύσεις για τα deals στις τράπεζες, την Εθνική και την Πειραιώς, αλλά και η εκκρεμότητα για τη δόση από την τρόικα η οποία μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, όπως επίσης και το ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,1 δισ. ευρώ που λήγει τον Αύγουστο.
Από την άλλη η αγορά ανησυχεί για τις αντιδράσεις που μπορεί να συναντήσει η κυβέρνηση ενόψει αποκρατικοποιήσεων, κυρίως στη ΔΕΗ. Κατά τα άλλα, απώλειες 7,79% κατέγραψε η μετοχή του ΟΤΕ, στα 2,25 ευρώ και με όγκο 2 εκατ. τεμαχίων, 8,75% υποχώρησε ο Μυτιληναίος, στα 2,19 ευρώ, 8,76% η Εθνική, στο 1,25 ευρώ με 3,2 εκατ. τεμάχια. Μεγάλες απώλειες για Alpha και Eurobank που κατέγραψαν πτώση 6,78%, στο 1,10 ευρώ και 6,86% στα 0,652 ευρώ αντίστοιχα. Πτώση άνω του 4% για τον ΟΠΑΠ, τον Τιτάνα, την MIG, τα Folli Follie, την Popular και την ΔΕΗ και άνω του 2% υποχώρησαν η Motor Oil, η Jumbo και τα ΕΛΠΕ.
Από τα κρατικόχαρτα, η μετοχή που κρατήθηκε ήταν του ΟΛΘ, στα 13,3 ευρώ. Κατά τα άλλα, η αγορά βρέθηκε στον άξονα των 651 – 621 μονάδων, κλείνοντας δηλαδή στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας είπε από τις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να βρεθούν μέσα στις επόμενες μέρες ισοδύναμα μέτρα3 δισ. ευρώ. Η αγορά, σύμφωνα με τους χρηματιστές, αναμένει την εξειδίκευσή τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr